Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία φωνάζουν: «Μην πειραματίζεστε με τις ζωές μας» (εικόνες)

Τα παιδιά -μας- είναι στο δρόμο. Ξανά. Τα αιτήματά τους πολλά. Όλα δίκαια. Οι τρόποι έκφρασής τους πολλοί. Όλοι αποδεκτοί. Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία της Αττικής σήμερα το πρωί μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα. Οι μαθητές τους άφησαν το δικό τους αποτύπωμα. Δείχνοντάς μας πώς η τέχνη, μπορεί και οφείλει να βγαίνει μπροστά.

Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία φωνάζουν: «Μην πειραματίζεστε με τις ζωές μας» (εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Οι τέχνες είναι το χρώμα τη πόλης» λένε οι μαθητές του Γέρακα. «Σε μια πόλη που προσπαθεί να διώξει το χρώμα της, όλα τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία θύμισαν στο κέντρο της Αθήνας γιατί η τέχνη είναι αναγκαία. Μέσα από δρώμενα και δράσεις επικοινώνησαν τη δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά ως νεαροί καλλιτέχνες τόσο στο σχολείο όσο και σε μια χώρα που φαντάζει να θέλει την τέχνη νεκρή».

Τι είναι και τι απαιτούν

«Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι φυτώρια στα οποία ανήσυχοι και δημιουργικοί νέοι άνθρωποι θεμελιώνουν το ταξίδι τους και την προσφορά τους στον Πολιτισμό κάθε κοινωνίας. Στο γενικότερο πνεύμα απαξίωσης της Παιδείας, τα Καλλιτεχνικά πληρώνουν και αυτά το δικό τους τίμημα, με τους μαθητές τους να βρίσκονται σε υποδεέστερη μοίρα.

Παιδιά ξυπνούν πριν ξυπνήσει ο ήλιος.

«Διανύουν τις αποστάσεις και βγάζουν τα μέσα έξω τους. Και αντί να δημιουργούν, ξοδεύουν τον χρόνο τους ψάχνοντας πινέλα, ντουλάπια,αίθουσες, καθηγητές… Στα πρώτα χρόνια φαίνεται σαν ένα γοητευτικό παιχνίδι, λες και παίζεις κρυφτό. Η γοητεία του παιχνιδιού, όμως, ξεφτίζει γρήγορα… Έχοντας καταθέσει την ψυχή σου, συνειδητοποιείς ότι δεν σε βοηθούν οι συνθήκες».

Οι καθηγητές ισορροπούν το χάος.

«Αν δεν είχαμε δασκάλους που πιστεύουν στη δουλειά τους και εμπνέουν και εμάς μέσα από αυτή, το σχολείο δεν θα λειτουργούσε. Καθηγητές κατευθύνσεων διορίζονται τον Φεβρουάριο και τα παιδιά, αντί για μπαλέτο και κινηματογράφο, κάνουν γαλλικά και αναπληρώσεις. Κουραστήκαμε να περιμένουμε τον κρατικό μηχανισμό να ανταποκριθεί στις ευθύνες που του αναλογούν. Ας μην αποποιηθεί άλλο την ευθύνη… Ας μην υπάρξει άλλη ταλαιπωρημένη γενιά «εν δυνάμει» καλλιτεχνών (!) Οφείλει να μην πειραματιστεί με τα Καλλιτεχνικά, αλλά να επενδύσει στο μέλλον…».

Διεκδικούμε

  • κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμους διορισμούς

καθηγητών ειδικοτήτων και έγκαιρη τοποθέτησή τους στις σχολικές μονάδες

  • πιστοποίηση του επιπέδου σπουδών στα καλλιτεχνικά μαθήματα και

υποχρεωτική αναγνώρισή του

  • κατάλληλες κτιριακές υποδομές για τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών

μαθημάτων

  • δωρεάν παροχή του αναγκαίου εργαστηριακού εξοπλισμού για τη

διεξαγωγή των καλλιτεχνικών μαθημάτων

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ