Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17 Μαΐου: Διήμερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & Αλληλεγγύης στο Ρομάντσο

Η ομάδα κινηματογραφιστών/στριών Community Filmmakers και το δίκτυο Reporters United διοργανώνουν ένα διήμερο φεστιβάλ με προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα), αφιερωμένο στην εκπροσώπηση των γυναικών και των θηλυκοτήτων στο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17 Μαΐου: Διήμερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & Αλληλεγγύης στο Ρομάντσο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ομάδα κινηματογραφιστών/στριών Community Filmmakers και το δίκτυο Reporters United διοργανώνουν ένα διήμερο φεστιβάλ με προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις την Πέμπτη 16 Μαΐου και την Παρασκευή 17 Μαΐου στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα), αφιερωμένο στην εκπροσώπηση των γυναικών και των θηλυκοτήτων στο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Στον χώρο θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική υποστήριξη επιζώσας έμφυλης βίας και των τριών ανήλικων παιδιών της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:

Πέμπτη, 16 Μαΐου

18:00 - Προβολή του ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός» από την ομάδα Συλλογική Μνήμη

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, τον Φλεβάρη του 1945, ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό και να σχηματίσουν ομάδες που θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Σε αυτό το ντοκιμαντέρ οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου.

Καινούργιος Ουρανός - trailer

19:30 - Διάλεξη με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη με θέμα «Οι γυναίκες στην Αντίσταση και την εξορία»

20:30 - Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μητέρα του Σταθμού» της Κωστούλας Τωμαδάκη

Το ντοκιμαντέρ «Η Μητέρα του Σταθμού» ακολουθεί την ζωή εκείνων των γυναικών που από τη δεκαετία του ’60 έως το 1973 μετανάστευσαν στη Γερμανία. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έριξε την σκιά του όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην ελληνική ιστορία. Για την Ελλάδα σήμαινε τη μεγάλη έξοδο από τα χωριά στην ξενιτιά.

Θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτρια - Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρίνα Δεμερτζιάν.

Η Μητέρα του Σταθμού - trailer

Παρασκευή, 17 Μαΐου

18:00 - Προβολή του ντοκιμαντέρ «SAFEable» της Νιόβης Αναζίκου

Το προσβάσιμο ντοκιμαντέρ SAFEable διερευνά το φαινόμενο της έμφυλης βίας, κυρίως κατά των γυναικών με αισθητηριακή βλάβη. Μέσα από τις αφηγήσεις τους αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού. Ακόμα, εξειδικευμένες σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα ενημερώνουν για την έμφυλη βία.

SAFEable - trailer

19:00 - Προβολή του ντοκιμαντέρ «Femicidio» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου

Η Λάουρα Ρόβερι, επιζήσασα άγριας δολοφονικής επίθεσης από τον πρώην φίλο της, τραβάει την κουρτίνα στον σκοτεινό κόσμο της έμφυλης βίας στην Ιταλία και μεταμορφώνεται σ’ ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους. Στην Ιταλία μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες. Η Νούντσια Μαγιοράνο και η Άλμπα Κιάρα Μπαρόνι δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως και η Λορένα Κουαράντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους πενθούν και συντάσσονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της γυναικοκτονίας.

Femicidio - trailer

20:15 - Πάνελ συζήτησης με θέμα «Η διάσταση του φύλου στο ντοκιμαντέρ»

Ομιλήτριες:

Νιόβη Αναζίκου (Σκηνοθέτρια, Δημοσιογράφος)
Μαρίνα Δανέζη (Παραγωγός, Σκηνοθέτρια)
Ιωάννα Λουλούδη (Δημοσιογράφος Reporters United, MIIR)
Νατάσσα Μπλάτσιου (Ντοκιμαντερίστρια)
Νίνα Μαρία Πασχαλίδου (Σκηνοθέτρια, Δημοσιογράφος)

Συντονίζει η Μαρία Λούκα (Ντοκιμαντερίστρια, Σεναριογράφος, Δημοσιογράφος).


Δείτε το event του Φεστιβάλ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ