Η Αυστρία αναστέλλει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για COVID

Η Αυστρία θα αναστείλει για όλους τους πολίτες, το υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του COVID-19, επιβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας στο Euronews. Έκθεση εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι η αναμονή για την εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα ήταν «ηπιότερη καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε σύγκριση με την υποχρεωτική εφαρμογή».

Η Αυστρία αναστέλλει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για COVID
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η κυβέρνηση της Αυστρίας (επί Κούρτς) ήταν η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζήτησε από τους πολίτες της να εμβολιαστούν υποχρεωτικά κατά του COVID.

Το μέτρο ανακοινώθηκε το περασμένο φθινόπωρο όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων, όταν και επιβλήθηκε εθνικό lockdown για να επιβραδυνθεί η μετάδοση του ιού.

Την περασμένη Τετάρτη (09/03), η συνταγματική υπουργός της Αυστρίας, Karoline Edtstadler, δήλωσε ότι «το υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν ήταν ανάλογο με την κατάσταση».

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλάμβανε μια περίοδο χάριτος μεταξύ 5 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου. Από τα μέσα Μαρτίου, η αστυνομία αναμενόταν να διενεργήσει ελέγχους σε όσους δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, αντιμετωπίζοντας πρόστιμα έως και 3.600 ευρώ.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουτς, το μέτρο θα ανασταλεί προς το παρόν και θα αναθεωρηθεί στη συνέχεια.

Σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα ανέφερε πρόσφατα περισσότερα από 30.000 κρούσματα καθημερινά, αλλά οι νοσηλεύσεις ήταν χαμηλότερες από ό,τι στο κύμα του ιού το Φθινόπωρο.

Η απόφαση για προσωρινή αναστολή της εντολής ήρθε μετά από έκθεση εμπειρογνωμόνων που ανέφερε ότι η αναμονή για την εφαρμογή της εντολής του εμβολίου θα ήταν «ηπιότερη καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε σύγκριση με την άμεση εφαρμογή».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ