«Nα σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αυτό που δημιουργεί τους πολέμους, την ωμή βία, την ατιμωρησία»

Λίγο πριν βρεθεί -την Πέμπτη 11 Απριλίου- στο Θέατρο Άλσος για μία παράσταση που θα γράψει τη δική της Ιστορία, ο σημαντικός λαϊκός ερμηνευτής Κώστας Τριανταφυλλίδης μίλησε στο 20/20 και τον Δημήτρη Παπαβομβολάκη.

«Nα σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αυτό που δημιουργεί τους πολέμους, την ωμή βία, την ατιμωρησία»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης ανήκει αναμφισβήτητα στους -λιγοστούς εκείνους- σύγχρονους ερμηνευτές που «ανασαίνουν» γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Αυτό είναι κάτι που έχει το αποδείξει στη μέχρι τώρα πορεία του, επιλέγοντας τόσο τις διαδρομές του όσο και τους συνοδοιπόρους του με γνώμονα τη βαθιά του συγκίνηση για το λαϊκό μας τραγούδι και όσους αγνά το υπηρέτησαν και το υπηρετούν.

Εξαιρετικός ως ερμηνευτής, από τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία με δικά του αρχικά τραγούδια, τις συνεργασίες του επί σκηνής με κορυφαία ονόματα του τραγουδιού όπως η Μαρινέλλα, ο Γιώργος Νταλάρας, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιάννης Σπανός και ο Δημήτρης Μητροπάνος, μέχρι και τις σημαντικές του επιτυχίες και δισκογραφικές συνεργασίες των τελευταίων ετών, η πορεία που ακολουθεί είναι σταθερά ανοδική και ουσιαστική. Είναι η πορεία ενός καλλιτέχνη που επιλέγει να εκφράζεται, τόσο στη μουσική όσο και στη δημόσια ζωή, χωρίς κραυγές αλλά με θέση.

Το ίδιο ουσιαστικά και με όπλο την ξεχωριστή του ευαισθησία θα βρεθεί και στη σκηνή του «Άλσους» την Πέμπτη 11 Απριλίου για να μας διηγηθεί τη δική του «Ιστορία». Με ένα ρεπερτόριο από μεγάλα λαϊκά τραγούδια που τον διαμόρφωσαν, αλλά και ξεχωριστά τραγούδια από τη δική του πορεία, όπως το εμβληματικό «Όνειρο απατηλό» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Απόστολου Καλδάρα στη διασκευή και επανεκτέλεση που το απολαύσαμε στην ταινία «Ευτυχία» ή την πολύ πρόσφατη «Ιστορία» που ερμηνεύει στους τίτλους της τηλεοπτικής σειράς «Οι Πανθέοι», και τα δύο σε συνεργασία με τον σημαντικό συνθέτη και πολύτιμο συνεργάτη του και φίλο, Μίνω Μάτσα.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης στο 20/20

Τι έφερε στην πορεία σου το εξαιρετικό τραγούδι «Ιστορία» του Μίνου Μάτσα και της Σοφίας Καψούρου, που ερμήνευσες για την τηλεοπτική σειρά «Οι Πανθέοι»;

Έφερε μια ακόμη ξεχωριστή στιγμή στη συνεργασία μας, συνοδευόμενη από μια επιτυχία. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς ένα τραγούδι με αγάπη και μεράκι, να το χαρίζεις και να εισπράττεις την αγάπη του κόσμου, κάτι που συμβαίνει τόσο σε εμένα όσο και στον Μίνω και τη Σοφία.

Νιώθεις αυτά τα τραγούδια ιδιαίτερης ευαισθησίας ως τον φυσικό σου χώρο και με ποιον τρόπο αντιμετώπισες τη συγκεκριμένη πρόκληση ερμηνευτικά;

Είναι ένα μέρος του φυσικού μου χώρου... Ανακαλύπτω συνεχώς καινούργια πράγματα στον τρόπο που θέλω να εκφράζομαι μέσα από τα τραγούδια. Το αίσθημα έχει ιδιαίτερη θέση για μένα σε μια ερμηνεία. Προσπαθώ κάθε φορά να μπαίνω στον κόσμο των δημιουργών, με τον Μίνω έχουμε βρει τον κοινό μας τόπο και με βοηθάει πολύ αυτό. Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε, λειτουργεί αυθόρμητα. Κάποιες άλλες το παλεύουμε περισσότερο. 

Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ ξεχωριστή κι όμορφη διαδικασία, κι όταν συνοδεύεται με ένα τόσο όμορφο αποτέλεσμα όπως η «Ιστορία» γίνεται ακόμα καλύτερο.

Με τους ίδιους δημιουργούς συνεργάστηκες και το 2021 στο «Θηρίο», ένα τραγούδι με την αύρα παλιού καλού λαϊκού τραγουδιού. Είναι αυτό κάτι που αναζητάς στα νέα τραγούδια;

Το «Θηρίο» ήταν το πρώτο μας τραγούδι με την Σοφία και τον Μίνω. Θα συμφωνήσω πως έχει την αύρα παλιού καλού τραγουδιού, αλλά επιτρέψτε μου να συμπληρώσω πως έχει και τη σύγχρονη αύρα τόσο στον στίχο όσο και στη μουσική. Δεν το αναζητώ, το χρειάζομαι σαν συστατικό, μου επιτρέπει να επιστρέφω βαθιά στη ρίζα μου και αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη. 

Έχουμε ευθύνη να συντηρήσουμε την παράδοση και το έργο που μας προσέφεραν οι συνθέτες, οι ποιητές, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί που προηγήθηκαν και να προχωρήσουμε με σεβασμό και συνέπεια τον δικό μας δρόμο.

Με τον Μίνω Μάτσα σας συνδέουν πολλά, και πάνω απ' όλα η σπουδαία επανεκτέλεση και διασκευή στο «Όνειρο απατηλό» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Απόστολου Καλδάρα, όπως αυτή συμπεριλήφθηκε στην ταινία «Ευτυχία». Τι είναι αυτό που έχει φέρει ο Μίνως στη μέχρι τώρα διαδρομή σου;

Το σπουδαιότερο που μας συνδέει με τον Μίνω είναι μια βαθιά φιλία με ουσία και πολλή αγάπη! Έχουμε μοιραστεί ατέλειωτες ώρες δουλεύοντας και συζητώντας κάθε τι που μας απασχολεί και μας προβληματίζει. Το «Όνειρο απατηλό» είναι μια μαγική στιγμή! Ο τρόπος που το αντιμετώπισε και το διασκεύασε είναι μοναδικός.

Ο Μίνως φέρει τη γνώση της παράδοσης του ελληνικού τραγουδιού σε συνδυασμό με τη γνώση που έχει κατακτήσει από τις σπουδές και την εμπειρία του. Αυτό βέβαια έρχεται να συμπληρωθεί από την αγάπη του στους δημιουργούς και τα τραγούδια τους. Όταν καταπιάνεται με τα τραγούδια άλλων δημιουργών, μου δίνει την εντύπωση πως τα προσέχει πιο πολύ από τα δικά του, νομίζω πως δεν κάνω λάθος.

Τον περασμένο Απρίλιο σε ακούσαμε και στο «Χιόνι πορφυρό», ένα νέο τραγούδι σε στίχους και μουσική του Νίκου Ζούδιαρη. Τι γεύση σου άφησε η συνεργασία σου μαζί του σε καλλιτεχνικό αλλά και προσωπικό επίπεδο;

Ο Νίκος είναι ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος και δημιουργός. Για το έργο του δεν χρειάζεται νομίζω να πω πολλά. Τα λέει ο ίδιος μέσα από τα τραγούδια που έχει γράψει και μας έχει χαρίσει. Έχει φτιάξει έναν δικό του ξεχωριστό κόσμο, μοναδικό θα έλεγα.

Το «Χιόνι πορφυρό» είναι ένα υπέροχο δώρο του Νίκου σε μένα και τον ευχαριστώ από καρδιάς! Γλυκιά και ζεστή η γεύση της συνεργασίας μας! Έμαθα παρά πολλά και βρήκα έναν ακόμη πολύτιμο φίλο κι έναν σπουδαίο συνομιλητή.

Όλα αυτά τα νεότερα τραγούδια σου θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσεις στο Θέατρο «Άλσος» στις 11 Απριλίου; Τι να περιμένουμε ακόμα από τη συγκεκριμένη βραδιά; 

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σίγουρα τα καινούργια τραγούδια όπως και επίσης τραγούδια που αγαπάω και έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για μένα, είτε γιατί αφορούν τις αναφορές μου στη μέχρι τώρα πορεία μου είτε γιατί είναι συνδεδεμένα με προσωπικές μου στιγμές.

Να περιμένετε κάτι όμορφο, συγκινητικό και χαρούμενο! 

Η μεγάλη επιτυχία του «Όνειρου απατηλού» ήρθε μέσα στην περίοδο της πανδημίας, όπου οι χώροι της μουσικής ήταν κλειστοί. Θεωρείς ότι χρωστάς στον εαυτό σου αλλά και στο κοινό, που το αγάπησε τόσο, βραδιές όπως αυτή που θα απολαύσουμε στο Άλσος; 

Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησα με τις εμφανίσεις μας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο -θυμάμαι καλά, ήταν Μάρτης του ’20-  μετά από δύο μέρες κλείσαμε όπως και όλοι φυσικά λόγω της πανδημίας. Καταφέραμε όμως με δυσκολίες να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα και να ξεκινήσουμε πάλι τις εμφανίσεις μας. Οι δυσκολίες μας ατσαλώνουν όμως και προχωράμε μπροστά.

Ασφαλώς και το οφείλω στον κόσμο, επειδή με την αγάπη του βοήθησε να κρατηθούμε όρθιοι.

Για ποιες στιγμές ακόμα του προγράμματος ανυπομονείς; Ποια είναι τα τραγούδια που θα έλεγες ότι συνδέεσαι μαζί τους εντελώς προσωπικά;

Κάθε τραγούδι στο πρόγραμμα έχει την ιδιαίτερη σημασία του για τους δικούς του λόγους. Εγώ ανυπομονώ για τη στιγμή που θα τραγουδάμε όλοι μαζί σαν μια παρέα που μαζεύτηκε στο σπιτι μου και σαν οικοδεσπότης θα τους προσφέρω ό,τι καλύτερο έχω.

Μετράς πολλές σημαντικές συνεργασίες στον χώρο του τραγουδιού, με πιο χαρακτηριστικές ίσως αυτές με τον Γιάννη Σπανό και τον Δημήτρη Μητροπάνο. Τι το κοινό είχαν μεταξύ τους αυτές οι σπουδαίες προσωπικότητες και τι είναι αυτό που θυμάσαι από εκείνους;

Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι ήταν πολύ καθαροί άνθρωποι. Αφοσιωμένοι στην τέχνη και στο τραγούδι, καταθέταν την ψυχή τους κάθε φορά με σεβασμό και ειλικρίνεια. Τόσο οι δημιουργοί όσο και οι τραγουδιστές που συνεργάστηκα. Έχω υπάρξει ιδιαίτερα τυχερός και σε αυτό το κομμάτι της πορείας μου. 

Έχεις γεννηθεί στην Τασκένδη, από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, και βρίσκεσαι στην Ελλάδα από το 1980. Τι αναπολείς με νοσταλγία και τι θα ήθελες να ξεχάσεις από εκείνα τα χρόνια στο Ουζμπεκιστάν; 

Όταν επαναπατρίστηκε η οικογένειά μου ήμουν πολύ μικρός, σχεδόν τεσσάρων ετών. Οι μνήμες μου είναι περιορισμένες από εκείνη την περίοδο. Αυτό που θυμάμαι πολύ όμως ήταν το ταξίδι που κάναμε από την Τασκένδη μέχρι την Αθήνα. Διανύσαμε σχεδόν όλη την κεντρική Ασία για να φτάσουμε στη Μόσχα και ύστερα περνώντας τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης καταλήξαμε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και ύστερα στην Αθήνα.

Έχω όμως κάποιες εικόνες από τη γειτονιά μας στη μνήμη μου και θέλω πολύ να επιστρέψω κάποια στιγμή να δω τον τόπο που  γεννήθηκα.

Το πολιτικό παρελθόν της οικογένειάς σου είναι κάτι που, μεγαλώνοντας, σε ενέπνευσε να πολιτικοποιηθείς; Είναι η διεκδίκηση ο δρόμος για να πετύχουμε να πετύχουμε πράγματα και σήμερα;

Σίγουρα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Οι παππούδες μου ήταν παιδιά 18-20 χρόνων που άφησαν τα πάντα και αποφάσισαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη Ελλάδα. Με απόλυτη αυταπάρνηση πολέμησαν για το μέλλον. Εγώ αυτό το θεωρώ την απόλυτη ηρωική πράξη στη ζωή ενός ανθρώπου. Να αποφασίσεις δηλαδή να θυσιάσεις την ζωή σου για ένα καλύτερο αύριο. 

Μέχρι σήμερα μόνο αυτό τον τρόπο γνωρίζω... Διεκδίκηση κι αγώνας στο δρόμο μέχρι ο ποιητής να ψαρεύει κι ο ψαράς να γράφει ποιήματα.

Τι σε απογοητεύει και τι σου δίνει ελπίδα στην Ελλάδα του 2024;

Τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν τρομακτικά πράγματα γύρω μας και δεν αναφέρομαι μόνο στην χώρα μας αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει δεκάδες πόλεμοι γύρω μας και εξακολουθούν με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα αθώους ανθρώπους, μικρά παιδιά. Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά στη βία και την κακοποίηση συνανθρώπων μας.

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε τι είναι αυτό που δημιουργεί όλες αυτές τις καταστάσεις, τους πολέμους, τους θανάτους, την ωμή βία, την ατιμωρησία. Και να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντί του. Πάντα θα υπάρχει ελπίδα, και θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται και οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο.

Ως λαός, έχουμε την τάση να διχαζόμαστε με το παραμικρό αλλά στα δύσκολα, με έναν μαγικό τρόπο, ενωνόμαστε - κάποιοι το χαρακτηρίζουν αυτό ως μια παρατεταμένη εφηβεία. Με ποιον τρόπο θα «ενηλικιωθούμε» ως κοινωνία; 

Κι εμένα μ' αρέσει πολύ η εφηβεία, αρκεί να συνοδεύεται βέβαια από ωριμότητα, σοβαρότητα και λογική. Θα μου πείτε βέβαια, πολύ σωστά, τι σχέση έχει η ωριμότητα η σοβαρότητα και η λογική με την εφηβεία, καμιά θα απαντήσω. Θα μπορούσαμε όμως να κρατήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν τόσο ξεχωριστούς και να δουλέψουμε όλοι μαζί τα μειονεκτήματά μας, αυτά δηλαδή που μας κρατάνε δεμένους. 

Πιστεύω πως είμαστε ένας καταπληκτικός λαός, όμορφος, μεγαλόψυχος και ζούμε στον πιο όμορφο τόπο. Είναι χρέος μας να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε το μέλλον που θέλουμε να παραδώσουμε κι όλοι μαζί να το καταφέρουμε.

INFO

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Πέμπτη 11 Απριλίου
Θέατρο Άλσος
"Πάμε λοιπόν να γράψουμε Ιστορία..."

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Α΄ ΖΩΝΗ (ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ): 20€
Β΄ ΖΩΝΗ (ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ - ΕΞΩΣΤΗΣ): 15€
Γ΄ ΖΩΝΗ (ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΗ): 15€
Δ΄ΖΩΝΗ (Π.Ο. ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΗ):10€
ΟΡΘΙΟΙ ΜΕ ΠΟΤΟ: 10€

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
Πασχάλης Παπαζούδης: πιάνο/ενορχηστρώσεις
Αντώνης Αυγερινός: κιθάρες
Αντώνης Καλιούρης: πνευστά 
Ορφέας Σιέρρας: τύμπανα
Γιάννης Σταματογιάννης: μπουζούκι

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Ηχοληψία: Ηλίας Λάκκας
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Artwork: Πέτρος Παράσχης 
Φωτογραφία αφίσας: Χάρης Παπαδημητρακόπουλος 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Instagram | Facebook
 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 
CELESTIAL ARTS & ENTERTAIΝMENT PRODUCTIONS 
MK GROUP of COMPANIES / Ηλίας Μαροσούλης, Άγγελος Κοταρίδης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ MEDIA:
ZUMA COMMUNICATIONS: Χαρά Ζούμα, Νίνα Αλτάνη
MK GROUP of COMPANIES : Ελένη Τώρου, Μάνος Μαγιάτης, Ελένη Βλαχοπούλου 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
Θανάσης Μαροσούλης - Γιάννης Περίδης


ΤΟ 20/20 ΘΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ