Πολύνεκρο ναυάγιο στην κεντρική Μεσόγειο - Απειλές θανάτου σε διασώστες

Για πολύνεκρο ναυάγιο στην κεντρική Μεσόγειο, αλλά και απειλές θανάτου προς τους διασώστες, κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο έλληνας διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Πολύνεκρο ναυάγιο στην κεντρική Μεσόγειο - Απειλές θανάτου σε διασώστες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως γράφει σε ανάρτησή του ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και επιβεβαιώνεται και από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα:

Πολύνεκρο ναυάγιο στην κεντρική Μεσόγειο και απειλές θανάτου σε διασώστες.

Η ομάδα που περάσαμε μαζί όλο το καλοκαίρι στο διασωστικό καράβι Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πραγματοποίησε πολύ δύσκολη διάσωση και κατάφερε να βγάλει 99 ανθρώπους ζωντανούς μέσα από βάρκα που βούλιαζε.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες, δέκα ναυαγοί βρέθηκαν νεκροί από το ποδοπάτημα και την ασφυξία.

Τα σώματα τους περισυλλέγησαν από τους διασώστες, σε μια από τις πιο επώδυνες διαδικασίες που μπορούμε να βιώσουμε στην θάλασσα.

Επώδυνη, όχι μόνο λόγω της άμεσης επαφής με τον θάνατο, αλλά κυρίως λόγω της ανάγκης διαχείρισης του γεγονότος με τους υπόλοιπους διασωθέντες πρόσφυγες, που σε ρωτάνε εναγωνίως «που είναι ο αδερφός μου, που είναι η μητέρα μου» και μετά πρέπει να κληθούν να αναγνωρίσουν τα πτώματα.

Ευτυχώς στο καράβι δόθηκε άμεσα λιμάνι και αποβίβασε σήμερα τους 186 συνολικά επιζώντες στην Μεσίνα της Σικελίας.

Σε ένα άλλο περιστατικό, το διασωστικό καράβι Sea Watch 4 δέχτηκε απειλές θανάτου από το λιβυκό λιμενικό στα διεθνή ύδατα ότι «αν δεν σταματήσετε τις μηχανές, θα σας πυροβολήσουμε».Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά.

Αν κάποιοι συνεργάζονται με διακινητές κι εγκληματίες ειναι τα ευρωπαϊκά κράτη που χρηματοδοτούν λιβυκές συμμορίες για να παρενοχλούν συστηματικά τα διασωστικά καράβια και να επιστρέφουν τους πρόσφυγες στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης.

Χαρακτηριστικό είναι και το ηχητικό με τις απειλές θανάτου προς τους διασώστες που ανάρτησε το Sea-Watch.org στον λογαριασμό του στο twitter

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ