Όσα γνωρίζουμε για την πορεία των θανάτων από COVID-19 καθώς και σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με άλλες χώρες του κόσμου. 

Ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 είναι κατά γενική ομολογία ο πιο αξιόπιστος και αντικειμενικός δείκτης που αποκαλύπτει την πορεία του ιού στη χώρα. Κι' αυτό, διότι σε αντίθεση με τον δείκτη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι θάνατοι δεν επηρεάζονται από τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται στην επικράτεια (όσα περισσότερα τεστ - τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των κρουσμάτων). Ωστόσο, παρά το γεγονός οτι αυτός ο δείκτης θα έδινε στους πολίτες καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή τους, η κυβέρνηση, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει επιλέξει να μην δημοσιοποιεί αναλυτικά στοιχεία για την γεωγραφική κατανομή των θανάτων. Στο παραπάνω γράφημα αποτυπώνονται οι ημερήσιοι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Tα γραφήματα σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από την εξειδικευμένη εφαρμογή που έχει αναπτύξει το iMEdD (μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός), η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας στη από τον Μάρτιο του 2020. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την ανάπτυξη της εφαρμογής στην ιστοσελίδα του iMEdD Lab

Το διάγραμμα αποτυπώνει πώς εξελίσσεται η αναλογία νέων θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στον χρόνο για κάθε χώρα, παρουσιάζοντας τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών για την εξομάλυνση των τιμών.

Η ημέρα όποτε παρατηρείται κορύφωση των θανάτων σε κάθε χώρα, επισημαίνεται στο γράφημα με το σύμβολο του κύκλου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ελλάδας, κορύφωση σημειώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου. Μπορείτε να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες χώρες, ώστε να συγκρίνετε εκείνες που σας ενδιαφέρουν, επιλέγοντας ως δέκα χώρες κάθε φορά.

Ο παραπάνω χάρτης καταγράφει τη γεωγραφική κατανομή 3.214 θανάτων από COVID-19, όπως αποκαλύφθηκε σε αποκλειστική έρευνα του iMEdD Lab τον Δεκέμβριο του 2020. 

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι οι: Πέλλα (148,9 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού), Δράμα (142,4), Πιερία (116,8) και Σέρρες (104,3). Η Θεσσαλονίκη έχει 67,5 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού και η Αττική 17,2. Η αναγωγή των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι υπολογισμός που μας επιτρέπει να συγκρίνουμε περιοχές με διαφορετικό πληθυσμό μεταξύ τους. 

Ο δείκτης της θνητότητας μας δείχνει πόσοι από αυτούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, έχασαν τη ζωή τους. Παρά το γεγονός ότι η θνητότητα είναι πολύ σημαντικός δείκτης, θα πρέπει να τον διαβάζουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή. Αυτό διότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό πληθυσμό που έχει κολλήσει τον ιό. Αυτό συμβαίνει, από τη μία, επειδή δεν υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο του πληθυσμού και, από την άλλη, επειδή εκείνοι που υποβάλλονται σε τεστ συνήθως είναι άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει κάποια συμπτώματα. Εξαιτίας αυτών των λόγων, το ποσοστό θνητότητας ενδέχεται να είναι υπερτιμημένο σε σύγκριση με τον πραγματικό κίνδυνο θανάτου από την COVID-19.