ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε τους S-400 στην Ουκρανία και πάρτε τα F-35

Δημοσίευμα των New York Times βάζει, μέσω Ουκρανίας, γεωστρατηγική "φωτιά" και στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της διπλωματικής ισχύος Τουρκίας και Ερντογάν, που μόνο απομονωμένοι δεν είναι.

ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε τους S-400 στην Ουκρανία και πάρτε τα F-35
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι New York Times, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν Τουρκία να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας στέλνοντας της το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που είχε παραλάβει από τη Ρωσία. Ως αντάλλαγμα θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο επιστοφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, από το οποίο είχε αποκλειστεί επειδή ακριβώς είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουν έναν διπλό στόχο. Από τη μία να απομακρύνουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και συγχρόνως να ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με ένα ισχυρό όπλο.

Αυτό είναι ένα σενάριο βέβαια, που μόνο εύκολο να υλοποιηθεί δεν είναι, καθώς αν ο Ερντογάν προχωρούσε στην κίνηση να στείλει ρωσικά όπλα στην Ουκρανία, οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας θα διαρραγούν ακαριαία.

Πάντως, το σενάριο είναι υπαρκτο καθώς προέρχεται από έγκυρες πηγές, όπως ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times, σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση αυτή έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, χωρίς ακόμα η Άγκυρα να έχει κάνει κάποιο σχόλιο ή να έχει δώσει κάποια απάντηση.

Επιπλέον, ακόμα και ως σενάριο, επιβεβαιώνει την αναβάθμιση -και σε καμία περίπτωση την απομόνωση- της διπλωματικής και στρατηγικής ισχύος Τουρκίας και Ερντογάν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ