Πάπας Φραγκίσκος: «Το ΝΑΤΟ μπορεί να προκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» (video)

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε το ΝΑΤΟ "γάβγιζε" στην πόρτα της Ρωσίας, και αυτό ίσως προκάλεσε τη ρωσική εισβολή.

Πάπας Φραγκίσκος: «Το ΝΑΤΟ μπορεί να προκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως αναφέρει το POLITICO, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι το "γάβγισμα" του ΝΑΤΟ στην "πόρτα" της Ρωσίας μπορεί να οδήγησε στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία — ενώ ανέφερε ότι προσφέρθηκε να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Φραγκίσκος συλλογίστηκε τη θανατηφόρα επίθεση της Ρωσίας προς τη γείτονά της και είπε, ενώ μπορεί να μην φτάσει στο σημείο να πει ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ σε κοντινές χώρες «προκάλεσε» τη Μόσχα, «ίσως διευκόλυνε» την εισβολή.

Ο Φραγκίσκος καταδίκασε επίσης τη «βαρβαρότητα» του πολέμου και τη συνέκρινε με τον εμφύλιο πόλεμο της Ρουάντα τη δεκαετία του 1990, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη γενοκτονία της μειονότητας των Τούτσι.

Η Αγία Έδρα ζητά από τα μέσα Μαρτίου συνάντηση μεταξύ Φραγκίσκου και Πούτιν στη Μόσχα, είπε ο Πάπας.

«Φυσικά χρειαζόμασταν τον ηγέτη του Κρεμλίνου να διαθέσει ένα παράθυρο χρόνου. Δεν είχαμε ακόμη καμία απάντηση και εξακολουθούμε να προσπαθούμε, ακόμα κι αν φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή».

Στη συνέντευξη, ο Πάπας Φραγκίσκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει στο Κίεβο προς το παρόν: «Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, πρώτα πρέπει να συναντήσω τον Πούτιν».

Ο Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα επικρίνει την εισβολή, αλλά έχει αποφύγει να κατονομάσει ρητά τον Πούτιν, καθώς η εξωτερική πολιτική του Βατικανού είναι να διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για πιθανό διάλογο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ