Συνέλαβαν φωτορεπόρτερ επειδή κατέγραψε τη βίαιη σύλληψη γυναίκας

Χωρίς τέλος οι υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Συνέλαβαν φωτορεπόρτερ επειδή κατέγραψε τη βίαιη σύλληψη γυναίκας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την βίαιη σύλληψη διαδηλώτριας από αστυνομικό, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, έκανε το "λάθος" να καταγράψει με την κάμερά του ένας φωτογράφος.

Όπως δημοσιεύει το alterthess.gr:

Μετά το πέρας της αντικατασταλτικής πορείας του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ ξεκίνησαν ένα ανθρωποκυνηγητό διαδηλωτών, που είχαν κάνει το έγκλημα να… διαδηλώσουν, από την πλατεία της Καμάρας μέχρι τη συμβολή των οδών Συγγρού με Εγνατίας, απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου.

Στη συμβολή των οδών Συγγρού και Εγνατίας και στα γύρω στενά της Βαλαωρίτου, αρκετή ώρα μετά το τέλος της διαδήλωσης και χωρίς κανένα προφανή λόγο, άνδρες της Ασφάλειας, της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές. Στο σημείο βρισκόντουσαν πολλοί φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και δημοσιογράφοι για να καταγράψουν τα γεγονότα. Ανάμεσα τους βρισκόταν και ο επαγγελματίας φωτορεπόρτερ Θ.Κ., ο οποίος είχε έρθει στην πόλη της Θεσσαλονίκης μόνο για την φωτογραφική κάλυψη της εν λόγω κινητοποίησης.

Όπως καταγγέλλει στο alterthess.gr ο Θ.Κ., βρέθηκε μπροστά στη βίαιη σύλληψη μιας κοπέλας από αστυνομικό με πολιτικά, ο οποίος για να την συλλάβει την τράβηξε από τα μαλλιά! Η συγκεκριμένη βίαιη και παράτυπη συμπεριφορά του αστυνομικού έχει καταγραφεί πλήρως από τον φωτογραφικό φακό.

Μόλις ο άνδρας της Ασφάλειας κατάλαβε ότι έχει καταγραφεί η βίαιη σύλληψη, άρχισε να φωνάζει προς το μέρος του Θ.Κ., ζητώντας του να διαγράψει αμέσως τις φωτογραφίες. Ο φωτορεπόρτερ φυσικά αρνήθηκε, με αποτέλεσμα την παράνομη αρπαγή της φωτογραφικής του μηχανής, αλλά και τη σύλληψη του.

Ο Θ.Κ. ενώ από την αρχή δήλωσε την ιδιότητα του και ήταν γνωστή, οδηγήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους προσαχθέντες και εν συνεχεία συλληφθέντες στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου και κρατήθηκε μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης και συμμετοχή σε διαδήλωση χωρίς την άδεια των Αρχών, κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Κρατήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, εν μέσω πανδημίας, σε έναν πολύ μικρό χώρο στα υπόγεια της ΓΑΔΘ, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και χωρίς την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, για περισσότερες από 10 ώρες.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και του παραδόθηκε πίσω η επαγγελματική φωτογραφική του μηχανή, διαπίστωσε ότι από την παράνομη αρπαγή της κάμερας και μετά έχει σπάσει ο φακός της και έχουν διαγραφεί τουλάχιστον 10 φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων αυτές που κατέγραψαν τη βίαιη σύλληψη της κοπέλας.

Οι αστυνομικές αρχές γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι ο Θ.Κ. είναι φωτορεπόρτερ. Το δήλωσε εξάλλου και στις καταθέσεις του τόσο στη ΓΑΔΘ, όσο και στον εισαγγελέα. Η σύλληψη του αποτελεί προσπάθεια φίμωσης του Τύπου και των λειτουργών του, υπό την ανοχή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

Η σύλληψη φωτορεπόρτερ και η παράνομη διαγραφή φωτογραφικού υλικού παραβιάζουν κάθε αρχή δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ελευθερίας του Τύπου. Η  δίωξη του Θ.Κ. πρέπει να ανακληθεί, και οι Ενώσεις των φωτορεπόρτερ και των εργαζομένων στον Τύπο να πάρουν θέση ενάντια στη νέα αυθαιρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ