Ανατριχιαστικά βίντεο επαναπροωθήσεων από το SPIEGEL: Ελλάδα και Κροατία καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα (video)

Με τίτλο "Ο βίαιος σκιώδης στρατός της Ευρώπης αποκαλύπτεται" η αγγλόφωνη έκδοση του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL, με ένα ρεπορτάζ που κράτησε πάνω από 8 μήνες, αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και βίντεο από εγκληματικές επαναπροωθήσεις σωμάτων ασφαλείας της Ελλάδας της Κροατίας.

 

Ανατριχιαστικά βίντεο επαναπροωθήσεων από το SPIEGEL: Ελλάδα και Κροατία καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

To γερμανικό περιοδικό αναφέρει σχετικά με τη δημοσιογραφική έρευνα: «Το Spiegel πραγματοποίησε έρευνες στην Ελλάδα και την Κροατία, για πάνω από οκτώ μήνες μαζί με άλλα ευρωπαϊκά συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης (Lighthouse Reports, SRF Rundschau, ARD Studio Vienna, την εκπομπή του ARD «Monitor», Liberation, Novosti, RTL Κροατίας και Pointer). Οι ερευνητές δημοσιογράφοι που συμμετείχαν, μεταμφιέστηκαν σε ψαράδες, χρησιμοποίησαν drones πάνω από τις παραμεθόριες περιοχές και ερεύνησαν δορυφορικές εικόνες και εκατοντάδες άλλα βίντεο. Μίλησαν με δεκάδες πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας και ακολούθησαν τα ψηφιακά ίχνη των ανδρών των λιμενικών αρχών που ποζάρουν με τις μάσκες και τα ρόπαλά τους στο Instagram και το Facebook. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ένα ολόκληρο σύστημα. Ειδικές μονάδες από την Κροατία και την Ελλάδα, οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν δράση εναντίον εγκληματιών και εμπόρων ναρκωτικών, κυνηγούν αιτούντες άσυλο από την Ε.Ε, λειτουργούν κυρίως εν κρυπτώ και πληρώνονται από τους πολίτες της Ευρώπης».

Στο πρώτο βίντεο που αφορά στην Ελλάδα, διακρίνεται σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής να μεταφέρει μακριά μια μικρή πορτοκαλί σωστική λέμβο γεμάτη με πρόσφυγες και να την εγκαταλείπει στο πέλαγος.

Στο δεύτερο βίντεο δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού απομακρύνονται από λέμβο την οποία έχουν εγκαταλείψει με μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Και τα δύο βίντεο, αποδεικνύουν την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρακτορείο Reuters, αναφέρει σε τηλεγράφημά του ότι «η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και δήλωσε πως «η Επιτροπή αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε πρακτική επαναπροωθήσεων, και έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες, ενώ οι εθνικές αρχές έχουν ευθύνη να ερευνήσουν τυχόν καταγγελίες, με σκοπό να διαπιστώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση παράβασης». 

Όπως αναφέρει το Reuters, το διεθνές Δίκαιο δίνει το δικαίωμα σε πρόσφυγες και μετανάστε να ζητήσουν άσυλο και απαγορεύεται η επαναπροώθηση τους στις χώρες προέλευσής τους, όπου μπορεί να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα ή η ζωή τους. Τα τελευταία όμως χρόνια στην Ευρώπη, οι ανθρωπιστικές αρχές έχουν σε πολλές περιπτώσει αγνοηθεί.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ