«Τα Χρυσά Κλαδιά»: Μια παράσταση-βιωματικό εργαστήριο για όλη την οικογένεια (θεατρική κριτική)

Η Ανδριάνα Τσιότσιου παρακολούθησε την παράσταση από την ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα, σε σκηνοθεσία της Κλαίρης Χριστοπούλου, στον πολυχώρο Alte Fablon στη Θεσσαλονίκη.

«Τα Χρυσά Κλαδιά»: Μια παράσταση-βιωματικό εργαστήριο για όλη την οικογένεια (θεατρική κριτική)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα δρα στη Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετά χρόνια -ιδρύθηκε το 2010- με νεαρούς καλλιτέχνες, όχι μόνο ηλικιακά αλλά κυρίως νέους στις ιδέες, στην προσέγγιση του θεάτρου και στα δημιουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούν και χειρίζονται με ευκολία.

Η τελευταία τους παραγωγή, Τα Χρυσά Κλαδιά, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι από τη Σύρο, σε σκηνοθεσία της Κλαίρης Χριστοπούλου, επέστρεψε για τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου στον πολυχώρο Alte Fablon. Πρόκειται για μία πρωτότυπη παράσταση-βιωματικό εργαστήριο που απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια.

Η Κλαίρη Χριστοπούλου, σε μία παράσταση που αλλάζει την εικόνα που έχουμε για τους ήρωες των παραμυθιών, τις βασιλοπούλες, τους δράκους και τους μάγους, επιστρατεύει σύμβολα, τεχνικές σωματικού θεάτρου, τεχνικές αφήγησης και την ψηφιακή τεχνολογία, δημιουργώντας, τελικά, μια διαδραστική παράσταση, επηρεασμένη από φεμινιστικά κινήματα όπως το me too -η βασιλοπούλα αποκτά δική της φωνή- γεμάτη συναισθήματα και χιούμορ που όμως, δεν παύει να θέτει ερωτήματα. Το κοινό, έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις αλλάζοντας τη ροή των γεγονότων.

Τα κοστούμια της Εύας Κουρελιά, σε κλασικές φόρμες και αποχρώσεις του λευκού, ενισχύουν το παραμυθιακό στοιχείο ενώ διαθέτουν και λειτουργικά στοιχεία για την προστασία των σωμάτων των ηθοποιών. Τα βίντεό της, που χρησιμοποιούνται ως αντι-σκηνικά, σε συνδυασμό με την πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μητσιόπουλου, δημιουργούν την ατμόσφαιρα της σκηνής.

Η σκηνοθέτης, δεν κρύβει τα εργαλεία της, πλαισιώνουν όλα τη σκηνική δράση, οδηγώντας, έτσι, την παράσταση στο μονοπάτι της αποστασιοποίησης (alienation). Οι τρεις ηθοποιοί-εμψυχώτριες/ές Μύριαμ-Σοφία Αρτζανίδου, Άννα Μαντά και Μάριος Μεβουλιώτης, μέσα από τον συμβολισμό, ενσαρκώνουν με σεβασμό, αμεσότητα και πολύ ευδιάκριτα -λεπτομέρεια υψίστης σημασίας σε παραστάσεις που απευθύνονται (και) σε παιδικό κοινό, τους διαφορετικούς ρόλους της ιστορίας.

Ένα θεατρικό ταξίδι με ιδιαίτερη εκπαιδευτική και ταυτόχρονα, αισθητική αξία, που προωθεί τις εναλλακτικές εκπαιδευτικές μεθόδους, μετά το τέλος της οποίας, ακολουθεί βιωματικό εργαστήρι κατά το οποίο, το κοινό καλείται να πάρει θέση και να «δώσει» κάποιες «σκέψεις» στους ήρωες που θα οδηγήσουν και στην τελική λύση.

Τα Χρυσά Κλαδιά είναι μια παράσταση που ενδείκνυται για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ την Κυριακή 7 Απριλίου, η παράσταση προσφέρεται δωρεάν για εκπαιδευτικούς, μετά από κράτηση θέσης.

INFO

TA ΧΡΥΣΑ ΚΛΑΔΙΑ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου

Σκηνικά – Κοστούμια - Video: Εύα Κουρελιά

Μουσική: Δημήτρης Μητσιόπουλος

Παίζουν και εμψυχώνουν: Μύριαμ-Σοφία Αρτζανίδου Άννα Μαντά Μάριος Μεβουλιώτης

Παραγωγή: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΜΚΕ

Κάθε Σάββατο στις 17.00 το απόγευμα και κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι για όλο τον Απρίλιο

Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon

Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου. Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 690 909 4180

Προπώληση: More.com

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ