Εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ / Δεν κατονομάζει τον εισβολέα ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Στρατιωτική εισβολή των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στην ουδέτερη περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ όπου κατοικεί αρμένικος πληθυσμός. Περίεργη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, που δεν κατονομάζει τον εισβολέα.

Εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ / Δεν κατονομάζει τον εισβολέα ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως μετέδωσε το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο πως οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, κατά παράβαση της συμφωνίας εκεχειρίας, εισέβαλαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε μια ζώνη που επιτηρείται από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Η Ρωσία κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει τα στρατεύματά του, ενώ ανέφερε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε τέσσερις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν διέψευσε την εκδοχή της Μόσχας για τα γεγονότα και χαρακτήρισε τη δήλωση της Ρωσίας ως "μονόπλευρη". Ανέφερε ότι «παράνομες» αρμενικές ένοπλες μονάδες επιχείρησαν δολιοφθορά και έτσι έπρεπε να εφαρμόσει «άμεσα μέτρα».

Το Αζερμπαιτζάν, επανέλαβε τη δέσμευση του στην «τριμερή συμφωνία εκεχειρίας» - μια συμφωνία που υπέγραψε με την Αρμενία και τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2020 για τον τερματισμό της στρατιωτικής σύγκρουσης για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά από περισσότερο από ένα μήνα αιματοχυσίας.
Το Αζερμπαϊτζάν αναδείχθηκε νικητής σε αυτή τη σύγκρουση, έχοντας ανακαταλάβει εδάφη που είχε χάσει σε προηγούμενο πόλεμο μεταξύ 1991 και 1994. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν άλυτα, συμπεριλαμβανομένου του νομικού καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των Αρμενίων που ζουν εκεί

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προέβη σε ανακοίνωση χωρίς όμως να αναφέρει το Αζερμπαιτζάν και την εισβολή στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη όπου κατοικεί αρμένικός πληθυσμός.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τα πρόσφατα επεισόδια & την προέλαση στρατιωτικών δυνάμεων στο Nagorno-Karabakh. Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό τους, την απόσυρση των στρατιωτικών μονάδων στις αρχικές τους θέσεις & το σεβασμό της Συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020», αναφέρει σε ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ