«Αν δεν μπορώ να σας έχω, θα σας καταστρέψω»: Όταν ο μισογυνισμός γίνεται ιδεολογία

Μετρώντας καθημερινά περιστατικά σεξουαλικής, σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, καθώς και αμέτρητες ιστορίες σεξισμού και μισογυνισμού - με την πρόσφατη επανεμφάνιση του revenge porn στο λεξιλόγιό μας - αλλά και την 17η γυναικοκτονία για το 2021 στη χώρα μας, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τους Incels.

«Αν δεν μπορώ να σας έχω, θα σας καταστρέψω»: Όταν ο μισογυνισμός γίνεται ιδεολογία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τι συμβαίνει όταν ο μισογυνισμός αποκτά φανατικούς "θαυμαστές", δημιουργώντας έτσι μια "ιδεολογία", η οποία - πέρα από εξοργιστική - μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη και να αγγίξει τα όρια της τρομοκρατίας;

Τα τελευταία χρόνια, έχει έρθει στο προσκήνιο μια επικίνδυνη υποκουλτούρα, η οποία ξεκίνησε σαν ψυχολογική υποστήριξη σε όσους δεν μπορούσαν να βρουν ταίρι και ονομάζεται Incels. Η λέξη προέρχεται από τη φράση «involuntary celibates», δηλαδή «ακούσια άγαμοι». 

Για τους Incels, η πηγή όλων των κακών που συμβαίνουν στη ζωή τους, είναι οι γυναίκες. 

Πρόκειται για μία εξτρεμιστική μισογυνιστική κοινότητα, βαθιά συνδεδεμένη με την πατριαρχία, κατά την οποία αυτοπροσδιορίζονται οι άνδρες που κατηγορούν τις γυναίκες για τη δική τους αδυναμία να βρουν ερωτικές συντρόφους.

Τις συζητήσεις και απόψεις τους τις πραγματοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια σε διάφορα forums, blogs και social media, ενώ κυρίως χαρακτηρίζονται από δυσαρέσκεια, αυτολύπηση, μισογυνισμό, ρατσισμό, αλλά και μισανθρωπισμό. 

Θεωρούν πως για το κενό που νιώθουν οι ίδιοι στη ζωή τους και για τη δυστυχία τους, υπεύθυνες είναι οι γυναίκες, επειδή έκλεψαν το δικό τους μερίδιο ευτυχίας, απορρίπτοντας και υποτιμώντας τους.

Το πρόβλημα των Incels είναι ακριβώς πως νομίζουν ότι έχουν κάποιο δικαίωμα εκ φύσεως πάνω στις σχέσεις και στο σεξ, το οποίο οι γυναίκες είναι «υποχρεωμένες» να τους το δώσουν. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, θεωρούν πως μπορούν να το διεκδικήσουν οι ίδιοι από μόνοι τους, με κάθε τρόπο.

Οι Incels ζουν με μότο στη ζωή τους ότι «όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες». Θεωρούν ότι ελκύονται πάντα από τα λεφτά, την εξωτερική εμφάνιση και τα «κακά παιδιά», αγνοώντας τους ίδιους - δηλαδή τα καλά παιδιά - και γι’ αυτό θέλουν να τις εκδικηθούν, ενώ δικαιολογούν κάθε μορφής βίας προς τις γυναίκες - ακόμα και τη γυναικοκτονία.

Η συντάκτρια των New York Times, Jia Tolentino, αποτύπωσε τη φιλοσοφία αυτής της «ιδεολογίας» σε μία μόνο πρόταση: «Οι incels δε θέλουν απλώς σεξ. Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλουν είναι η απόλυτη κυριαρχία», έχει γράψει.

«Κορίτσια, αν δεν μπορώ να σας έχω, θα σας καταστρέψω»

To 2014 στην Καλιφόρνια, ο Elliot Rodger έγινε ο πρώτος που σκότωσε μαζικά στο όνομα των Incels, καθιστώντας τον για πολλούς στην κοινότητα, ένα είδωλο και ήρωα.

Ο Rodger σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε δεκατέσσερις, αποκαλώντας την πράξη του «πόλεμο ενάντια στις γυναίκες». Δεν έπασχε από καμία ψυχική ασθένεια - απλώς μισούσε τις γυναίκες.

«Σας μισώ όλες. Να σας γίνει μάθημα που με απορρίψατε. Ανυπομονώ να σας δώσω ακριβώς αυτό που σας αξίζει, θα σας εξοντώσω», ανέφερε σε ένα βίντεο που βρέθηκε μετά το θάνατό του, εξηγώντας αναλυτικά τον λόγο πίσω από τις πράξεις του.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχουν χαθεί περίπου 50 ζωές, ενώ το πρόβλημα έχει διαδοθεί και στην Ευρώπη, με μια μαζική δολοφονία στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο του 2021, όπου ένας 22χρονος αυτοαποκαλούμενος Incel σκότωσε 5 ανθρώπους - ανάμεσα τους και τη μητέρα του. 

Στην πραγματικότητα, ο κόσμος των Incels είναι γεμάτος από οργή, κοινωνική απομόνωση, και θεωρίες συνωμοσίας.

Είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν ερωτικούς δεσμούς, όχι γιατί είναι εμφανισιακά μη ελκυστικοί - όπως πιστεύουν - αλλά γιατί η τοξικότητα και το μίσος που απορρέουν, εμποδίζει οποιονδήποτε να τους προσεγγίσει. 

Υποστηρίζουν ότι οι άνδρες είναι τα αληθινά θύματα της φυλετικής καταπίεσης, με τον ανδρισμό τους να απειλείται καθημερινά, αλλά και πως η δύναμή και τα δικαιώματά τους είναι αυτά που έχουν καταπατηθεί.

Για τους Incels ο φεμινισμός είναι ο υπέρτατος εχθρός και η ρίζα του προβλήματος της σύγχρονης κοινωνίας - το ότι οι γυναίκες είναι σκεπτόμενα όντα, είναι σεξουαλικά απελευθερωμένες και έχουν δικαίωμα επιλογής.

Τέτοιες «ιδεολογίες» βρίσκονται πίσω από κάθε βιασμό, κάθε κακοποίηση και κάθε γυναικοκτονία. Το μίσος απέναντι στο γυναικείο φύλο παίρνει σάρκα και οστά, αποκτά άλλη διάσταση και «τρέφεται» διαρκώς από την πατριαρχία και τον εχθρικό σεξισμό, με τους οπαδούς τους να πληθαίνουν όλο και περισσότερο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ