Ανησυχία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη δύναμη που δίνει στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ η εξαγορά του Twitter, την ώρα ο αυτοαποκαλούμενος «υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης» κατέστησε πλέον ιδιωτική εταιρεία το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ανησυχία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Μασκ, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «υπερασπιστή του ελεύθερου λόγου» και έχει ασκήσει κριτική στις πολιτικές του Twitter για τον έλεγχο του περιεχομένου στην πλατφόρμα.

Ο Μασκ μετά την οριστικοποίηση της εξαγοράς του Twitter, δήλωσε πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να μετατραπεί σε ένα φόρουμ για την ελευθερία του λόγου, περιγράφοντάς την ως «το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας».

Το Twitter δεν είναι απλώς μια άλλη εταιρεία, σημειώνουν οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ιδιοκτήτης του Twitter, η εταιρεία έχει ευθύνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο που χτησιμοποιεί την πλατφόρμα. Οι μεγάλες και μικρές αλλαγές στις πολιτικές, τα χαρακτηριστικά και τους αλγόριθμους, μπορεί να έχουν δυσανάλογες και μερικές φορές καταστροφικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βίας εκτός διαδικτύου», δήλωσε στο Reuters, η Ντέμπορα Μπράουν, ερευνήτρια ψηφιακών δικαιωμάτων και συνήγορος της Human Rights Watch.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, γι' αυτό το Twitter πρέπει να επενδύσει σε προσπάθειες για να κρατήσει τους πιο ευάλωτους χρήστες του ασφαλείς στην πλατφόρμα», πρόσθεσε.

Το Twitter δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι οργανώσεις.

«Ενώ ο Έλον Μασκ είναι μέλος της Αμερικανικήε Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα (ACLU) και ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές μας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπάρχει τόση δύναμη στα χέρια οποιουδήποτε ατόμου», δήλωσε ο Άντονι Ρομέρο, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία, από τη μεριά της, δήλωσε ότι ανησυχεί για οποιαδήποτε πιθανή απόφαση που μπορεί να λάβει το Twitter μετά την εξαγορά του Μασκ για να διαβρώσει την επιβολή των πολιτικών και των μηχανισμών που έχουν σχεδιαστεί για τον μετριασμό της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα Twitter που εσκεμμένα κλείνει τα μάτια στη βίαιη και υβριστική ομιλία εναντίον των χρηστών, ιδιαίτερα εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των μη δυαδικών προσώπων και άλλων», δήλωσε ο Μάικλ Κλέινμαν, διευθυντής τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ