Μαρτυρία αμερικανίδας νοσοκόμας: Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική κυβέρνηση είναι τεκμηριωμένες
Μια μαρτυρία για τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ανάρτησε στο Twitter η αμερικανίδα νοσοκόμα, συγγραφέας, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνήγορος υγείας, Μαντι Γουίλιαμσον.


Η δίωξή της από τις ελληνικές αρχές «αποσκοπεί στον εκφοβισμό των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στην απόκρυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χέρια των εληνικών αρχών και της Frontex», γράφει η Μάντι Γουίλιαμσον στο Twitter, ενώ καταγγέλλει επίσης πως έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης και ότι της κατέσχεσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές και το ημερολόγιό της.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές είναι καλά τεκμηριωμένες
Ολόκληρη η ανάρτηση της Μάντι Γουίλιαμσον:
«Πριν από ένα χρόνο με συνέλαβαν στη Χίο, μου κατάσχεσαν ηλεκρονικές μου συσκευές και τώρα είμαι μέρος μιας «ποινικής έρευνας» που αποσκοπεί στον εκφοβισμό των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στην απόκρυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τοπικές αρχές και τη Frontex.
Ενώ βρισκόμουν στην αστυνομία, μου αρνήθηκαν το δικαίωμα να καλέσω τον δικηγόρο μου, δέχθηκα σεξουαλική επίθεση (σ.σ. σωματικός έλεγχος με αφαίρεση ρούχων) και έκλεψαν και το ημερολόγιό μου. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι ούτε ένα μικρό μέρος από την κακοποίηση και τα βασανιστήρια που οι αιτούντες άσυλο στην ίδια κατάσταση.
Ευτυχώς, έχω ένα καταπληκτικό σύστημα υποστήριξης και ακόμη και με το σοβαρό ψυχολογικό και οικονομικό κόστος που με έχει επιβαρύνει, κατάφερα να συνεχίσω τη δουλειά μου. Έχω επίσης εγγραφεί Free Humanitarians και έκανα εκπαιδευτικές ενότητες σχετικά με την ποινικοποίηση στο In-Sight Collaborative.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές είναι καλά τεκμηριωμένες, όπως και η πλήρης αρμοδιότητά μου στη δουλειά μου και η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Μπορούν να προσπαθήσουν να με σταματήσουν και να με φιμώσουν, αλλά δεν θα σταματήσω ποτέ να παλεύω για τα δικαιώματα όλων.
Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα. Η μετανάστευση δεν είναι ζήτημα. Η μετανάστευση είναι μια απάντηση στα εγκλήματα και τα ζητήματα, συνήθως αυτά που ξεκίνησε ή/και διαιωνίζει η Δύση, μέσω αποικιακών και αυτοκρατορικών συστημάτων»
A year ago I was arrested in Chios, had my electronics seized, and am now a part of a “criminal investigation” designed to intimidate humanitarian workers and conceal human rights abuses at the hands of local authorities and Frontex.
— Madi Williamson (@madikwilliamson) May 8, 2022
Η ανάρτηση της αμερικανίδας ακτιβίστριας, προκαλεσε αντιδράσεις συμπαράστασης αλλά και αγανάκτησης προς τις ελληνικές αρχές και την Frontex, από χρήστες του Twitter σε όλο τον κόσμο.
Really important thread about the criminalisation of humanitarian workers and organisations in Greece. These policies put people at risk, they criminalise solidarity and they limit access to support for people who need it most. They need to be challenged! https://t.co/e5V4kQWcDt
— Gemma Bird ???? (@gemmakristina) May 8, 2022
@madikwilliamson and too many others are criminalized for their work ensuring protection and assistance to refugees in Europe. More power to them for standing their ground and fighting this insane system.#refugeesgr @FrHumanitarians https://t.co/OmdFiO6dFx
— Aliya Abidi (@aliyabidi) May 8, 2022
Brave but incredibly painful testimony by @madikwilliamson about her experience in #chios. Criminalization of solidarity in Greece is sadly alive and kicking. Human rights defenders must be protected & enabled, not intimidated and harassed. https://t.co/hTPDsTlWv3
— Adriana Tidona (@AdrianaTdn) May 8, 2022
We must protect those individuals who are defending human rights of immigrants and exposing human right abuses.
— Brixtonwasmyhome (@campaigner71) May 8, 2022
Brave and painful testmony ???????? https://t.co/LcegUVvoOI
Am WITH you! ???????????????????? https://t.co/aN6dilR4nj
— Ingeborg Beugel (@IBeugel) May 8, 2022
Η Μάντι Γουίλιαμσον, είναι συγγραφέας, εγγεγραμμένη νοσοκόμα και ανθρωπίστρια από το Σιάτλ των ΗΠΑ.
Το 2016 πέρασε τρεις μήνες, εθελοντικά με ιατρικές ομάδες, σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, όπου η έλλειψη συντονισμού την ώθησε να ιδρύσει το in-sightcollaborative.org, που στοχεύει να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσφυγικοί και μεταναστευτικοί πληθυσμοί.