Η Γαλλία εξετάζει την πλήρη κρατικοποίηση της "γαλλικής ΔΕΗ"

Το χάος στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνει νέα ώθηση στη μακροχρόνια πρόθεση της Γαλλίας για αναδιάρθρωση και κρατικοποίηση του μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γαλλία εξετάζει την πλήρη κρατικοποίηση της
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση εξετάζει εάν προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την πλήρη κρατικοποίηση της φορτωμένης με χρέη "γαλλικής ΔΕΗ" Electricite de France SA και την αναδιοργάνωση της επιχείρησής της με επίκεντρο την πυρηνική παραγωγή, είπαν στο Bloomberg άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Η γαλλική κυβέρνηση είναι ήδη ο μεγαλύτερος επενδυτής στην EDF με ποσοστό συμμετοχής 84%, θα ήθελε να διατηρήσει την ιδιοκτησία της εγχώριας επιχείρησης της εταιρείας και ενδέχεται να αναθεωρήσει τις διεθνείς δραστηριότητές της.

Οποιαδήποτε σχέδια βέβαια θα προχωρήσουν μόνο μετά τις γαλλικές εκλογές, με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν παραμείνει στην εξουσία.

Κρατικοποίηση

Η γαλλική κυβέρνηση, από το 2019, εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας ως μέρος μιας πλήρους κρατικοποίησης ώστε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της παράτασης της διάρκειας ζωής των γηρασμένων πυρηνικών σταθμών της EDF.

Ένα ανανεωμένο σχέδιο κρατικοποίησης της EDF όμως θα απαιτούσε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDF, Jean-Bernard Levy, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα πακέτο μέτρων και κανονισμών για τη στήριξη της εταιρείας που έχει αρνητικό ισολογισμό, πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για κάθε κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, έχει υποσχεθεί δεκάδες δισεκατομμύρια δημόσια χρηματοδότηση για να βοηθήσει την EDF να κατασκευάσει έως και 14 νέους αντιδραστήρες έως το 2050. «Η Γαλλία θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για να εισαγάγει έναν νέο κανονισμό για την πυρηνική ενέργεια για να παρέχει σταθερές τιμές στους Γάλλους καταναλωτές και εταιρείες», δήλωσε ο Μακρόν τον Φεβρουάριο.

Η EDF έχει τις ρίζες της πίσω στο 1946, όταν η Γαλλία δημιούργησε ένα κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας για να καθαρίσει μια εξαιρετικά κατακερματισμένη αγορά που είχε περισσότερες από 1.000 εταιρείες που εμπλέκονταν σε κάποιο στοιχείο παραγωγής, μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1963 και η EDF έκανε μια ώθηση για να επεκτείνει γρήγορα την πυρηνική της παραγωγή εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης μια δεκαετία αργότερα.

Η Γαλλία ξεκίνησε την απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2004 και εισήγαγε την EDF στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος.

Προφανώς το μετάνιωσε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ