Οργή και απόγνωση: 77% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς

Την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία, η νέα έκθεση του Ευρωβαρόμετρου για τον χειμώνα 2021-22, αποκαλύπτει μια πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση της κοινωνίας.

Οργή και απόγνωση: 77% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αυτό που κάνει ακόμα πιο εξοργιστική την κατάσταση είναι πως η έκθεση του Ευρωβαρόμετρου αφορά κυρίως τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο και δεν περιλαμβάνει την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πολίτες δηλώνουν χαρακτηριστική αδυναμία να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, εκφράζουν απαισιοδοξία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κρίνουν ως αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως 1 στους 2 Έλληνες και Ελληνίδες εκφράζει πραγματική αγωνία για την κάλυψη των δαπανών του νοικοκυριού, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε., που βρίσκεται στο 26%.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως πάνω από 3 στους 4 Έλληνες (77%) δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών, έναντι 33% στην Ε.Ε.
Η αδυναμία αυτή είναι μάλιστα πάγια για το 29% των Ελλήνων, ενώ για το 48% ήταν το χειμώνα περιστασιακή. Όλα αυτά πριν την κορύφωση της κρίσης και της ακρίβειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή το 66% των κατοίκων στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. δήλωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν καμιά δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών.

Αρνητικά κρίνουν τις επιλογές της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας η πλειοψηφία των πολιτών.

Σχεδόν 2 στους 3 (64%) αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι για τα μέτρα που ελήφθησαν, όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%.

Στην Ελλάδα μας παρατηρείται και πολύ μεγαλύτερη απογοήτευση για τον ρόλο της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με το ίδιο θέμα, καθώς απογοητευμένοι για τα μέτρα που έλαβαν οι περιφερειακές και τοπικές Αρχές δηλώνουν πάνω από 3 στους 5 (61%), έναντι μόλις 39% στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ