Τραγωδία στο "Παπανικολάου": «Έβλεπα τους ασθενείς να καίγονται - Ένας κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε» (εικόνες - video)

Ένας νεκρός, ένας διασωληνωμένος και 4 εγκαυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε στην πτέρυγα covid του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Ανατριχιαστικές μαρτυρίες.

Τραγωδία στο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο ασθενής ο οποίος είχε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε, ήταν 72 χρονών

Ολοσχερώς καταστράφηκε από την πυρκαγιά η Β´ Πνευμονολογική πτέρυγα του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη. Από το συμβάν έχασε τη ζωή του ένα άτομο, ένας ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος ενώ άλλοι 4 είναι βαριά εγκαυματίες.

Όπως μεταφέρει το ThessToday.gr η πυρκαγιά πιθανότατα εκδηλώθηκε από τσιγάρο που άναψε ασθενής στη συγκεκριμένη πτέρυγα, στην οποία υπάρχουν αρκετά εύφλεκτα υλικά, καθώς παρέχεται οξυγόνο σε ασθενείς με covid.

Το άτομο που εντοπίστηκε απανθρακωμένο πιθανότατα είναι το ίδιο που άναψε το τσιγάρο, ενώ αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι υπάρχουν ακόμη δύο βαριά τραυματίες με πολλαπλά εγκαύματα, ενώ ακόμη τέσσερις νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα.

Στη συγκεκριμένη πτέρυγα νοσηλεύονταν 22 ασθενείς, ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν 45 ασθενείς σε άλλες κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή Πνευμονολογίας Σταύρου Τρύφων, μαζί με το προσωπικό έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τους ασθενείς.

«Στις 08:50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει πως ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Σοκαρισμένος, ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, ενώ την ίδια στιγμή, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω την φωτιά και τον τραβάω έξω. Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να φλέγεται ο τοίχος, αλλά και ένας ακόμη ασθενής να καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Προσπάθησα να σβήσω την φωτιά από πάνω του, αλλά πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη. Οι καπνοί υπήρχαν σε απίστευτη ποσότητα, αν και η φωτιά είχε σβήσει».

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τρύφωνα, ενημερώθηκε η διοίκηση και η πυροσβεστική, όπου όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε περίπου 4-7 λεπτά. Την ίδια στιγμή έφτασε και η τεχνική υπηρεσία, όπου με την σειρά της έκλεισε τις παροχές οξυγόνου για να μην επεκταθεί η φωτιά. «Κόπηκε το ρεύμα και η συσκότιση προκαλεί απόλυτο πανικό σε όλους μας, με αποτέλεσμα νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί εγκλωβίζονται στα γραφεία τους, αφού ο καπνός πλέον έχει ξεφύγει. Η πυροσβεστική έφτασε στα επόμενα 15-17 λεπτά, όπως ενημερώσαμε και το ΕΚΑΒ εξαρχής. Όταν έφτασαν οι πυροσβέστες τους εξηγήσαμε πως πρέπει να πάνε από την μεριά που καίγονται οι ασθενείς. Ακολούθησε η προσπάθεια εκκένωσης, όπου μέσα σε 20 λεπτά είχαν εξέλθει από την πτέρυγα 20 ασθενείς. Μόλις έσβησε η φωτιά διαπιστώνουμε ότι ο τρίτος ασθενής που υπήρχε μέσα έχει απανθρακωθει. Πρόκειται για έναν βαριά ασθενή που έπαιρνε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου, με αποτέλεσμα η έκρηξη κυριολεκτικά να τον εξαϋλώσει. Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για χειροβομβίδα, αλλά ακούστηκε ένα "μπαμ". Αυτό άκουσε και ο ασθενής που σηκώθηκε να πάει τουαλέτα και πήρε φωτιά».

Σχετικά με τον δεύτερο ασθενή, ο κ. Τρύφων μεταφέρει πως από αυτόν ξεκίνησε η φωτιά, όταν εξεράγη στα χέρια του το κινητό του. «Δε μπορώ να σας πω ότι αυτή είναι η αιτία, αλλά σας μεταφέρω αυτό που μου είπε ο ίδιος, όταν βρισκόταν σε απόλυτο σοκ. Εάν δεν γινόταν γρήγορα η επιχείρηση στο νοσοκομείο, σίγουρα θα καιγόταν πολλές περισσότερες αίθουσες και θα πέθαινε πλήθος ασθενών. Εάν δεν είχε διακοπεί η παροχή οξυγόνου, όπου η τεχνική υπηρεσία λειτούργησε αστραπιαία, θα καίγονταν όλοι οι θάλαμοι στα επόμενα δευτερόλεπτα. Αδειασαμε εμείς από την πλευρά μας δύο κλινικές, όπου μεταφέραμε ασθενείς που χρειάζονταν οπωσδήποτε παροχή οξυγόνου».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ