ΙΡΙΔΑ VISIONS της Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ - Δείτε το πρόγραμμα του Β' κύκλου

To Irida Visions, ένα φεστιβάλ που καθιερώθηκε ως θεσμός την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, πραγματοποιώντας επιτυχώς 100 εκδηλώσεις μέχρι σήμερα, επέστρεψε με ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων γεμάτο προβολές, masterclasses και workshops που διαρκέσει μέχρι και τις 16 Απριλίου.

ΙΡΙΔΑ VISIONS της Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ - Δείτε το πρόγραμμα του Β' κύκλου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Κινηματογραφικού, Φωτογραφικού, Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ΄80 έως και σήμερα αποτελεί χώρο έκφρασης και συνάντησης φοιτητών και μη, οι οποίοι με την αφιλοκερδή τους δράση έχουν καταφέρει να καθιερώσουν τον ΠΟΦΠΑ ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς στην Αθήνα, αλλά και να εξελιχθούν καλλιτεχνικά σε προσωπικό επίπεδο.

Μετά την πρεμιέρα του νέου κύκλου εκδηλώσεων, με την προβολή της ταινίας ΕΡΩΣ + ΣΦΑΓΗ του Yoshishige Yoshida, σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη Midnight Express, την Παρασκευή 29/3, την προβολή της εμβληματικής ταινίας Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη το Σάββατο 30/3 και το θεατρικό εργαστήρι της ομάδας Άφαντοι του Θεατρικού Τομέα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31/3, το Irida Visions συνεχίζει τις δράσεις του.

Την Τετάρτη 3/4 στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) ομιλία από το φωτογράφο Τάσο Βρεττό.

Ο Τάσος Βρεττός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και ασχολείται με την φωτογραφία από το 1970, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα της φωτογραφικής απεικόνισης (τέχνη, μόδα, διαφήμιση, ντοκιμαντέρ). Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, ενώ η συμμετοχή του σε εκθέσεις δημιουργεί μια μακρά λίστα παρουσιάσεων και συνεργασιών.

Παρόλη την καταξιωμένη δουλειά του στο χώρο της εφαρμοσμένης φωτογραφίας, έχει αφιερωθεί εξίσου σημαντικά στα προσωπικά του projects. Παράδειγμα της πρόσφατης προσωπικής του δουλειάς είναι οι ατομικές εκθέσεις «Τ(ρ)όποι λατρείας», «The Feel. Backstage» και «Το Αίνιγμα του Δάσους».


Την Πέμπτη 4/4 στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) masterclass από τη σκηνοθέτρια Ζακλίν Λέντζου.

Η Ζακλίν (London Film School, 2013), είναι καλλιτέχνης της οποίας η κινηματογραφική γλώσσα περιλαμβάνει την ανάδειξη - κι ενίοτε τη δημιουργία ποίησης σε -φαινομενικά- κοινότοπους χώρους. Τα εργαλεία της περιλαμβάνουν το όνειρο ως κατασκεύασμα, τη διαίσθηση, καθώς και συνδέσεις λέξεων και εικόνων. Η δουλειά της έχει βραβευτεί με σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων Leica Cine Discovery Award του Semaine de La Critique για το Hector Malot: The Last Day of the Year (2018), το Χρυσό Hugo στο Σικάγο IFF για το The End of Suffering (2020), βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης για το Moon, 66 Questions (2021), την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία που έκανε πρεμιέρα στην Berlinale Encounters Competition, κι όπου μεταξύ άλλων ανακηρύχθηκε ΝΥ Critics’ pick 2022. Ταινίες της έχουν προβληθεί στο MoMa (2019, 2021), Palais de Tokyo (2022), Garage (2022), καθώς και στα Mubi, The Criterion Channel και E-flux.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα γίνει μια επίσκεψη σε λέξεις-κλειδιά που άλλοτε εμπνέουν, πλαισιώνουν ή καθοδηγούν την καλλιτέχνη από την αρχική σύλληψη έως την υλοποίηση. Λέξεις-δείκτες και λέξεις- κατευθύνσεις κατασκευάζουν τον εσωτερικό χάρτη δημιουργίας και δημιουργικότητας της Ζακλίν, στον οποίο θα μας ξεναγήσει παρέα με αναφορές και αναγωγές σε μουσική, φωτογραφία και σινεμά.


Το Σάββατο 6/3 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπόγειο του Ροζ κτιρίου “Κωστής Παλαμάς” (Ακαδημίας 48 και Μασσαλίας- με είσοδο δίπλα από το προαύλιο της Νομικής) το δεύτερο θεατρικό εργαστήρι της ομάδας Θεατροδίνη του Θεατρικού Τομέα για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.

Σκοπός των εργαστηρίων, αντίστοιχα των οποίων πραγματοποίησε η ομάδα και την περασμένη χρονιά, είναι να ανοίξει τη δραστηριότητα της προς οποιοδήποτε άτομο θέλει να συμμετέχει και να αλληλεπιδράσει στη σκηνή, με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη του θεάτρου. Η συμμετοχή δεν απαιτεί οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία με το θέατρο. Τα άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εργαστήριο μπορούν να εγγραφούν συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής, την οποία μπορούν να βρουν στον iridavisions.gr.

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η ώρα προσέλευσης θα είναι 15 λεπτά πριν την έναρξη. Προτείνεται τα άτομα που θα συμμετέχουν να φορούν άνετα ρούχα και καθαρές κάλτσες. Το εργαστήριο περιλαμβάνει ελαφριά σωματική άσκηση.


Το βράδυ του Σαββάτου 6/3 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου.

Μετά την προβολή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει ζωντανά με τη σκηνοθέτρια.

Ένα τραγικό συμβάν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

Η ταινία απέσπασε 10 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου για την Ασημίνα Προέδρου, καθώς και του Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Στάθη Σταμουλακάτο, ενώ επίσης επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Βραβεία Όσκαρ το 2023.


Την Τετάρτη 10/4 στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) ένα masterclass από τον κινηματογραφιστή Γιώργο Φρέντζο.

Ο Γιώργος Φρέντζος είναι κινηματογραφιστής και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (HFA). Τα τελευταία τρία χρόνια είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), της οποίας αποτελεί και ιδρυτικό μέλος.

Επιλεκτική Φιλμογραφία Μεγάλου Μήκους:
1993. Ονειρεύομαι τους φίλους μου του Νίκου Παναγιωτόπουλου
1997. Ο Εργένης του Νίκου Παναγιωτόπουλου
1998. Όλα είναι δρόμος του Παντελή Βούλγαρη
2010. Τα οπωροφόρα της Αθήνας του Νίκου Παναγιωτόπουλου
2012. J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

Επιλεκτική Φιλμογραφία Μικρού Μήκους
2008. STYX της Αlexia Roider
2015. Mad Dogs της Δανάης Παπαϊωάννου
2017. Φράγμα του Γιώργου Τελτζίδη
2019. Το Βάρος της Θάλασσας του Κωστή Αλεβίζου
2022. Wings του Φοίβου Ήμελλου
2023. Εάν σου πω τις αναμνήσεις μου της Μαρίας- Έλενας Μητροδήμα

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία Εάν σου πω τις αναμνήσεις μου της Μαρίας Έλενα Μητροδήμα και στη συνέχεια το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια συζήτηση πάνω στα φωτογραφικά βήματα από το σενάριο μέχρι το color correction. Από την προ-παραγωγή, στο location scouting, τις φωτογραφικές αναφορές, τον εξοπλισμό, το γύρισμα, την επεξεργασία της τελικής εικόνας και ότι σχετικό με αυτή.

Παρούσα θα είναι και η σκηνοθέτρια της ταινίας, η οποία θα μας μιλήσει από μεριάς της για την ζητούμενη οπτική αφήγηση του σεναρίου και το αποτέλεσμα.


Τη Δευτέρα 15/4 στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) masterclass σκηνογραφίας με τον Γιώργο Γεωργίου.

Ο Γιώργος Γεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου, από όπου αποφοίτησε με πτυχίο στη Σκηνογραφία και το Σχεδιασμό Κοστουμιών. Από το 1987, συνεργάζεται με διακεκριμένους επαγγελματίες του καλλιτεχνικού και κινηματογραφικού χώρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Έχει ένα σημαντικό αριθμό μεγάλου μήκους ταινιών στο ενεργητικό του, όπως: ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ και ΑΝ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ΠΟΛΥΞΕΝΗ της Δώρας Μασκλαβάνου (Υποψήφιος για το Βραβείο Ίρις Σκηνογραφίας 2018), ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ του Νίκου Κουτελιδάκη (Βραβείο Ίρις Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας 2012), MAN AT SEA του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ του Λάκη Παπαστάθη (Βραβείο Ίρις Ενδυματολογίας 2011), ανάμεσα σε πολλές άλλες. Ως δημιουργικός καλλιτεχνικός διευθυντής, έχει εργαστεί σε περισσότερα από 1000 διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ και εκδηλώσεις, με όλες τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, καθώς και σε πολυάριθμες εκδηλώσεις, εκθέσεις, σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και εγκαταστάσεων.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα αναλυθεί μια προσέγγιση του Γιώργου Γεωργίου για το πως αντιλαμβάνεται την έννοια του χώρου, εσωτερικού και εξωτερικού, στον κινηματογράφο, αλλά και γενικότερα στην τέχνη.


Την Τρίτη 16/4 στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) masterclass με τους καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up artists Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο.

Οι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος είναι διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up artists. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αυστραλία και ήρθαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι πρώτες τους επαγγελματικές δουλειές ήταν σε τηλεοπτικά διαφημιστικά. Το 1989 έκαναν την πρώτη τους δουλειά σε ταινία μεγάλου μήκους, στο “Oh Babylon” του Κώστα Φέρρη. Το 1992 εργάστηκαν για τη σειρά του ΑΝΤ1 “Ανατομία ενός Εγκλήματος”, η οποία τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Το 2004 δημιούργησαν τα κεφάλια των αγαλμάτων που εκτέθηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουν εργαστεί σε μια σειρά μεγάλων παραγωγών για την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο καθώς και σε πολλά διαφημιστικά. Στο “Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2” κλήθηκαν από τον υπεύθυνο πλασμάτων της ταινίας Νικ Ντάντμαν, να συμμετέχουν σε ένα επιτελείο 140 καλλιτεχνών, απαρτιζόμενο από έμπειρους καλλιτέχνες, γλύπτες και make up artists από όλο τον κόσμο. Το 2021 ανέλαβαν να κατασκευάσουν ειδικά εφέ για την ταινία του David Cronenberg “Εγκλήματα του μέλλοντος”. Κλείνοντας φέτος 40 χρόνια εργασίας, οι αδελφοί Αλαχούζοι αποτελούν το παλαιότερο συνεργείο ειδικών εφέ στην Ευρώπη.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα προβληθούν εικόνες και βίντεο από τη δημιουργική διαδικασία των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της 40ετής πορείας τους, αναδεικνύοντας έτσι και την εξέλιξη της δημιουργικής πρακτικής τους από την αρχή της καριέρας τους μέχρι και σήμερα. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μάσκες και άλλες κατασκευές τους και να συνομιλήσει μαζί τους με αφορμή το υλικό που θα παρουσιαστεί.


Την Τετάρτη 17/4 στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) ομιλία από το φωτογράφο Λουκά Βασιλικό.

Ο Λουκάς Βασιλικός γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1996. Η ενασχόλησή του με την φωτογραφία άρχισε το 2006, λειτουργώντας αρχικά ως μέσο παρατήρησης και καταγραφής του ανθρώπινου στοιχείου μέσα στο αστικό περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στη διερεύνηση μέσα στο οικείο περιβάλλον σε σχέση με την φωτογραφία. Το 2014 συμμετείχε στην ομάδα εικαστικών, ερευνητών και συγγραφέων του Depression Era, μια συλλογικής προσπάθειας αποτύπωσης της ελληνικής κρίσης, που φιλοξενήθηκε σε μουσεία και γκαλερί, στην Ευρώπη και την Αμερική. Το 2022 εξέδωσε το 1ο του ατομικό βιβλίο Έξι βαθμοί διαχωρισμού από τον εκδοτικό οίκο Eyeshot publications. Ανήκει στην διεθνή διαδικτυακή ομάδα burn my eye.

Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν δωρεάν είσοδο. Υπάρχει δυνατότητα παρακράτησης θέσεων για τις προβολές.

Η προκράτηση ξεκινάει 2 μέρες πριν την εκδήλωση και ώρα 11:00 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχουν επιπλέον δωρεάν εισιτήρια που θα διατίθενται στην είσοδο με σειρά προτεραιότητας.

Για τα εργαστήρια: απαιτείται δήλωση συμμετοχής μέσω της αντίστοιχης φόρμας. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για τα masterclasses και τις ομιλίες: η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, προκρατήσεις θέσεων και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφτείτε το iridavisions.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ