Βίντεο αποκάλυψη: Κυνική εμπλοκή του Μπάιντεν στα εσωτερικά της Ουκρανίας (video)

Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί βίντεο από το 2018, όπου ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν περιγράφει κατά τη διάρκεια διεθνούς Συνεδρίου τον εκβιασμό του προς την ηγεσία της Ουκρανίας την περίοδο μετά τον Φεβρουάριο του 2014, για τη χορήγηση εγγύησης δανείου, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Βίντεο αποκάλυψη: Κυνική εμπλοκή του Μπάιντεν στα εσωτερικά της Ουκρανίας (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το περιστατικό που περιγράφει -με καμάρι- ο Τζο Μπάιντεν εκτυλίχθηκε μετά τα γεγονότα της πλατείας Μαϊντάν, πιθανώς μεταξύ 2014-2105 καθώς αναφέρεται στον πρόεδρο Ποροσένκο, τον ακροδεξιό Αρσένι Γιάτσενιουκ, πρωθυπουργό της Ουκρανίας εκείνη την περίοδο, μετά την καθαίρεση Γιανουκόβιτς. Εκείνη επίσης την περίοδο, ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Στο βίντεο, ο Τζο Μπάιντεν λέει δημοσίως πως προκειμένου να χορηγηθεί το δάνειο του ενός δισ., είχε απαιτήσει από την τότε ουκρανική κυβέρνηση να απολύσει τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά υποτιμητικός ο τρόπος που ο Τζο Μπάιντεν περιγράφει τον εκβιασμό του στην ηγεσία της Ουκρανίας.

Στο βίντεο ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει:
«… Ήταν η 12η ή 13η φορά που πήγαινα στο Κίεβο και τους ανακοίνωσα ότι υπήρχε διαθέσιμο άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια για δανείο και υπήρχε δέσμευση από τον Ποροσένκο και από τον Γιάτσενιουκ ότι θα απομάκρυναν τον γενικό εισαγγελέα και δεν το έκαναν! Έτσι βγήκαν στη συνέντευξη Τύπου και είπα ότι δεν θα σας δώσουμε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και είπαν ότι δεν έχεις καμία αρμοδιότητα. Δεν είσαι πρόεδρος! Και τους είπα, τηλεφωνήστε του! (γέλια)

Τους είπα δεν θα πάρετε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, και είπα ότι θα φύγουμε σε έξι ώρες, αν ο εισαγγελέας δεν απολυθεί, δεν παίρνεις τα λεφτά! Αλλά, π… γιε… (γέλια) Απολύθηκε. Και έβαλαν στη θέση κάποιον που ήταν… αξιόπιστος τότε!».

Γιατί όμως ο Μπάιντεν έβαλε ως όρο της χορήγησης εγγύησης δανείου στην Ουκρανία, την απόλυση του Γενικου Εισαγγελέα της Ουκρανίας;

Ο εισαγγελέας λοιπόν που τόσο ήθελε ο Τζο Μπάιντεν να απολυθεί, φέρεται πως ερευνούσε τη διαφθορά Ουκρανών ολιγαρχών και της Ουκρανικών συμφερόντων εταιρείας Burisma Holding, με έδρα την Κύπρο, την οποία είχε ιδρύσει το 2002 ο Μίκολα Σλοτσέβσκι, ο οποίος είχε διατελέσει και υπουργός της τελευταίας κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που ανατράπηκε μετά τα γεγονότα της Πλατείας Μαίντάν το 2014.

Εντελώς τυχαία, από το 2014, μέλος του Δ.Σ. της Burisma Holdings ήταν ο… γιος του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Χάντερ Μπάιντεν.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο αποκαλυπτικό άρθρο του αρχισυντάκτη του 2020mag.gr, Κωνσταντίνου Ταχτσίδη, με τίτλο «Ουκρανία: Μήπως να μιλήσουμε και για τον πολυεθνικό ελέφαντα στο δωμάτιο;», η εμπλοκή του Χάντερ Μπάιντεν είχε αποκαλυφθεί από δημοσίευμα της εφημερίδας, New York Post, που το 2020 είχε δημοσιεύσει μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που παρείχαν ισχυρές ενδείξεις πως ο Τζο Μπάιντεν, φέρεται να πίεσε πολιτικά το Κίεβο υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας, στην οποία ήταν σύμβουλος ο γιος του.

Η New York Post δημοσίευσε μάλιστα, e-mail που είχε στείλει το στέλεχος της Burisma, Βαντίμ Ποζάρσκι, στο οποίο και ευχαριστούσε τον Χάντερ Μπάιντεν που τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν.
Σε άλλο e-mail, το 2014, ο Ποζάρσκι ρωτούσε τον Χάντερ Μπάιντεν για τους τρόπους που μπορούν «να χρησιμοποιήσουν την επιρροή του» προς όφελος της εταιρείας.

Πολλές συμπτώσεις ε;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ