Άσυλο στον Σαϊντού: Ο μαθητής Σαϊντού Καμαρά δεν έχει μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά

O πρόσφυγας Σαϊντού Καμαρά, κατάφερε να φύγει μόνος του από την ακραία φτώχεια και το αυταρχικό καθεστώς της Γουινέας και έφτασε μετά από μεγάλη ταλαιπωρία στην Ελλάδα, το Νοέμβριο του 2019, σε ηλικία 16 ετών.

Άσυλο στον Σαϊντού: Ο μαθητής Σαϊντού Καμαρά δεν έχει μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με μια πραγματική υπερπροσπάθεια, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον, κατάφερε να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, έμαθε σε χρόνο ρεκόρ τη γλώσσα, γράφτηκε στο σχολείο, έκανε παρέες και παρακολούθησε σεμινάρια.

Όμως, τον περασμένο Δεκέμβρη έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει, γκρεμίζοντας όλα τα όνειρά του για μια κανονική ζωή, που τόσο την αξίζει.

Στο πλευρό του Σαϊντού συντάσσεται σύσσωμη η σχολική του κοινότητα του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος».

«Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος» απευθύνουμε έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου μας, του μαθητή και γιου μας Σαϊντού Καμαρά, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.
Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή
», αναφέρει μεταξύ άλλων η συγκινητική ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του 15μελούς Συμβουλίου:

Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος» απευθύνουμε έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου μας, του μαθητή και γιου μας Σαϊντού Καμαρά, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.

Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.

Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε
μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια.

Το σημαντικότερο· έκανε φίλους, φίλους ζωής, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, που τον περιέβαλαν με την αγάπη και την αλληλεγγύη
τους.

Και μπορεί να ονειρεύεται! Να ονειρεύεται σπουδές στην Ελλάδα, δουλειά και προσωπική εξέλιξη στην Ελλάδα, προκοπή στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του που τον στήριξαν και τους στήριξε. Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και ης γειτονιάς μας!

Απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση!

Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να συνεχίσει να ονειρεύεται!

Για τον Σύλλογο
Διδασκόντων
Νίκος Π. Κακλαμάνος
Διευθυντής

Για τον Σύλλογο Γονέων
και Κηδεμόνων
Θέμης Παπαδόπουλος
Πρόεδρος

Για το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο
Η Πρόεδρος

«Ονειρεύομαι και δε θέλουν να μ’ αφήσω να ονειρεύομαι»

Στην περίπτωση του Σαϊντού Καμαρά, αναφέρεται και ανακοίνωση του Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ":

«Ονειρεύομαι και δε θέλουν να μ’ αφήσω να ονειρεύομαι. Κατά την άποψη μου κανείς δεν πρέπει να σταματάει ένα νέο άνθρωπο από το να ονειρεύεται. Έχω τόσα πολλά να κάνω». Αυτά, μεταξύ άλλων, ήταν τα λόγια του νεαρού Σαϊντού Καμαρά ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Ο Σαϊντού κατέβαλε τεράστια προσπάθεια να μάθει την ελληνική γλώσσα και τα κατάφερε, παρακολούθησε σεμινάρια, κοινωνικοποιήθηκε, έκανε φίλους και γενικά ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ένταξης.

Μετά από τόση προσπάθεια και αφού άρχισε να ελπίζει, μια απόφαση που απορρίπτει το αίτημα ασύλου που είχε καταθέσει έρχεται να καταστρέψει τα όνειρα του Σαϊντού για ένα νέο ξεκίνημα. Η απόφαση αυτή θέτει ξανά τον ίδιο σε καθεστώς ανασφάλειας μετά από σχεδόν 2.5 χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα.

Αποδοκιμάζουμε την απόφαση που απορρίπτει το αίτημα ασύλου του Σαϊντού Καμαρά και βρισκόμαστε στο πλάι του ίδιου και κάθε ανθρώπου που χρήζει προστασίας από την ελληνική κοινωνία.

Είμαστε υπέρ μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας που ενισχύει και βοηθάει με κάθε δυνατό τρόπο τους ανθρώπους που ονειρεύονται το μέλλον τους μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ένας από αυτούς είναι και ο Σαϊντού Καμαρά και είμαστε μαζί του.

Καλούμε τις αρχές να επανεξετάσουν το αίτημα του Σαϊντού και να του επιτρέψουν να κάνει πράξη τα όνειρά του για μία καλύτερη ζωή.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ