Ας μιλήσουμε για το «ΝΑΙ» και τη σεξουαλική συναίνεση

Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Είναι τόσο απλό – δεν υπάρχουν "γκρίζες" ζώνες.

Ας μιλήσουμε για το «ΝΑΙ» και τη σεξουαλική συναίνεση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η εκστρατεία #LetsTalkAboutYes campaign είναι το αποτέλεσμα ετών δουλειάς και ακτιβισμού ενάντια στη σεξουαλική βία σε διαφορετικές χώρες και πιέζει για μια νομοθεσία βασισμένη στη συναίνεση και σε μια κουλτούρα συναίνεσης. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι ακτιβίστριες/ιστές και το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας δημιούργησαν ένα εγχειρίδιο. Απευθύνεται σε όλα τα άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν μια συνομιλία σχετικά με τη σεξουαλική συναίνεση.

Όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη τροποποιούν τον νομικό τους ορισμό για τον βιασμό ώστε να βασίζεται στη συναίνεση αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Ακτιβίστριες/ιστές σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν το εγχειρίδιο για να βοηθήσουν τον σκοπό αυτόν με την εκστρατεία τους. Εδώ μας λένε γιατί είναι τόσο σημαντικό.

Ηνωμένο Βασίλειο (Duaa Abdulal, Cara Brodie, Niamh O'Connell, Eve Grice)

Ας μιλήσουμε για το ναι! Εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού αλλά οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη κάνουν εκστρατεία για νόμους που βασίζονται στη συναίνεση και μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι φοιτήτριες και φοιτητές, όπως κι εμείς.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, το Φοιτητικό Δίκτυο της Διεθνούς Αμνηστίας (STAN) κοινοποίησε πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταρρίπτουν τυχόν παρανοήσεις και στερεότυπα γύρω από τη σεξουαλική συναίνεση. Το εγχειρίδιο αποτέλεσε τη βάση γι’ αυτή την εκστρατεία και ώθησε φοιτητικές ομάδες όλου του Ηνωμένου Βασιλείου να οργανώσουν διαδικτυακά εργαστήρια τέχνης, νύχτες δράσης, εργαστήρια για τη συναίνεση και βραδιές ταινιών.

Φέτος η δουλειά συνεχίζεται. Πιέζουμε για αλλαγές στα πανεπιστήμια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις συνομιλίες για τη συναίνεση και τις εμπειρίες των φοιτητριών/ών, ιδιαίτερα των αρνητικών. Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε δεδομένα για τη δημιουργία χωριστών εκθέσεων για κάθε πανεπιστήμιο.

Γιατί λοιπόν το κάνουμε αυτό; Από έρευνες έχει διαπιστωθείότι οι περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων έχουν διπλασιαστεί στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2015, και πολλές/οί φοιτήτριες/ητές που το έχουν βιώσει αυτό έχουν αναφέρουν ότι δεν μπορούν να απευθυνθούν στο πανεπιστήμιό τους για βοήθεια. Ενώ το πανεπιστήμιο είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι γίνονται πιο ανεξάρτητοι, τα ίδια τα πανεπιστήμια έχουν την ευθύνη να προωθήσουν την κουλτούρα συναίνεσης και να παρέχουν υποστήριξη στις επιζώσες. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για το «ναι» και ας φροντίσουμε να το κάνουν και τα πανεπιστήμια μας!

Πολωνία (Sandra Grzelaszyk)

Θέλω πραγματικά να είμαι μέρος της αλλαγής από μια κουλτούρα βιασμού σε μια κουλτούρα συναίνεσης. Συχνά κάνω αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μου αρέσει να εκφράζω τη γνώμη μου για θέματα όπως οι προσπάθειες αλλαγής του ορισμού του βιασμού στην Πολωνία ή η παροχή εκπαιδευτικού υλικού που σχετίζεται με τη συνειδητή συναίνεση. Ελπίζω ότι εξαιτίας αυτού, η παρέα μου μπορεί να δει μια διαφορετική οπτική γωνία και να σκεφτεί τι σημαίνει συναίνεση.

Είμαι επίσης καλλιτέχνιδα. Χρησιμοποιώ τη φωτογραφία και τα γραφικά για να τονίσω ότι χρειαζόμαστε τη συναίνεση. Προσπαθώ να το δείξω με πιο προσιτό τρόπο γιατί πραγματικά θέλω οι άλλοι άνθρωποι να καταλάβουν γιατί είναι τόσο σημαντικό.

Ως ακτιβίστρια στη Διεθνή Αμνηστία, έχω ευκαιρίες να μοιραστώ πράγματα σχετικά με την κουλτούρα συναίνεσης, όπως η εκστρατεία Tak to Miłość  («Το Ναι είναι Αγάπη»). Στόχος της εκστρατείας είναι να αλλάξει ο νόμος στην Πολωνία και να διασφαλιστεί ότι ο βιασμός ορίζεται ως σεξ χωρίς συναίνεση. Μπορούμε να οργανώσουμε ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη συναίνεση, όπως κάναμε πέρυσι, συλλέγοντας υπογραφές σε εκκλήσεις ή οργανώνοντας μια εκδήλωση για τους μύθους γύρω από τη σεξουαλική βία, όπως ότι οι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν πως τα ρούχα ενός ατόμου μπορούν να δικαιολογήσουν έναν βιασμό.

Για μένα, το πιο σημαντικό κομμάτι του εγχειριδίου ακτιβιστριών/ών είναι ο ορισμός της συναίνεσης και το πώς μπορούν να καταρριφθούν οι μύθοι και τα στερεότυπα σχετικά με τη σεξουαλική βία.

Αυτά ήταν πολύ χρήσιμα στις συζητήσεις που είχα μέχρι τώρα.

Γερμανία (Judith Treiber)

Ενώ οι γερμανικοί νόμοι σχετικά με τον βιασμό αναγνωρίζουν ότι το «όχι σημαίνει όχι», είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την κουλτούρα συναίνεσης. Ως ομάδα εθελοντριών και εθελοντών στη Διεθνή Αμνηστία της Γερμανίας, θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να πραγματοποιήσουμε συζητήσεις με τα νεαρά μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τη συναίνεση. Αισθανθήκαμε ότι το πρώτο μέρος της αλλαγής ήταν μέσα στη δική μας οργάνωση ευαισθητοποιώντας γύρω από το τι πραγματικά σημαίνει συναίνεση και γιατί είναι τόσο σημαντική.

Για τον σκοπό αυτόν διοργανώσαμε αρκετά διαδικτυακά εργαστήρια σχετικά με την εκστρατεία «Let's Talk About Yes». Χρησιμοποιήσαμε πολλές ιδέες από το εγχειρίδιο, ενώ τα άτομα που συμμετείχαν δημιούργησαν σε μικρές ομάδες και μοιράστηκαν memes, τα οποία κοινοποιήσαμε στη σελίδα μας στο Instagram @amnestywomen με χάσταγκ #letstalkaboutyes. Τα εργαστήρια και οι δραστηριότητες στο instagram πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 16 ημερών ακτιβισμού γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που είναι στις 25 Νοεμβρίου. Χρησιμοποιήσαμε κάθε ευκαιρία, με την αφορμή των νέων νόμων στη Δανία, για να διαδώσουμε τη σχετική έκκληση.

Λάβαμε πολλά θετικά σχόλια γι’ αυτό, ειδικά από νέες γυναίκες. Μέσα από τα εργαστήρια συνδεθήκαμε με αρκετά μέλη του τμήματός μας, που τώρα συμμετέχουν ενεργά στην ομάδα συντονισμού μας.

Ολλανδία (Eva Romviel)

Στην Ολλανδία, ο κύριος στόχος της εκστρατείας Lets Talk About Yes ήταν να περάσει ένας νέος νόμος που λέει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Μαζί με άλλους διοργανωτές, παρέχουμε, με τη βοήθεια ακτιβιστριών και ακτιβιστών, επιμόρφωση σε όλη τη χώρα, συμβουλευτική, και ένα γραπτό εγχειρίδιο που αναπτύξαμε αφού συμβουλευτήκαμε το εγχειρίδιο ακτιβιστριών/ών.

Επιμορφώνουμε ανθρώπους σε ικανότητες όπως η δημιουργία σχέσεων, η συμβουλευτική και ο διαμοιρασμός της προσωπικής τους ιστορίας. Το εγχειρίδιό μας συνοψίζει αυτές τις δεξιότητες σε βήματα που είναι εύκολο να ακολουθηθούν.

Αναδείξαμε την προσωπική μας πορεία αναλαμβάνοντας δράση για να εμπνεύσουμε και να συνδεθούμε με τους άλλους ανθρώπους, ενώ αναθέσαμε σημαντικές αρμοδιότητες στους εθελοντές και τις εθελόντριες. Αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό και ενδυναμωτικό για εμάς, ως διοργανωτές, διοργανώτριες, συντονιστές και συντονίστριες ακτιβισμού!

Εάν ενδιαφέρεστε να προωθήσετε μια κουλτούρα συναίνεσης, μπορείτε να κατεβάσετε το  εγχειρίδιο ακτιβισμού (PDF)  μας. Διατίθεται και ως​ σειρά από blogs.


ΠΗΓΗ: amnesty.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ