«Δεν τα παρατάμε» - Ραδιόφωνο από γυναίκες για γυναίκες αντιστέκεται στους ταλιμπάν

Το επαναστατικό ραδιόφωνο «Radio Begum» δίνει στις γυναίκες του Αφγανιστάν την ανάσα που χρειάζονται, με ένα πρόγραμμα ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Εκπαιδευτικές εκπομπές, ανάγνωση βιβλίων και συμβουλευτική ψυχολογία, από γυναίκες για γυναίκες. Μια αχτίδα φωτός μέσα στον σκοταδισμό των Ταλιμπάν.

«Δεν τα παρατάμε» - Ραδιόφωνο από γυναίκες για γυναίκες αντιστέκεται στους ταλιμπάν
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από τον περασμένο Αύγουστο ο στρατός των ακραίων ισλαμιστών ανακατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν, ταυτόχρονα με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, επιβάλλοντας τους δικούς τους σκληρούς νόμους και καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα

Από τους κατοίκους του Αφγανιστάν που επλήγησαν περισσότερο από αυτή την αλλαγή εξουσίας, ήταν οι γυναίκες, που μέσα σε μια νύχτα είδαν τις ήδη ελάχιστες ελευθερίες να περιορίζονται

Υπάρχει, όμως, λίγο φως που ξεπροβάλλει, μέσα από ένα στούντιο στην Καμπούλ

Το Begum FM 90.1, είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός στο Αφγανιστάν, που δημιουργήθηκε από γυναίκες, απευθύνεται σε γυναίκες και αντιστέκεται θαρραλέα στους Ταλιμπάν

Ένας ραδιοσταθμός ο οποίος αντιστέκεται στην υποβάθμιση των γυναικών και τις βοηθάει όχι μόνο να ψυχαγωγηθούν και να μορφωθούν, αλλά και να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Με έδρα την Καμπούλ, ιδρύθηκε φέτος ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 2021.

Το πρόγραμμά του απαρτίζεται από εκπαιδευτικές εκπομπές, αναγνώσεις βιβλίων και εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία, από γυναίκες παραγωγούς σε γυναίκες ακροάτριες. Επιπλέον, δύο φορές κάθε μέρα, οι εγκαταστάσεις του μετατρέπονται σε σχολείο.

«Χρυσή ευκαιρία»

Η Mursal, ένα 13χρονο κορίτσι, πηγαίνει στο στούντιο για να διαβάσει από τότε που οι Ταλιμπάν εμπόδισαν την επαναλειτουργία ορισμένων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Το μήνυμά μου στα κορίτσια που δεν μπορούν να πάνε σχολείο είναι να ακούσουν το πρόγραμμά μας προσεκτικά, να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρυσή ευκαιρία, την οποία μπορεί να μην το έχουν ξανά» δήλωσε στο Aljazeera.

Ιδρύτρια του σταθμού είναι η Hamida Aman, η οποία μεγάλωσε ως μετανάστρια στην Ελβετία μετά την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν και επέστρεψε μετά την ανατροπή του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001 από ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

«Δεν τα παρατάμε. Πρέπει να δείξουμε ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Πρέπει να κυριεύσουμε τη δημόσια σφαίρα», δήλωσε στη διεθνή έκδοση του Al Jazzeera, και συμπληρώνει: «Αυτός ο ραδιοσταθμός είναι μια «σχεδία» για τη φωνή των γυναικών, τον πόνο τους, την οργή τους».

Υπάρχουν και on-air μαθήματα για ενήλικες. Σε ένα τέτοιο μάθημα, η διευθύντρια του σταθμού Saba Chaman, 24 ετών, διάβασε την αυτοβιογραφία της Michelle Obama στο Dari. Είναι ιδιαίτερα περήφανη για μια εκπομπή όπου οι ακροατές καλούν για ψυχολογική συμβουλευτική.

Το 2016, μόλις το 18% των γυναικών στο Αφγανιστάν θεωρούνταν εγγράμματες σε σύγκριση με το 62% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του πρώην υπουργείου Παιδείας.

«Οι γυναίκες που είναι αναλφάβητες είναι σαν τυφλοί», είπε στον αέρα μια γυναίκα που δεν ξέρει να διαβάζει. «Όταν πάω στο φαρμακείο μου δίνουν φάρμακα που έχουν λήξει. Αν μπορούσα να διαβάσω δεν θα το έκαναν».

Το μέλλον του Begum FM 90.1 παραμένει ωστόσο αβέβαιο.

Ο ραδιοσταθμός δεν λαμβάνει πλέον διαφημιστικά έσοδα, με τη διευθύντριά του, Saba Chaman, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν δεν βρεθεί πηγή χρηματοδότησης. «Ο μόνος λόγος για να ελπίζω, αυτή τη στιγμή, είναι ότι κάνω κάτι σημαντικό στη ζωή μου για να βοηθήσω τις γυναίκες του Αφγανιστάν», συμπλήρωσε η Saba.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ