Κορωνoϊός: Απογοητευτική κλινική δοκιμή της Pfizer για το χάπι Paxlovid

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής δοκιμής για το χάπι Paxlovid της φαρμακευτικής πολυεθνικής.

Κορωνoϊός: Απογοητευτική κλινική δοκιμή της Pfizer για το χάπι Paxlovid
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Pfizer ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/04) πως μετά από μεγάλη κλινική δοκιμή, το αντιικό χάπι Paxlovid τελικά δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ανθρώπων που διέμεναν με κάποιον ο οποίος είχε εκτεθεί στον ιό.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 3.000 ενήλικες που είχαν επαφή με μέλος της οικογενείας τους το οποίο εμφάνιζε συμπτώματα κορωνοϊού και είχε προηγουμένως διαγνωστεί θετικό στον κορονοϊό. Σε ορισμένους χορηγήθηκε το Paxlovid για 5 ή 10 ημέρες και στους υπόλοιπους φάρμακο (placebo).

Όσοι έλαβαν την πενθήμερη αγωγή διαπιστώθηκε ότι είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 37% σε όσους έλαβαν την δεκαήμερη αγωγή. Παρόλα αυτα, τα αποτελέσματα από στατιστικής πλευράς θεωρούνται ασήμαντα και πιθανώς τυχαία.

Στην ανακοίνωσή της η Pfizer ανέφερε ότι τα δεδομένα ασφαλείας στην κλινική δοκιμή ήταν ανάλογα με αυτά προηγούμενων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα χάπια ήταν αποτελεσματικά σε ποσοστό 90% σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νοσηλείας ασθενών με Covid-19 που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον χορηγηθούν επί πέντε ημέρες λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης μελέτης, αυτά τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν τα ισχυρά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που παρατηρήσαμε στην προηγούμενη δοκιμή μας για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά.

Η Pfizer είπε ότι το Paxlovid, το οποίο αποτελείται από δύο διαφορετικά αντιιικά φάρμακα, είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο ή εγκεκριμένο για χρήση υπό όρους ή έκτακτης ανάγκης, σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία ασθενών υψηλού κινδύνου COVID-19.

Οι πωλήσεις του Paxlovid, μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων γνωστών ως αναστολέων πρωτεάσης, προβλέπεται να φτάσουν τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wall Street που συνέταξε η Refinitiv.


πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ