Ταυτόχρονη ακραία ζέστη σε Βόρειο και Νότιο Πόλο: «Αδιανόητο», λένε οι επιστήμονες

Αιφνιδίασαν τους επιστήονες οι ταυτόχρονες υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σε Αρκτική και Ανταρκτική. Πρόκειται για παροδικό φαινόμενο ή για ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής;

Ταυτόχρονη ακραία ζέστη σε Βόρειο και Νότιο Πόλο: «Αδιανόητο», λένε οι επιστήμονες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ουάου. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στην Ανταρκτική

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην Ανταρκτική κατέρριψαν ρεκόρ την Παρασκευή, την ώρα που η περιοχή πλησιάζει το φθινόπωρο.

Ο σταθμός Concordia ύψους δύο μιλίων (3.234 μέτρα) βρισκόταν στους -12,2 βαθμούς Κελσίου, που είναι περίπου 7 φορές πάνω από τον μέσο όρο, ενώ ο ακόμη υψηλότερος σταθμός Vostok έπεσε πάνω από -17,7 βαθμοί Κελσίου. ξεπερνώντας το ρεκόρ όλων των εποχών κατά περίπου 15 βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με ένα tweet από τον ανιχνευτή ρεκόρ ακραίων καιρικών συνθηκών Maximiliano Herrera.

Οι ταυτόχρονες υψηλές θερμοκρασίες και στους δύο πόλους, αιφνιδίασαν του επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, στο Μπόλντερ του Κολοράντο στις ΗΠΑ, καθώς εκείνη την ώρα έδιναν περισσότερο προσοχή στην Αρκτική, όπου η ζέστη ήταν πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο και οι περιοχές γύρω από τον Βόρειο Πόλο πλησίαζαν ή στο σημείο τήξης, «που είναι πραγματικά ασυνήθιστο για τα μέσα Μαρτίου», είπε ο επιστήμονας του κέντρου πάγου, Γουόλτ Μέγιερ.

«Είναι αντίθετες εποχές. Δεν γίνεται να βλέπουμε τον Βορρά και τον Νότο (πόλοι) να λιώνουν ταυτόχρονα», είπε ο Μέγιερ στο Associated Press το βράδυ της Παρασκευής (18/03).

«Είναι σίγουρα ένα ασυνήθιστο περιστατικό. Είναι εκπληκτικό», πρόσθεσε ο Meier.

«Ουάου. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στην Ανταρκτική», είπε ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Τεντ Σκάμπος, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από μια αποστολή στην παγωμένη ήπειρο.

«Δεν είναι καλό σημάδι όταν βλέπεις κάτι τέτοιο να συμβαίνει», είπε με τη σειρά του, ο μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, Μάθιου Λαζάρα.

Ο Λαζάρα παρακολουθεί τις θερμοκρασίες στο Dome C-ii της Ανατολικής Ανταρκτικής ΠΟΥ σημείωσε 10 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, όταν η κανονική για την εποχή θερμοκρασία είναι -43 βαθμοί Κελσίου.

«Αυτή είναι μια θερμοκρασία που πρέπει να δείτε τον Ιανουάριο και όχι τον Μάρτιο. Ο Ιανουάριος είναι καλοκαίρι εκεί. Αυτό είναι δραματικό»,δήλωσε ο Λαζάρα.

Τόσο ο Λαζάρα όσο και ο Μέγιερ, δήλωσαν ότι αυτό που συνέβη στην Ανταρκτική μπορεί να είναι πιθανώς απλώς ένα τυχαίο καιρικό φαινόμενο και όχι ένα σημάδι κλιματικής αλλαγής. Αλλά αν συμβεί ξανά ή επανειλημμένα, τότε μπορεί να είναι κάτι πολύ ανησυχητικό και μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Αυτό που κάνει την υπερθέρμανση της Ανταρκτικής πραγματικά περίεργη είναι ότι η νότια ήπειρος -εκτός από την ευάλωτη χερσόνησο της που θερμαίνεται γρήγορα και χάνει πάγο γρήγορα- δεν έχει θερμανθεί πολύ, ειδικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη υδρόγειο», είπε ο Meier.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ