Ουκρανία: Ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει τα FAKE NEWS του πολέμου

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του το BBC, αποκαλύπτει τον ορυμαγδό από ψευδή ή παραπλανητικά βίντεο και εικόνες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία γίνονται viral, παρόλο που μερικά είναι προφανέστατα fake.

Ουκρανία: Ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει τα FAKE NEWS του πολέμου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η νεαρή κοπέλα που αντιμετωπίζει στρατιώτη δεν είναι Ουκρανή

Ένα θολό βίντεο, ισχυρίζεται ότι δείχνει μια Ουκρανή κοπέλα να αντιμετωπίζει έναν Ρώσο στρατιώτη και έχει πάνω από 12 εκατομμύρια προβολές στο TikTok και σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές στο Twitter.

Στην πραγματικότητα δείχνει την Παλαιστίνια Ahed Tamimi, 11 ετών τότε, να αντιμετωπίζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη μετά τη σύλληψη του μεγαλύτερου αδελφού της το 2012. Το Twitter έχει χαρακτηρίσει το βίντεο ψευδές, αλλά συνεχίζει να συγκεντρώνει προβολές στο TikTok.

Μολότοφ στο Κίεβο

Διαφορετικές εκδοχές ενός βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει κατοίκους του Κιέβου να πολεμούν Ρωσικό μηχανοκίνητο πεζικό με βόμβες μολότοφ, έγιναν viral σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και έκανε πολλούς χρήστες να πιστέψουν ότι έδειχνε συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών πολιτών και ρωσικών δυνάμεων. Μάλιστα το κοινοποίησαν και δύο Βρετανοί βουλευτές.

Το βίντεο όμως είναι παλιό. Τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Euromaidan το 2014, που οδήγησαν στην ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Απόσπασμα βιντεοπαιχνιδιού έγινε viral

Ένα αγωνιώδες βίντεο που δείχνει έναν Ουκρανό πιλότο να καταρρίπτει ένα ρωσικό μαχητικό αναρτήθηκε στο Twitter από το Nexta TV, και έγινε η βασική αιτία για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία, μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020.

Ωστόσο, το βίντεο δεν είναι πραγματικό. Είναι ένα κλιπ από το βιντεοπαιχνίδι Arma 3 και προφανώς άσχετο με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα παιδιά της Ουκρανίας στέλνουν στον πόλεμο τα στρατεύματα;

Μια εικόνα που δείχνει δύο παιδιά να συνοδεύουν και να αποχαιρετούν μια συνοδεία ουκρανικών δυνάμεων που φεύγει για τη μάχη, έχει εκατομμύρια likes και κοινοποιήσεις. Το ανέβασαν μεταξύ άλλων, ο αμερικανός βουλευτής Adam Kinzinger και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Carl Bildt.

Η εικόνα είναι παλιά. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2016. Τραβήχτηκε από έναν εθελοντή φωτογράφο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος αργότερα απολύθηκε λόγω κατηγοριών πως είχε σκηνοθετήσει κάποιες από τις εικόνες μάχης.

Ο δήμαρχος του Κιέβου στην πρώτη γραμμή

Μια εικόνα του δημάρχου του Κιέβου, Vitali Klitschko, έχει γίνει viral στο Instagram καθώς ισχυρίζεται ότι τον δείχνει στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Η εικόνα είναι από μια παλιά φωτογραφία - που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον κ. Klitschko στον λογαριασμό του στο Instagram τον Μάρτιο του 2021, και τον δείχνει στο σε εκπαιδευτικό κέντρο στην περιοχή Chernihiv.

Παρά αυτή την παραπλανητική εικόνα, είναι αλήθεια ότι ο κ. Klitschko υπερασπίστηκε την πόλη του μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.

Έπινε τσάι ο Ζελένσκι με τις ουκρανικές δυνάμεις;

Ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε στρατιωτική ανάπαυση να δίνει ώθηση ηθικού στις ουκρανικές δυνάμεις πίνοντας τσάι μαζί τους στο πεδίο της μάχης, έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές.
Το βίντεο είναι γνήσιο, αλλά γυρίστηκε μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η εισβολή.

Το BBC βρήκε και fake news και φιλορωσική προπαγάνδα ψευδών ειδήσεων και φωτογραφιών.

Η φωτογραφία του τραυματισμό μιας δασκάλας μετά από βομβαρδισμό, αμφιαβητήθηκε από την φιλορωσική πλευρά.
Όμως όσοι έσπευσαν να αμφισβητήσουν την συγκεκριμένη φωτογραφία κάνοντας λόγο για σκηνοθεσία, έκαναν λάθος καθώς το δημοσίευμα και η φωτογραφία είναι γνήσια και οι εικόνες προέρχονται από βομβαρδισμένο κτήριο στην Ουκρανία.

 

πηγη: bbc.com

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ