Reuters: Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας από τη Δύση επαναφέρει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

Την ώρα η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, στέλνουν βαρύ οπλισμό στο Κίεβο, η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο πυρηνικού πολέμου εξοπλίζοντας φανερά την Ουκρανία, αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters.

Reuters: Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας από τη Δύση επαναφέρει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την ώρα η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, στέλνουν βαρύ οπλισμό στο Κίεβο, η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο πυρηνικού πολέμου εξοπλίζοντας φανερά την Ουκρανία.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι από το να αναφέρουν απλά εξοπλιστική βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να αμυνθεί, κάνουν πλέον λόγο για μια ουκρανική νίκη που θα φέρει πλήγμα στην στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας να απειλεί τους γείτονές της.

Η Δύση με προτροπή των ΗΠΑ, έχει εγκρίνει αποστολές όπλων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που δεν μπορούσαν να σταλούν στις προηγούμενες φάσεις του πολέμου.

«Έθνη από όλο τον κόσμο στέκονται ενωμένα στην αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής αυτοκρατορικής επιθετικότητας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, καλωσορίζοντας αξιωματούχους από περισσότερες από 40 χώρες στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, όπου είναι και το αρχηγείο της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. «Η Ουκρανία πιστεύει ξεκάθαρα ότι μπορεί να κερδίσει, όπως και όλοι εδώ», συμπλήρωσε.

Λαβρόφ: Ο πυρηνικός κίνδυνος είναι υπαρκτός

Το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως σε μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση της ρωσικής ρητορικής, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ρωτήθηκε στην κρατική τηλεόραση για την προοπτική του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και εάν η τρέχουσα κατάσταση ήταν συγκρίσιμη με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας του 1962 που παραλίγο να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο. «Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, υπαρκτός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», είπε ο Λαβρόφ.
«Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω πληρεξουσίου και εξοπλίζει αυτόν τον πληρεξούσιο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι, που μετέβη στη συνάντηση της Τρίτης, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι επόμενες εβδομάδες στην Ουκρανία θα είναι «πολύ, πολύ κρίσιμες». «Χρειάζονται συνεχή υποστήριξη για να έχουν επιτυχία στο πεδίο της μάχης. Και αυτός είναι πραγματικά ο σκοπός αυτού του συνεδρίου».

Ο στόχος των ΗΠΑ είναι ο συντονισμός της βοήθειας που περιλαμβάνει βαρέα όπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά, είπε ο στρατηγός Milley.

Ο Όστιν, ο οποίος επισκέφτηκε το Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή, είχε πει τη Δευτέρα: «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει αυτά που έκανε με την εισβολή στην Ουκρανία».

Από την άλλη πλευρά, σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε τη Μόσχα για ειρηνευτική αποστολή, αν και το Κίεβο και οι δυτικές χώρες δήλωσαν ότι αμφιβάλλουν ότι θα μπορούσε να πετύχει πολλά.

«Μας ενδιαφέρει εξαιρετικά να βρούμε τρόπους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνάντηση με τον Λαβρόφ, πριν από τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ