Υπουργέιο Παιδείας: "Καψόνι", φιάσκο και μεταμεσονύχτιο χάος με sms στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Μετά από μαραθώνιο... καινοτομίας ανακοινώθηκαν χθες μετά τα μεσάνυχτα οι προσλήψεις 24.806 αναπληρωτών σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Το ΥΠΑΙΘ σε κρίση μεγαλείου αποφάσισε να ανακοινώσει τους διορισμούς με sms με αποτέλεσμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες -που δημοσιοποίησε τους πίνακες- να έχει επικρατήσει το απόλυτο χάος.

Υπουργέιο Παιδείας:
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ενδεικτικά δύο από τα μηνύματα που λάβαμε από υποψήφιους αναπληρωτές που περίμεναν να δουν τα αποτελέσματα:

  • «Καλησπέρα σε όλους. Συγγνώμη για την ώρα αλλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας άλλη μια ιστορία ανικανότητας από το τέλειο επιτελικό μας κράτος. Σήμερα πάνω από 100.000 υποψήφιοι αναπληρωτές περίμεναν να ανακοινωθούν οι αναθέσεις σε κενά. Φέτος λοιπόν το υπουργείο είχε την φαεινή ιδέα αντί να αναρτήσει τους πίνακες των προσλήψεων, να αρχίσει να στέλνει μηνύματα σε όσους έχει προσλάβει. Πέρα από το σούσουρο που έγινε στα διάφορα γκρουπς και forums «εγώ πήρα μήνυμα», «εγώ δεν πήρα» κ.λ.π, πέρα του ότι ξεκίνησαν να στέλνουν στις 9 το βράδυ και ακόμα στέλνουν, έχουν κάνει και λάθη! Πήγαν μηνύματα σε ανθρώπους που διορίστηκαν με τους τελευταίους διορισμούς, άλλοι που τους ήρθε μήνυμα ότι πάνε σε περιοχή που δεν είχαν δηλώσει και φυσικά υπάρχουν πολλοί που μαθαίνουν για συναδέλφους τους με λιγότερα μόρια να λαμβάνουν μήνυμα σε περιοχές που είχαν δηλώσει κι αυτοί. «Τέτοια τάξη… τέτοια αλφαδιά…» δεν έχει ξαναγίνει! Όλοι βρίζουν»!
  • «Χθες με τους νεωτερισμούς τους μας ξεπάστρεψαν ψυχολογικά! Κάθε χρονιά βγάζουν πίνακες με όλα τα ονόματα και βλέπουμε που είμαστε, φέτος τους ήρθε η φαεινή ιδέα να στείλουν sms, τα οποία όμως δεν εστάλησαν ταυτόχρονα με αποτέλεσμα άλλοι να το έχουν λάβει από τις 21:00 και να είναι ήσυχοι και άλλοι να το λάβουν 12:30-01:00.. ό,τι πιο ψυχοφθόρο έχουν κάνει ποτέ»!

Όσον αφορά τις θέσεις αναμένεται στις 13 Σεπτέμβρη το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με πολύ σοβαρές ελλείψεις.

Από τις 24.806 συνολικές προσλήψεις η Πρωτοβάθμια πήρε τις 14.823 (59,75%), η Δευτεροβάθμια τις 5.493 (22,14%) και οι πιστώσεις για ΕΕΠ/ΕΒΠ ήταν 4.460 (17,97%).

Στη Γενική Εκπαίδευση είχαμε συνολικά 11.699 προσλήψεις. Εξ αυτών οι 8.124 (69,44%) έγιναν στην Πρωτοβάθμια και οι 3.575 (30,55%) στη Δευτεροβάθμια!

Στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση έγιναν 8.415 προσλήψεις. Εξ αυτών οι 6.699 (79,60%) έγιναν στην Πρωτοβάθμια και οι 1.716 (20,39%) στη Δευτεροβάθμια. Οι 202 προσλήψεις μουσικών στα Μουσικά Σχολεία δεν καλύπτουν τα σοβαρά κενά τους. 

Αυτό που επιχειρείται φέτος είναι το υπουργείο Παιδείας να δίνει τον αριθμό των αναπληρωτών που θα διορίζονται στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και έπειτα οι Δ/νσεις να αποστέλλουν τον αριθμό των κενών που θα συμφωνεί με αυτόν που ήδη θα έχει δώσει το υπουργείο και θα γίνεται η τοποθέτησή τους κεντρικά.

Διαβάζοντας παρακάτω την ανακοίνωση-παρέμβαση στο Facebook, του τ. αιρετού στο ΚΥΣΔΕ με τις ΣΥΝ.Ε.Κ – μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριου Κορδή μπορεί οποιοσδήποτε να βγάλει τα συμπεράσματά του:

«Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών

Ανακοινώθηκαν τελικά στις 1 τα ξημερώματα οι προσλήψεις 24.806 αναπληρωτών σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης! Είχε προηγηθεί μια απίστευτη ταλαιπωρία με τις συνεχείς αναβολές των επίσημων ανακοινώσεων που από Τρίτη κατέληξαν να ανακοινωθούν επίσημα ξημερώματα Παρασκευής, τις επιλεκτικές “πληροφορίες και διαρροές” για ποσοστά προσλήψεων ανά βαθμίδα και κλάδο αλλά και περιοχές τοποθέτησης αναπληρωτών πριν φυσικά τις επίσημες ανακοινώσεις! Πόσο τυχαίο είναι άραγε ότι στα forum των αναπληρωτών στα κοινωνικά δίκτυα, κυκλοφορούσαν “ονόματα και διευθύνσεις” από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης όταν τα ονόματα βγήκαν επίσημα στις 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής; Την ίδια στιγμή υπήρξε μια απίστευτη ταλαιπωρία με την αποστολή sms που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 και συνεχιζόταν ακόμα και μετά τις 12 επιτείνοντας το άγχος και την αγωνία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων αναπληρωτών; Αλήθεια πόσο δύσκολο θα ήταν να αναρτηθούν οι πίνακες με όλα τα ονόματα τη στιγμή που ξεκίνησε η αποστολή sms;

Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι οι διαδικασίες των Υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (μόνιμοι διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών, μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις), πρέπει να χαρακτηρίζονται από πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα; Είναι δυνατόν εν έτη 2021 οι διαδικασίες αυτές που γίνονται από Πίνακες ή από ξεκάθαρη μοριοδότηση να χρησιμοποιούνται ως ένας μηχανισμός δέσμευσης συνειδήσεων; Με απλά λόγια τα αυτονόητα να παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα “επίπονων” προσπαθειών κάποιων πολιτικών, συνδικαλιστικών ή και εκπαιδευτικών “παραγόντων”; Και φυσικά υπάρχουν ευήκοα ώτα τέτοιων απόψεων; Η απάντηση είναι δική σας...

Σε σχέση με την κατανομή των πιστώσεων για άλλη μια φορά η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αντιμετωπίστηκε ως ο φτωχός συγγενής! Από τις 24.806 συνολικές προσλήψεις η Πρωτοβάθμια πήρε τις 14.823 (59,75%), η Δευτεροβάθμια τις 5.493 (22,14%) και οι πιστώσεις για ΕΕΠ/ΕΒΠ ήταν 4.460 (17,97%)! Τόσο απλά... τόσο επιτελικά...Στη Γενική Εκπαίδευση είχαμε συνολικά 11.699 προσλήψεις. Εξ αυτών οι 8.124 (69,44%) έγιναν στην Πρωτοβάθμια και οι 3.575 (30,55%) στη Δευτεροβάθμια! Στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση έγιναν 8.415 προσλήψεις. Εξ αυτών οι 6.699 (79,60%) έγιναν στην Πρωτοβάθμια και οι 1.716 (20,39%) στη Δευτεροβάθμια. Είχαμε τέλος και 202 προσλήψεις μουσικών στα Μουσικά Σχολεία που φυσικά δεν καλύπτουν τα πολύ σοβαρά κενά των Μουσικών Σχολείων! Και επειδή θα ακουστεί το γνωστό αφήγημα των κενών να τονίσουμε ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια! Ακόμα και τα πετσοκομμένα κενά της Δευτεροβάθμιας είναι πολύ περισσότερα από αυτά που καλύφθηκαν! Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου και κυρίως στις 13 Σεπτεμβρίου θα φανεί η ακριβής εικόνα παρά την προσπάθεια της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να συμμαζεψει με κάθε τρόπο τα κενά!

Το αλαλούμ συνεχίζεται και τη σημερινή μέρα με την αποτύπωση των κενών που θα είναι μόνο όσες είναι και οι προσλήψεις! Είναι γνωστό ότι το ΥΠΑΙΘ θα δίνει τον αριθμό των αναπληρωτών που θα διορίζονται στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και έπειτα οι Δ/νσεις θα αποστέλλουν τον αριθμό των κενών που θα συμφωνεί με αυτόν που ήδη θα έχει δώσει το Υπουργείο και θα γίνεται η τοποθέτησή τους κεντρικά!!!

Αλήθεια με ποια κριτήρια και πώς θα αποφασίσει η κάθε Δ/νση για τα κενά και σε ποια θα δώσει προτεραιότητα κατόπιν “αξιολόγησης”; Πώς θα υπάρξει ισότητα και δικαιοσύνη στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών ανάλογα με τη θέση τους στον πίνακα, αν για παράδειγμα οι πρώτοι πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές (στο νόμο 4823/2021, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία τέλος Ιουλίου, στο άρθρο 166 προβλέπεται προτεραιότητα κάλυψης κενών στα ολιγοθέσια σχολεία) και σε επόμενη φάση σε πιο κεντρικές περιοχές»;

Είναι φανερό πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιδιώκει, μετά και τον διορισμό δοτών αιρετών, να καταστήσει τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης απλά εκτελεστικά όργανα των επιλογών της και έναν βραχίονα εφαρμογής της πολιτικής των περικοπών σε όλα τα επίπεδα. Ο αγώνας για την κάλυψη όλων των σοβαρών εκπαιδευτικών κενών συνεχίζεται! Και είναι προφανές ότι στις 13 Σεπτέμβρη το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με πολύ σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις δομές και τις βαθμίδες!

Καλή δύναμη, υγεία και καλή τοποθέτηση σε όλους και όλες που προσλήφθηκαν!

Μην ξεχνάμε ότι την Τετάρτη πρέπει να βρεθούν σε κάθε γωνιά της χώρας και να αναλάβουν υπηρεσία»!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ