Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Υεμένη: Χρειάζονται άμεσα 4,3 δισ. δολάρια - Εκατομμύρια πεθαίνουν από πείνα

4,3 δισεκατομμύρια δολάρια ζητάει ως βοήθεια ο ΟΗΕ για να αποφευχθεί φέτος η ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη, των 29 εκατομμυρίων ψυχών, όπου μαίνεται ένας πολύνεκρος πόλεμος από το 2014. Μόνο 1,3 δισ. οι προσφορές των δωρητών.

Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Υεμένη: Χρειάζονται άμεσα 4,3 δισ. δολάρια - Εκατομμύρια πεθαίνουν από πείνα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έπειτα από περισσότερα από 7 χρόνια πολέμου, περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη είναι αντιμέτωποι με την πείνα, ασθένειες και άλλους κινδύνους που απειλούν τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 13% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, δήλωσε χθες (16/03) ότι είναι «απογοήτευση» που τα κράτη – δωρητές έχουν υποσχεθεί μόνο 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα 4,27 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητήθηκαν και απαιτούνται για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του ΟΗΕ στην Υεμένη φέτος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ταχέως αυξανόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη έχουν δυστυχώς επισκιάσει -και επικοινωνιακά- δεκάδες άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι 23,4 εκατομμύρια άνθρωποι -περίπου τρεις στους τέσσερις ανθρώπους στην Υεμένη- χρειάζονται βοήθεια, σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον ΟΗΕ, ως η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 19 εκατομμύρια ανθρώπους που «θα πεινάσουν τους επόμενους μήνες».

«Ελπίζαμε για περισσότερα χρήματα και είναι απογοήτευση που δεν λάβαμε υποσχέσεις από κάποιους από τους οποίους νομίζαμε ότι θα μπορούσαμε να ακούσουμε», είπε ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού από τη Σουηδία και την Ελβετία.

«Ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους για να εφοδιάσουμε τα κέντρα υγείας, να προσφέρουμε κατάλυμα στους εκτοπισμένους και να δηλώσουμε στους κατοίκους της Υεμένης ότι δεν τους ξεχνάμε», τόνισε ο Γκρίφιθς.

«Η τρομερή αυτή κατάσταση για το λαό της Υεμένης χρειάζεται επείγουσα και ταχεία χρηματοδότηση», συμπλήρωσε.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού έχει ήδη αναγκαστεί να μειώσει τις μερίδες τροφίμων για 8 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη λόγω ελλείψεων στη χρηματοδότηση.

Θυμίζουμε πως μια συμμαχία, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, διεξάγει βομβαρδισμούς και επιθέσεις εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, από το 2015.

Η συμμαχία αυτή λαμβάνει υλικοτεχνική, πληροφοριακή και οπλική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία (πηγή: BBC)

Μάλιστα, το 2019, ερευνητές του ΟΗΕ κατάρτισαν έναν απόρρητο κατάλογο πιθανών διεθνών υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος προέκυψε από την τελευταία έκθεσή τους για παραβιάσεις στη διάρκεια της ήδη τότε τετραετούς σύγκρουσης ανάμεσα στον συνασπισμό των αραβικών κρατών και το κίνημα Χούτι που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Σε αυτή την έκθεση, ελέγχονται ως συνεργοί σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, καθώς εξοπλίζουν και παρέχουν υποστήριξη στην -υπό τη Σαουδική Αραβία- Συμμαχία, «η οποία ωθεί τους αμάχους στη λιμοκτονία ως πολεμική τακτική».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ