Διεθνής Αμνηστία: Ανατριχιαστικό μήνυμα ατιμωρησίας η αθώωση αστυνομικών για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Διεθνής Αμνηστία: Ανατριχιαστικό μήνυμα ατιμωρησίας η αθώωση αστυνομικών για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αντιδρώντας στη σημερινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που αθωώνει τέσσερις αστυνομικούς για την εμπλοκή τους στον θάνατο του ΛΟΑΤΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, η Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, δήλωσε:

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι παρά το υλικό που δείχνει την αστυνομία να χρησιμοποιεί άσκοπη βία για να συλλάβει τον Ζακ τη στιγμή που ο ίδιος κείτεται ετοιμοθάνατος στο έδαφος, κανένας αστυνομικός δεν λογοδότησε. Η σημερινή απόφαση είναι ένα ακόμη παράδειγμα στην Ελλάδα όπου τα θύματα άσκοπης χρήσης βίας και οι οικογένειές τους μένουν χωρίς δικαιοσύνη.

Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν θα ξεχαστεί. Έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για μια κοινωνία ελευθερίας και ισότητας. Παίρνουμε προσωπικά τη βαρβαρότητα του παράλογου θανάτου του και την αδικία της σημερινής απόφασης. Ως απάντηση θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα του Ζακ: έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στίγμα και ρατσισμό».

Ιστορικό

Ο Ζακ Κωστόπουλος, queer ακτιβιστής, drag artist και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Ελλάδα, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από δύο άντρες αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την επίθεση, πλάνα έδειξαν την αστυνομία να χρησιμοποιεί άσκοπη βία για να συλλάβει τον Ζακ ενώ ο ίδιος βρισκόταν ετοιμοθάνατος στο έδαφος. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο Ζακ πέθανε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξαν αναφορές για σοβαρές ελλείψεις στην έρευνα της υπόθεσης.

Με σημερινή του απόφαση το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ένοχους δύο πολίτες για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Στους δύο άντρες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα ετών χωρίς αναστολή. Το δικαστήριο αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς. Τρεις από τους ενόρκους ζήτησαν να καταδικαστούν οι αστυνομικοί για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ