Ουκρανία: Το ΔΝΤ προβλέπει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία

Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ουκρανία: Το ΔΝΤ προβλέπει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν επίσης «ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες», σημειώνει το ΔΝΤ. «Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε το Σάββατο (05/03), ότι αναμένει να φέρει το αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο συμβούλιο του για έγκριση από την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε συνομιλίες για χρηματοδότηση και στη γειτονική Μολδαβία.

Στην ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη αύξησε σημαντικά τις τιμές στην ενέργεια και τα σιτηρά, έχει στείλει ένα κύμα 1 εκατομμυρίου προσφύγων στις γειτονικές χώρες, ενώ προκάλεσε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία.

«Ενώ η κατάσταση παραμένει ρευστή και το μέλλον της σύγκρουσης είναι εξαιρετικά αβέβαιο, οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», ανέφερε το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι σχετικές κυρώσεις θα έχουν επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», προειδοποιεί το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η κρίση προκαλεί αρνητικό σοκ στον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα σε μια εποχή που οι πιέσεις στις τιμές ήταν ήδη υψηλές.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι κραδασμοί της κρίσης στην Ουκρανία θα γίνουν αισθητοί παγκοσμίως ανεβάζοντας κι άλλο τις τιμές και οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν δημοσιονομική στήριξη στα φτωχά νοικοκυριά για τα οποία τα τρόφιμα και τα καύσιμα αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών, προσθέτοντας ότι η οικονομική ζημιά θα αυξηθεί εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος.


Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ