Τι πραγματικά συνέβη στην εφημερία του "Γεννηματάς" - «Αυτό που έγινε προχθές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο»

Τρεις φορές έχει κηρύξει το τέλος της πανδημίας, από τις 9 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσες όσα και τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Το 4ο κύμα είναι εδώ και οι συγκρίσεις είναι τρομακτικές.

Τι πραγματικά συνέβη στην εφημερία του
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τον περσινό Οκτώβρη είχαμε 235 απώλειες ανθρώπινων ζωών. Φέτος τον Οκτώβρη μετρήσαμε 1.110 νεκρούς. Κάτω από το βάρος της πραγματικότητας τα νοσοκομεία  -το ένα μετά το άλλο- καταρρέουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» που λύγισε στην τελευταία εφημερία.

Όσο η κόντρα μεταξύ της πρόεδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη και της διοίκησης του νοσοκομείου συνεχίζεται, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδικευόμενη παθολογίας στο ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», που ήταν στην πρώτη γραμμή της εφημερίας της προηγούμενης Κυριακής, μας λέει τι συνέβη τότε. Αλλά και τι συμβαίνει συνολικά ενόψει του 4ου κύματος της πανδημίας.

Ήσασταν στην εφημερία της Κυριακής;
«Ναι, ξεκίνησε την Κυριακή στις 8 το πρωί και τελείωσε τη Δευτέρα στις 8 το πρωί. Ήταν μία εφημερία που δείχνει ποιος είναι ο κίνδυνος για όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά. Το νοσοκομείο μας, το “Γεννηματάς”, μπήκε σε αυτή την εφημερία με ελάχιστες κλίνες. Κι αυτό που είχε να αντιμετωπίσει προχθές δεν ήταν μία ξαφνική αύξηση του αριθμού των ασθενών που χρειάζονταν νοσηλεία. Ήταν η συσσώρευση των σταδιακά αυξανόμενων αναγκών για νοσηλεία όλο τον τελευταίο μήνα. Το νοσοκομείο μας την Κυριακή το πρωί ξεκίνησε τη γενική του εφημερία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι έχει ελάχιστα κρεβάτια. Το μεσημέρι της Κυριακής ήδη έστρωναν ράντζα, είχαν ήδη καλυφθεί οι κλίνες. Είχαμε μπροστά μας 12 ώρες εφημερία και δεν υπήρχαν κλίνες. Οι γιατροί έπρεπε να εξηγούν στον κόσμο στα επείγοντα ότι θα μπουν σε ράντζο. Πολλοί από αυτούς χρειάστηκε να περιμένουν πάρα πολλές ώρες στην εφημερία μέχρι να βρεθούν κρεβάτια, δηλαδή μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας, και δεν ξέρουμε και αν ελευθερώθηκε κρεβάτι και για αυτούς τους ανθρώπους».

Γιατί συνέβη πάλι αυτό;
«Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που συνέβη. Ο πρώτος είναι το φούντωμα του ίδιου του covid. Προφανώς αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνονται και οι νοσηλευόμενοι. Αυτό γίνεται εις βάρος των υπόλοιπων κλινών. Έχουμε μία επανάληψη σε αυτό που γινόταν την άνοιξη. Κλινικές ολόκληρες να μετατρέπονται σε κλινικές για περιστατικά covid».

Πάλι σε μία νύχτα;
«Σαφώς. Επίσης βρέθηκαν κρούσματα στις δύο από τις τρεις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα και αυτές οι κλινικές να βγουν εκτός της εφημερίας. Τη στιγμή που έχεις τη μεγαλύτερη ανάγκη σε χώρο και προσωπικό, το να βγαίνουν εκτός δυναμικού οι δύο βασικές κλινικές είναι μεγάλο πλήγμα».

Ήρθαν δανεικά ράντζα από το «Σωτηρία»;
«Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά τα ράντζα δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για το “Γεννηματάς”. Αλλά αυτό που έγινε προχθές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το να βλέπεις ράντζα στην καρδιολογική κλινική, καταλαβαίνετε ότι ξεπερνάει κάθε όριο. Βάλαμε ασθενή με κάταγμα ισχίου σε ράντζο. Γυναίκα υπερήλικη με εγκεφαλικό σε ράντζο. Ο κάθε άνθρωπος νομίζω ότι αξίζει ένα κανονικό κρεβάτι και μία αξιοπρεπή νοσηλεία, από το να είναι γυμνός σε έναν διάδρομο».

Η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το Σύστημα Υγείας. Όχι μόνο δεν το ενίσχυσε, αλλά προχώρησε και στην αναστολή επτά χιλιάδων υγειονομικών

Η "ενισχυμένη" μείωση του ΕΣΥ

Γιατί βρεθήκαμε πάλι εδώ σε αυτό το σημείο έχουμε όλη την πρότερη εμπειρία για να το αποφύγουμε;
«Γιατί η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το Σύστημα Υγείας. Όχι μόνο δεν το ενίσχυσε, αλλά προχώρησε και στην αναστολή επτά χιλιάδων υγειονομικών. Στο νοσοκομείο μας βγήκαν σε αναστολή 60 με 70 άτομα».

Το οποίο είναι ένα σημαντικό ποσοστό;
«Φυσικά, γιατί έχουν όλα ελαττωθεί και έχει τριπλασιαστεί η δουλειά».

Εσείς είστε στην τρίτη παθολογική που καλύπτει covid και non covid περιστατικά;
«Ναι, αυτό που συμβαίνει στις εφημερίες είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι καλούνται να εφημερεύουν και για τα περιστατικά covid και για non covid ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ντύνεται με τα ειδικά μέτρα προστασίας βλέπει covid, ξεντύνεται και βλέπει non covid. Εκτός από υπερβολικά χρονοβόρο, είναι και επικίνδυνο για διασπορά».

Και πώς τα βγάζετε πέρα;
«Προσπαθούμε να τηρούμε τα μέτρα, αλλά είναι κάτι που επαφίεται στην προσωπική μας προσπάθεια, δεν υπάρχει ένας διαχωρισμός που να λέει ότι οι μισοί θα βλέπουμε περιστατικά με κορονοϊό και οι άλλοι μισοί όχι».

Πλησιάζουν τα δύο χρόνια που συζητάμε για την πανδημία. Θα μπορούσε να έχει χτιστεί ολοκαίνουργιο νοσοκομείο

Δύο χρόνια πανδημίας- δύο χρόνια αποτυχίας

Αυτή τη στιγμή ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο;
«Εγώ έφυγα προχθές το πρωί στις 8.00 και ακόμα δεν είχαν τοποθετηθεί όλοι οι ασθενείς που έπρεπε να μπουν στο νοσοκομείο. Πήραν εισιτήριο αλλά παρέμειναν ακόμα στο χώρο των επειγόντων, σε φορεία. Γιατί δεν βρισκόταν κρεβάτι για να πάνε, ούτε καν ράντζο. Δεν μπορεί δύο χρόνια μετά να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο το πού θα μπουν τα περιστατικά και να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη».

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η διαχείριση είναι ίδια ενώ έχει αποτύχει;
«Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα επί της ουσίας για να αλλάξει αυτό. Πλησιάζουν τα δύο χρόνια που συζητάμε για την πανδημία. Θα μπορούσε να έχει χτιστεί ολοκαίνουργιο νοσοκομείο. Τόσο απλά. Και να μπαίνουν μόνο covid περιστατικά».

Ας υποθέσουμε ότι αυτό δεν θα ήταν στις προθέσεις καμίας κυβέρνησης, ίσως δεν θα υπήρχε τρόπος οικονομικά για να γίνει. Το να γίνεται διαχωρισμός στα περιστατικά στο νοσοκομείο, να χωριστεί το κτίριο σε δύο μέρη, ήταν τόσο δύσκολο;
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πώς θα εξελιχθεί αυτό το κύμα. Όπως έκανε και σε κάθε προηγούμενο. Πάλι όλα είναι τελευταίας στιγμής, πάλι όλα γίνονται μέσα σε ένα βράδυ».

Το αφήγημα των ασφαλών εμβολιασμένων

 Είναι αληθές ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό;
«Ναι, βέβαια αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι μη εμβολιασμένοι νοσούν βαρύτερα και χρειάζεται να νοσηλευτούν για πολύ περισσότερες μέρες. Οι εμβολιασμένοι, ακόμα και να φτάσουν στο νοσοκομείο, η  πλειοψηφία τους το ξεπερνάει πολύ ελαφρύτερα και με λιγότερες μέρες νοσηλείας. Όλα αυτά δεν είναι απόλυτα. Σας μιλάω για τη δική μας εμπειρία».

Το εμβολιασμένο προσωπικό κάνει τεστ;
«Με δική μας πρωτοβουλία κάνουμε».

Όχι υποχρεωτικά;
«Όχι, και είναι συνολικά λάθος η αντίληψη της κυβέρνησης. Αυτό που σήμερα βλέπουμε να γίνεται, είναι πως διαψεύδεται το αφήγημα της κυβέρνησης ότι με το εμβόλιο τελειώσαμε. Δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος δεν πρέπει να τηρεί τα μέτρα, ότι δεν νοσεί και δεν μεταδίδει. Το αφήγημα που βασίστηκε εκεί, στο ότι αν είσαι εμβολιασμένος παίρνεις ελευθέρας για παντού, απέτυχε. Είναι επικίνδυνο και έχουμε αρχίσει και βλέπουμε τα αποτελέσματά του».

Η αλλαγή από τον Κικίλια στον Πλεύρη είναι μία προσπάθεια από την κυβέρνηση επίδειξης δύναμης

Οι αρουραίοι πηδάνε πρώτοι

Βλέπουμε κάτι καινούργιο που δεν το βλέπαμε πέρυσι. Παρατηρούμε μέλη της περιβόητης επιτροπής καθώς και συστη μικά ΜΜΕ να ανεβάζουν τόνους, να ασκούν κριτική. Άκουσα και τη δική σας, την κ.Παγώνη, να αλλάζει κάπως τη ρητορική της. Τι συμβαίνει;
«Ακόμα και αυτοί καταλαβαίνουν ότι είναι στην ίδια μοίρα με την κυβέρνηση, καταλαβαίνουν ότι το καράβι βουλιάζει και παίρνουν τις αποστάσεις που χρειάζεται. Ο κόσμος έχει καταλάβει και διεκδικεί. Και κερδίζει, βλέπε e-food, cosco. Εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί έχουν βγει στο δρόμο. Ακόμα και ο πιο κακόπιστος αντιδρά, είναι μικρές νίκες».

Πώς ακούσατε τη δήλωση της κ. Γκάγκα;
«Να της θυμίσουμε ότι για να γίνει ένας γιατρός εντατικολόγος χρειάζεται 2 χρόνια. Θεωρείται εντατικολόγος από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει την ειδίκευση της εντατικολογίας. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αυξήσει τον αριθμό των γιατρών που είναι εντατικολόγοι, θα έδινε πραγματικά κίνητρα και δεν θα έκανε αυτό που κάνει. Με “εντέλλεσθε” πάλι, να μετακινεί γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Όπως έγινε στην περίπτωση του “Έλενα”. Έβγαλαν “εντέλλεσθε” στους ακτινολόγους του “Έλενα¨ για να πάνε στην “Παμμακάριστο”. Ή το ότι προσπαθεί να μας εξαγοράσει με υπερεργασία, δίνοντας 250 ευρώ για κάθε εφημερία που κάνουμε πάνω από το πλαφόν. Αυτό είναι κατάπτυστο. Δηλαδή ένας γιατρός που κάνει αντί για 7 εφημερίες 10, για την κυβέρνηση είναι ασφαλής; Θα μπορούσαν να πουν ότι αυξάνουν τον βασικό μισθό όλων των υγειονομικών».

Πως αισθάνεστε οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας;
«Νομίζω ότι κανένας μας δεν αισθάνεται ότι αυτός ο υπουργός τον εκπροσωπεί. Κάθε άλλο. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η αλλαγή από τον Κικίλια στον Πλεύρη είναι μία προσπάθεια από την κυβέρνηση επίδειξης δύναμης. Νομίζω ότι αυτό φάνηκε από τις πρώτες μέρες. Με τις δηλώσεις ότι δεν θα κάνουν πίσω με τις αναστολές, ότι θα απολυθούν οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε διάφορες υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα και η φύλαξη. Γιατί θα δοθούν σε εργολάβους. Νομίζω όμως ότι είναι πλέον σαφές ότι δεν θα κερδίσει η κυβέρνηση. Δεν θα γίνουν αυτά που θέλει να κάνει».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ