Καταγγελία για κακοποίηση σκύλου σε εκδήλωση αδειοδοτημένη από την Περιφέρεια Αττικής

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρούσματα βίας κατά κατοικιδίων ζώων. Αυτή την φορά σε εκδήλωση αδειοδοτημένη από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου και την Περιφέρεια Αττικής στο Πάρκο Ασυρμάτου.

Καταγγελία για κακοποίηση σκύλου σε εκδήλωση αδειοδοτημένη από την Περιφέρεια Αττικής
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κ.Π. (τα στοιχεία του βρίσκονται στην διάθεση του 2020mag.gr και αποκρύπτονται για μη περαιτέρω στοχοποίηση), έβγαλε τον σκύλο του βόλτα στο Πάρκο του Ασυρμάτου, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Εκεί συνάντησε την εκδήλωση μορφολογίας του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Ελλάδος – Club Epagniel Breton De Grece (δηλαδή αν τα σκυλιά φέρουν όλα τα «Άριστα» χαρακτηριστικά της ράτσας) και σύμφωνα με την καταγγελία του, είδε ιδιοκτήτη σκύλου να σηκώνει από σχοινί εκπαίδευσης στον αέρα το σκυλί του επειδή…τράβαγε! Δηλαδή με λίγα λόγια έπνιγε το σκυλί. Κάτι που επανέλαβε τουλάχιστον 4 φορές! Την τελευταία δε φορά, το άμοιρο σκυλάκι έβγαλε την γλώσσα έξω. Το έπνιγε στις 9 και κάτι το πρωί στο μεγαλύτερο πάρκο του Αγίου Δημητρίου, μπροστά σε δεκάδες μέλη του Συλλόγου, περαστικούς και οικογένειες μιας και στα 20 μέτρα βρίσκεται η παιδική χαρά του Ασυρμάτου!

Το κρεσέντο βίας -πάντα σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία- δεν σταμάτησε εκεί. Αφού το άφησε κάτω, το έπιασε από την μουσούδα, το έριξε στο έδαφος και το κλωτσούσε στην κοιλιά. Το σκυλί έκλαιγε και οι κραυγές του ακούγονταν σε όλο το Πάρκο (και μιλάμε για έκταση). Δυστυχώς, δεν υπήρξε η παραμικρή επέμβαση από τους συμμετέχοντες. Παρά μόνο από τον καταγγέλλων. Που πλησίασε σε έντονο ύφος και ρώτησε «Τι κάνεις ρε στο ζωντανό;».

Εκεί μαζεύτηκαν άλλοι 4-5 από τους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, λέγοντας στον καταγγέλλοντα να μην ανακατεύεται καθώς είναι…εκπαιδευτής! Δηλαδή ισχυρίστηκαν, πως ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύεται ένα κυνηγόσκυλο που μετά τον περιορισμό του τράβαγε, είναι να το σηκώσεις στον αέρα με αυτοσχέδιο σχοινένιο πνίχτη! Η απάντηση του ιδιοκτήτη σύμφωνα με την καταγγελία ήταν «Δικό μου είναι το σκυλί, ό,τι θέλω το κάνω». Κλασσικά εικονογραφημένα δηλαδή. Το πράγμα έγινε ακόμα καλύτερο όταν ο μάρτυρας δέχτηκε απειλές από πολλούς από τους παρευρισκόμενους «φύγε όσο προλαβαίνεις», «δεν ξέρεις που έχεις μπλέξει» και «αν τον αφήσουμε αυτόν λυτό (δείχνοντας έναν σωματώδη άντρα, που ο άνθρωπος, ούτε απείλησε, ούτε τίποτα), δεν θα φύγεις από εδώ». Μπροστά στον αυτοσχέδιο όχλο, ο μάρτυρας κάλεσε την Αστυνομία ώστε να καταγγελθεί η κακοποίηση του ζώου και οι απειλές. Απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας, «θα σε γαμ..ω» και γραφικές, απόλυτα τραγελαφικές στιγμές όπου 5 άτομα κρατούσαν έναν έφηβο μίνι νταή, να μην φάει τα μούτρα του!

Όταν επενέβη η Αστυνομία, οι απειλές συνεχίστηκαν, ακόμα και μπροστά στους αστυνομικούς, με νταηλίκια και αντεγκλήσεις, την ώρα που άλλος ένας φιλόζωος ιδιοκτήτης κατοικιδίου είχε φτάσει στο σημείο και υπήρξε μάρτυρας των απειλών και απειλών προς τον ίδιο. Όλα τα περιστατικά θα καθαρογραφούν στον αρμόδιο αστυνομικό που καταγράφει περιστατικά κακοποίησης, ενώ το πλήρωμα του περιπολικού αποτελεί μάρτυρα του συμβάντος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και κυρίως έχουν να κάνουν με τις σχέσεις συλλόγων κυνηγών και breeders με πολιτικά κόμματα, την Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλοι θυμόμαστε τις φιλικές πιέσεις προς τον Βορίδη για την επαναφορά του κυνηγιού και τις διαβεβαιώσεις αυτού για την ταχεία επανέναρξη εν μέσω Πανδημίας, όταν απαγορεύονταν μέχρι και η…ανάσα. Οι Σύλλογοι αυτοί αποτελούν μια μεγάλη εκλογική δεξαμενή και ουσιαστικό lobby. Οπότε καλό είναι να μάθουμε με ποια κριτήρια έχει γίνει η αδειοδότηση από την Περιφέρεια και τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, σε έναν διαγωνισμό όπου συμμετέχουν και σκυλιά με κομμένες ουρές.

Ακόμα ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ως είχε αδειοδοτήσει την διοργάνωση και παρέχων εξοπλισμό, καρέκλες και άλλα, βρίσκονταν μέσω εργαζομένων του στο σημείο. Που βρίσκονταν άραγε οι εργαζόμενοι του Δήμου την ώρα της καταγγελθείσης κακοποίησης; Τι σχέση έχουν με τον Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Ελλάδος και τι έχουν να δηλώσουν σχετικά με το περιστατικό; Πως ανέχεται ο Δήμος να κακοποιούνται σκυλιά και να τραμπουκίζονται ή να απειλούνται δύο δημότες του, σε δημόσιο χώρο; Κατά την διάρκεια εκδήλωσης που αδειοδότησε ο ίδιος ο Δήμος. Ένας Δήμος που περιμένει διαρκώς από τους φιλόζωους -δημότες και μη- να βγάζουν το φίδι από την τρύπα, χαρακτηριστικά για παράδειγμα δεν προσλαμβάνει Δημοτικό Κτηνίατρο αρμόδιο για τα αδέσποτα.

Η Περιφέρεια Αττικής με ποια κριτήρια έδωσε και αυτή άδεια σε «εκδήλωση μορφολογίας»; Δηλαδή σε εκδήλωση Πως Πρέπει Να Είναι Το Σωστό Το Επανιέλ Μπρετόν Το Πρόστυχο Και Όποιο Δεν Είναι Αρκετά Άριστο Στον Καιάδα.

Στα Επανιέλ Μπρετόν που δεν γεννιούνται άνουρα ή βραχύουρα όπως επιτάσσει η «σωστή μορφολογία», οι ουρές κόβονται την 4η ημέρα από την γέννησή τους. Το κόψιμο στα αυτιά και την ουρά, θεωρείται και αποτελεί επίσημα κακοποίηση του ζώου και ακρωτηριασμός, όμως πολλές φορές αυτός ο σκόπελος ξεπερνιέται με βεβαίωση κτηνιάτρου (ποιος ξέρει πόσες μέρες μετά) πως ο σκύλος «γεννήθηκε βραχύουρος ή άνουρος».

Πολλά τα ερωτήματα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απαντηθούν και καλό είναι οι αρμόδιοι να αρχίσουν να δείχνουν ευαισθησίες σχετικά με την ευζωία των ζώων και να απαγορέψουν στο μέλλον κάθε εκδήλωση breeders σε δημόσιο χώρο. Ταυτόχρονα να μην ανέχονται ακρωτηριασμένα ζώα, να παρουσιάζονται σε εκδηλώσεις ως «άριστα». Λες και δεν μας έφταναν οι άριστοι της πολιτικής, θέλουμε και άριστα σκυλιά.

Γκώσαμε στην "Αριστεία" πρωί πρωί.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ