Καμπαγιάννης: «Το Τάγμα Αζόφ είναι και παρα-είναι Ναζί»

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, γνωστός για τους αγώνες -εντός και εκτός δικαστηρίου- καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή, τοποθετήθηκε για την ημέρα ντροπής στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Καμπαγιάννης: «Το Τάγμα Αζόφ είναι και παρα-είναι Ναζί»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Το Τάγμα Αζόφ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ-ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙ. Είναι παραστρατιωτική μιλίτσια που ιδρύθηκε από ανοιχτούς νεοναζί, φασίστες και ρατσιστές, με αναφορά στη λευκή φυλή, σύμβολα και βίαιη δράση. Το γεγονός ότι εντάχτηκε στο οργανόγραμμα του ουκρανικού στρατού και πολεμάει αυτή τη στιγμή ενάντια στην εισβολή των Ρώσων ουδεμία αλλαγή προκαλεί στη φύση της συγκεκριμένης οργάνωσης», αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο γνωστός δικηγόρος.

«Όσοι σήμερα δυσκολεύονται να τους χαρακτηρίσουν ναζί, μην τυχόν και “χύσουν νερό στον ρωσικό μύλο”, φτάνουν να αναπαράγουν τα γνωστά χρυσαυγίτικα επιχειρήματα: “δεν είναι ναζιστές, είναι Ουκρανοί εθνικιστές”, “δεν ειναι ναζιστικά σύμβολα, είναι προγενέστερα”, “η λυκοπαγίδα ειναι βαλμένη ανάποδα”, “οι παππούδες τους όμως πολέμησαν τους ναζί”. ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ! Σαν να μη ζούμε στη χώρα που τα ακούσαμε όλα αυτά, ένα προς ένα, από τους Χρυσαυγίτες», συμπληρώνει. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη:

Περάσαμε μια δεκαετία που είχαμε τους νεοναζί στους δρόμους και στη Βουλή. Το 2012 ήταν ήδη τραγικό να λέμε ότι δεν ξέρουμε, τώρα είναι ασυγχώρητο. Οι λέξεις έχουν αξία όταν νοηματοδοτούν κάτι. Γι’ αυτό θα πρέπει να τις καρφώνουμε με πρόκες. Λοιπόν:

Ο Ζελένσκι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙ. Η λέξη “ναζί” έχει ένα συγκεκριμένο νόημα, γι’ αυτό δεν την εξαπολύουμε ως ύβρη (παρομοίως ο Μητσοτάκης δεν είναι “χούντα”, κλπ κλπ).

Ο Ζελένσκι δεν ανέβηκε στην κυβέρνηση ως κομμάτι ενός πολιτικού σχεδίου οικοδόμησης ταγμάτων εφόδου με στόχο την διάλυση κάθε δημοκρατικού θεσμού.

Ο Ζελένσκι είναι ένας δεξιός Μπέπε Γκρίλο: πάτησε πάνω στη ρηχότητα του ουκρανικού πολιτικού συστήματος και εκφράζει εκείνα τα κομμάτια της κυρίαρχης τάξης της Ουκρανίας που κοιτάνε προς τη Δύση. Επειδή το καθεστώς του είναι εμφυλιοπολεμικό, χρησιμοποιεί όλον τον φασιστικό και ναζιστικό συρφετό, όπως το τάγμα Αζόφ, που έχει ενταχθεί και επίσημα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να πολεμήσει στο ανατολικό μέτωπο το 2014. Το ίδιο είχαν κάνει και οι Αμερικάνοι όταν συνεργάζονταν με τους ισλαμιστές μαχητές του Οσάμα Μπιν Λάντεν ενάντια στην εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Το ίδιο, κατ’αναλογίαν, κάνουν και τα κεντροδεξιά (κατά βάση) κυβερνητικά κόμματα της ΕΕ που συνεργάζονται με τους ακροδεξιούς, την ίδια στιγμή που ασκούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τίποτα το περίεργο εδώ.

Το Τάγμα Αζόφ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ-ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙ. Είναι παραστρατιωτική μιλίτσια που ιδρύθηκε από ανοιχτούς νεοναζί, φασίστες και ρατσιστές, με αναφορά στη λευκή φυλή, σύμβολα και βίαιη δράση.

Το γεγονός ότι εντάχτηκε στο οργανόγραμμα του ουκρανικού στρατού και πολεμάει αυτή τη στιγμή ενάντια στην εισβολή των Ρώσων ουδεμία αλλαγή προκαλεί στη φύση της συγκεκριμένης οργάνωσης. Μέχρι και η Αμερικάνικη Βουλή είχε μπλοκάρει τον εξοπλισμό του τάγματος Αζόφ το 2015 θεωρώντας το τρομοκρατική οργάνωση.

Όσοι σήμερα δυσκολεύονται να τους χαρακτηρίσουν ναζί, μην τυχόν και “χύσουν νερό στον ρωσικό μύλο”, φτάνουν να αναπαράγουν τα γνωστά χρυσαυγίτικα επιχειρήματα: “δεν είναι ναζιστές, είναι Ουκρανοί εθνικιστές”, “δεν ειναι ναζιστικά σύμβολα, είναι προγενέστερα”, “η λυκοπαγίδα ειναι βαλμένη ανάποδα”, “οι παππούδες τους όμως πολέμησαν τους ναζί”. ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ! Σαν να μη ζούμε στη χώρα που τα ακούσαμε όλα αυτά, ένα προς ένα, από τους Χρυσαυγίτες.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη που έγινε σήμερα οικοδεσπότης ενός μέλους αυτού του νεοναζιστικού τάγματος στη Βουλή, ντύνοντάς τον μάλιστα με τον μανδύα της “ελευθερίας”. Τα κάνανε βέβαια αυτά οι συνεργάτες των ναζί τη δεκαετία του 40, όταν μετά το 1945 για να αποφύγουν τις δίκες σε βάρος τους δήλωναν απόντες, γιατί “ο κατηγορούμενος πολεμάει για την ελευθερία στον Γράμμο”. Αλλά να μας το τρίβουν στη μούρη μέσα στη Βουλή, ε αυτό πάει πολύ.

Υστερόγραφο: Προσωπικά, δεν με νοιάζουν όσοι θα μου την πέσουν γιατί “ξεπλένεις τον ναζί Ζελένσκι”, ούτε αυτοί που θα πουν “αν λες τους Αζοφίτες ναζί ξεπλένεις τον Πούτιν”. Έχω εμπιστοσύνη στις αντιφασιστικές μάχες που δώσαμε, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια, μάχες που δημιούργησαν μια σημαντική μειοψηφία ανθρώπων που ξέρουν να ξεχωρίζουν το νόημα των λέξεων γιατί τις κάρφωσαν με δάκρυα, ιδρώτα και αίμα.

Και να μην ξεχνιόμαστε: Να σταματήσει τώρα αυτός ο βάρβαρος και άδικος πόλεμος στην Ουκρανία. Να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, να σταματήσει η ΝΑΤΟϊκή κλιμάκωση. Να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου. Να τσακίζουμε τον φασισμό, όπου και αν σηκώνει κεφάλι.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ