Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο "γκουρού" των startup στο 20/20 για τα NFTs, το metaverse, την EVA και το μέλλον που είναι ήδη εδώ

Ο πρωτοπόρος των ελληνικών startup και tech entrepreneur, Γιάννης Βλαχογιάννης, μίλησε από το Λος Άντζελες όπου βρίσκεται στο 2020mag.gr, για την "έκρηξη" των NFTs και το blockchain metaverse, ενώ κάνει και αποτίμηση για τον αλγόριθμο "EVA", του οποίου ήταν συνδημιουργός και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020 για να μειώσει το υγειονομικό ρίσκο του ανοίγματος του τουρισμού εν μέσω πανδημίας.

Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ήταν συνιδρυτής της πρώτης ελληνικής startup (BugSense) που εξαγοράστηκε από εισηγμένη εταιρεία στις ΗΠΑ.

Μετά την μετακόμιση στο Σαν φρανσίσκο και την Splunk, πλέον βρίσκεται μόνιμα στο Λος Άντζελες, όπου και "τρεχει" με μεγάλη επιτυχία νέα επιχειρηματικά projects, βοηθώντας νέους "σταρτάπερς", ενώ "χτίζει" νέους ψηφιακούς αυτόνομους οργανισμούς (Decentralised Autonomous Organisations), στο blockchain οικοσύστημα του metaverse, που έρχεται να αλλάξει κυριολεκτικά τα πάντα όπως τα ξέραμε.

Είναι το οικονομικό και ψηφιακό μέλλον του πλανήτη τόσο δυστοπικό όσο νομίζουμε ή ανοίγονται νέοι, πιο "συμμετοχικοί" και δημοκρατικοί δρόμοι;

Δεν έχω «επιχειρηματικές δραστηριότητες». Αντιμετωπίζω εδώ και καιρό όλα μου τα εγχειρήματα σαν έργα τέχνης

Γιάννη, είσαι ένας πετυχημένος και πραγματικά αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Τώρα ζεις και εργάζεσαι στο Λος Άντζελες. Για να σου βάλω ένα δύσκολο task, θέλω την ιστορία της ζωής σου σε δυο αράδες.
Εύκολο! Tech Entrepreneur που του αρέσει να φτιάχνει, να χαλάει πράγματα και να ενοχλεί κόσμο. Η τρίτη μου εταιρία εξαγοράστηκε από μία Αμερικάνικη και έδωσε “φωτιά” στην έναρξη του ελληνικού Startup οικοσυστήματος.

Τι ακριβώς κάνεις τώρα στο L.A; Πως ακριβώς θα περιέγραφες τις επιχειρηματικές σου δραστηριότητες;
Δεν έχω «επιχειρηματικές δραστηριότητες». Αντιμετωπίζω εδώ και καιρό όλα μου τα εγχειρήματα σαν έργα τέχνης: με συγκεκριμένο χρονικό όριο και στόχο να “μολύνω” όσα περισσότερα μυαλά μπορώ. Τυχαίνει κάποια από αυτά τα έργα να αποφέρουν υλικές επιβραβεύσεις αλλά αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος θέλει να δημιουργεί και όχι να είναι μίζερος.
Αυτή την περίοδο αφιερώνω χρόνο στο να βοηθήσω όσους περισσότερους Entrepreneurs μπορώ να πάνε στο επόμενο στάδιο με το Jon.IO και τρέχω μια πλατφόρμα NFT (αν και τρέχει μόνη της).

NFTs είναι και ένας τρόπος να στηρίζεις καλλιτέχνες. Δεν είναι απαραίτητο όλα να είναι χρηματιστήριο

Εξήγησέ μου, σα να είμαι 6χρονο παιδάκι, τι είναι τα NFTs
Έκανες μία ζωγραφιά κατά την διάρκεια των καλλιτεχνικών και ένας συμμαθητής σου λέει ότι την έκανε αυτός. Του δείχνεις το ψηφιακό αποτύπωμα που αποδεικνύει ότι την έκανες εσύ.
Τα NFTs είναι ένας τρόπος να αποδεικνύεις ιδιοκτησία χωρίς να βασίζεσαι σε μία κεντρική αρχή (που μπορεί να τροποποιήσει ή να χάσει τον τίτλο σου). Βασίζεσαι σε αλγορίθμους και αποκεντρωμένες κοινότητες που βεβαιώνουν την πιστότητα του έργο σου.
Τα NFTs δεν είναι μόνο εικόνες. Μπορεί να είναι ο τίτλος ενός σπιτιού, ένα εισιτήριο ακόμα και μία χαμένη αγάπη (εντάξει, μάλλον δεν μπορεί να είναι χαμένη αγάπη, αλλά τα υπόλοιπα είναι σωστά).

Τι σημαίνει επενδύω σε NFT; Είναι cryptocurrency για συλλέκτες έργων ψηφιακής τέχνης; Πως μπορεί κάποιος να βγάλει λεφτά από NFT;
Σημαίνει ακριβώς ότι σημαίνει επενδύω σε έναν πίνακα. Αλλά με την διαφορά ότι είναι πανεύκολο να δημιουργήσεις τέχνη, να την πουλήσεις και να την αγοράσεις χωρίς να έχεις ανάγκη από μία gallery που κρατάει το 40%.

Όσο εύκολα μπορείς να βγάλεις λεφτά αν αγοράζεις πίνακες κερδοσκοπικά, τόσο εύκολα (μάλλον λίγο πιο εύκολα) μπορείς και με NFT.  Και φυσικά ακόμα πιο εύκολα να τα χάσεις.

Αλλά τα NFTs είναι και ένας τρόπος να στηρίζεις καλλιτέχνες. Δεν είναι απαραίτητο όλα να είναι χρηματιστήριο.

Αν θέλεις να βγάλεις λεφτά, θα πρότεινα προσοχή και να εμπιστεύεσαι δημιουργούς που δεν είναι πυροτεχνήματα και θα φύγουν με τα λεφτά σου.

Δεν θεωρώ την Ελλάδα “ανεπτυγμένη τεχνολογικά χώρα”, για αυτό και πιστεύω ότι η EVA είχε εκθετική αποτελεσματικότητα

Είσαι, αν δε κάνω λάθος, ένας απ’ τους δημιουργούς του machine learning συστήματος EVΑ, που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για να μειώσει το υγειονομικό ρίσκο του ανοίγματος του τουρισμού εν μέσω πανδημίας. Η εξέλιξη, όπως γνωρίζεις, της πανδημίας στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Τελικά η EVA δούλεψε ή όπως κάθε τεχνολογικό εργαλείο, έχει να κάνει με το ποιος και πως το χειρίζεται ή ακόμα και τι επικοινωνιακές απαιτήσεις δημιουργούνται γύρω από αυτό;
Η αγαπημένη μου ερώτηση! Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα: Η EVA δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στο πιο γνωστό περιοδικό στον πλανήτη (Nature) και πήρε τουλάχιστον 3 ευρωπαϊκά βραβεία (ίσως και περισσότερα, σταμάτησα να μετράω). Το να κάνεις μία δημοσίευση στο Nature είναι στόχος ζωής για αρκετούς επιστήμονες καθώς είναι πάρα πολύ ψηλά ο πήχης.

Βάση των αποτελεσμάτων η EVA είχε πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα από ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες που είχαν υποδομές αλλά δεν είχαν την EVA στα σύνορα τους, να προτείνει την επόμενη κίνηση.

Εγώ προσωπικά, δεν θεωρώ την Ελλάδα “ανεπτυγμένη τεχνολογικά χώρα”, για αυτό και πιστεύω ότι η EVA είχε εκθετική αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα είχε ένα σύστημα που μάζευε δεδομένα από τουρίστες, τα ανέλυε, τα έστελνε στα εργαστήρια, τα επικοινωνούσε στα σύνορα και προέβλεπε τι θα συμβεί στο μέλλον. Όλα ηλεκτρονικά. Σε πραγματικό χρόνο. Η Ελλάδα. Που μεταφέρει φακέλους με φορτηγά. Η EVA ήταν ένα εξωγήινο έργο και αντιμετωπίστηκε έτσι από τον διεθνή τύπο και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Having said that, για την περίοδο που η EVA ήταν ενεργή, τα πράγματα ήταν αναμενόμενα. Η EVA είχε το μάταιο στόχο να κρατήσει την χώρα όσο περισσότερο καθαρή μπορούσε. Και έκανε καλή δουλειά (τόσο που υπήρχε η πρόταση για ευρωπαϊκή EVA ή χρήση της από άλλες χώρες).

Δυστυχώς, όταν απενεργοποιήθηκε η EVA, είδαμε τι σημαίνει να μην υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα στα σύνορα.

Το Metaverse δεν είναι φοράω ηλίθια γυαλιά και χαίρομαι μόνος μου μπροστά στον υπολογιστή μου

Βλέπω τα social media σαν μεγαλύτερο κίνδυνο και όχι τα virtual spaces

Ξέρω ότι ασχολείσαι έντονα με το metaverse οικοσύστημα. Μπορείς, πάλι με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται, να μας "μολύνεις" -όπως λες- και να μας εξηγήσεις, τι ακριβώς είναι το metaverse και τα Decentralised Autonomous Organisations (DAOs);
Τρέχουμε αρκετά project με στόχο να φέρουμε περισσότερο κόσμο στο Metaverse. Τα περισσότερα προσπαθούν να αναδείξουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά αυτού του νέου συστήματος. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως πραγματικά λειτουργούν αυτά τα νέα πρωτόκολλα αν δεν θέλει να μείνει πίσω. Για παράδειγμα, πέρσι το καλοκαίρι τρέξαμε το "V as in Metaverse" conference με ομιλητές από όλο τον κόσμο και χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα NFT Tickets.

Άλλη προσπάθεια που κάνουμε είναι το KaramelaDAO, ένα DAO με στόχο να δείξει στον κόσμο πως μπορεί να δουλεύει στο "metaverse", τι είναι τα NFTs κτλ.  Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε διαθέσιμα τα $Victory coins σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στο Jon.IO για να μάθουν πως λειτουργούν τα social tokens. 

Το Metaverse είναι πονεμένη ιστορία. Το Metaverse όπως το εννοώ εγώ είναι ένα χώρος όπου αλγόριθμοι (μέσω smart contracts) είναι στο κέντρο και διαχειρίζονται τα πάντα με διαφάνεια και στην άκρη είναι ο άνθρωπος που σχηματίζει τους νόμους. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι η φορολογία στο Metaverse όπου γίνεται αυτόματα και αυτόνομα ανάλογα με τις ανάγκες της πολιτείας (ή του DAO). Το Metaverse δεν είναι φοράω ηλίθια γυαλιά και χαίρομαι μόνος μου μπροστά στον υπολογιστή μου.

Τα DAOs είναι "εταιρίες" όπου οι εργαζόμενοι είναι ιδιοκτήτες και μέτοχοι. Όλοι είναι ίσοι και όλοι έχουν ίδιους στόχους και αξίες. Τα DAO είναι ένα τεράστιο θέμα και έχω κάνει ένα video που εξηγεί λίγο τι γίνεται σε αυτό τον χώρο.

Πολλοί φοβούνται πως οι νέοι εικονικοί κόσμοι που φέρνει η τεχνολογία στη σκιά της πανδημίας, θα μας απομονώσουν ακόμα περισσότερο. Πως θα τους καθησύχαζες;
Οι εικονικοί κόσμοι μπορούν να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά. Είναι απλά ένα εργαλείο. Αλλά είναι ένα κακό εργαλείο καθώς η εμπειρία είναι ελλιπής και για αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Βλέπω τα social media σαν μεγαλύτερο κίνδυνο και όχι τα virtual spaces.

(σ.σ. Δείτε οπωσδήποτε, το παρακάτω βίντεο, όπου ο Γιάννης εξηγεί... basically everything)

Τι θα συμβούλευες τους start-uppers και τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την tech επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;
Να εργαστούν πρώτα σε τουλάχιστον μία ελληνική Startup και μετά σε μία αμερικάνικη, να "αντιγράψουν” τις διαδικασίες τους και μετά να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο. Η ιδέα δεν έχει σημασία. Οι διαδικασίες και το δίκτυο είναι αυτά που χρειάζεσαι.


 * Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δραστηριότητες του Γιάννη Βλαχογιάννη και τα NFTs, κάντε μια "βόλτα" από το jon.io και το omgdrops.com ... και δείτε το μέλλον.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ