Η Ελλάδα δεύτερη παγκοσμίως σε διαδικτυακές απειλές μετά την Ουκρανία

Το ένα μετά το άλλο σπάει τα αρνητικά ρεκόρ η Ελλάδα. 

Η Ελλάδα δεύτερη παγκοσμίως σε διαδικτυακές απειλές μετά την Ουκρανία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μετά τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρωτιές σε θανάτους από COVID, ακρίβεια σε ενέργεια και τιμή καυσίμων, αλλά και χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τις ώρες εργασίας, η Ελλάδα είναι και επίσημα δεύτερη στον κόσμο, πίσω μόνο από την Ουκρανία, όσον αφορά στις διαδικτυακές απειλές.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, δημοσίευμα του kathimerini.grη Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στους κινδύνους που συνδέονται με το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, μόλις μία θέση πίσω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του KSN (Kaspersky Security Network) τα οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), σχεδόν ένας στους δύο (44,4%) Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου ήρθε αντιμέτωπος με κάποια μορφή διαδικτυακής απειλής την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, κάθε φορά που οι χρήστες συνδέονται στο Διαδίκτυο είναι πιθανό να εκθέτουν τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον υπολογιστή τους σε ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα. Αυτά μπορούν να διεισδύσουν στον υπολογιστή ενώ ο χρήστης κατεβάζει δωρεάν λογισμικό ή περιηγείται σε ιστοτόπους που έχουν παραβιαστεί από εγκληματίες ή ορισμένα network worms. Τα τελευταία μπορούν να διεισδύσουν στον υπολογιστή μόλις αυτός συνδεθεί στο Διαδίκτυο, ακόμη και πριν ο χρήστης ανοίξει μια ιστοσελίδα ή κατεβάσει ένα αρχείο.

Αυτές οι κακόβουλες επιθέσεις, που συμβαίνουν μέσω προγραμμάτων περιήγησης, ονομάζονται διαδικτυακές απειλές. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να διεισδύσουν σε συστήματα.

Οπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, μία από τις πιο συνηθισμένες είναι η εκμετάλλευση ευπαθειών σε προγράμματα περιήγησης και στα plugin τους (drive-by download). Η "μόλυνση" σε αυτή τη μορφή επίθεσης λαμβάνει χώρα κατά την επίσκεψη σε "μολυσμένο" ιστότοπο, χωρίς καμία παρέμβαση από τον χρήστη και εν αγνοία του.

Μια άλλη συχνή μέθοδος είναι η κοινωνική μηχανική. Αυτές οι επιθέσεις απαιτούν τη συμμετοχή του χρήστη: ο χρήστης, δηλαδή, πρέπει να κατεβάσει ένα κακόβουλο αρχείο στον υπολογιστή του. Αυτό συμβαίνει όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κάνουν το θύμα να πιστέψει ότι κατεβάζει ένα νόμιμο πρόγραμμα. Oι χρήστες θα πρέπει να προχωρούν, μεταξύ άλλων, σε σάρωση των λήψεών τους για κακόβουλο λογισμικό.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ