Μαρτυρία αμερικανίδας νοσοκόμας: Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική κυβέρνηση είναι τεκμηριωμένες

Μια μαρτυρία για τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ανάρτησε στο Twitter η αμερικανίδα νοσοκόμα, συγγραφέας, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνήγορος υγείας, Μαντι Γουίλιαμσον.

Μαρτυρία αμερικανίδας νοσοκόμας: Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική κυβέρνηση είναι τεκμηριωμένες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η δίωξή της από τις ελληνικές αρχές «αποσκοπεί στον εκφοβισμό των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στην απόκρυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χέρια των εληνικών αρχών και της Frontex», γράφει η Μάντι Γουίλιαμσον στο Twitter, ενώ καταγγέλλει επίσης πως έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης και ότι της κατέσχεσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές και το ημερολόγιό της.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές είναι καλά τεκμηριωμένες

Ολόκληρη η ανάρτηση της Μάντι Γουίλιαμσον:

«Πριν από ένα χρόνο με συνέλαβαν στη Χίο, μου κατάσχεσαν ηλεκρονικές μου συσκευές και τώρα είμαι μέρος μιας «ποινικής έρευνας» που αποσκοπεί στον εκφοβισμό των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στην απόκρυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τοπικές αρχές και τη Frontex.

Ενώ βρισκόμουν στην αστυνομία, μου αρνήθηκαν το δικαίωμα να καλέσω τον δικηγόρο μου, δέχθηκα σεξουαλική επίθεση (σ.σ. σωματικός έλεγχος με αφαίρεση ρούχων) και έκλεψαν και το ημερολόγιό μου. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι ούτε ένα μικρό μέρος από την κακοποίηση και  τα βασανιστήρια που οι αιτούντες άσυλο στην ίδια κατάσταση.

Ευτυχώς, έχω ένα καταπληκτικό σύστημα υποστήριξης και ακόμη και με το σοβαρό ψυχολογικό και οικονομικό κόστος που με έχει επιβαρύνει, κατάφερα να συνεχίσω τη δουλειά μου. Έχω επίσης εγγραφεί Free Humanitarians και έκανα εκπαιδευτικές ενότητες σχετικά με την ποινικοποίηση στο In-Sight Collaborative.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές είναι καλά τεκμηριωμένες, όπως και η πλήρης αρμοδιότητά μου στη δουλειά μου και η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Μπορούν να προσπαθήσουν να με σταματήσουν και να με φιμώσουν, αλλά δεν θα σταματήσω ποτέ να παλεύω για τα δικαιώματα όλων.

Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα. Η μετανάστευση δεν είναι ζήτημα. Η μετανάστευση είναι μια απάντηση στα εγκλήματα και τα ζητήματα, συνήθως αυτά που ξεκίνησε ή/και διαιωνίζει η Δύση, μέσω αποικιακών και αυτοκρατορικών συστημάτων»

Η ανάρτηση της αμερικανίδας ακτιβίστριας, προκαλεσε αντιδράσεις συμπαράστασης αλλά και αγανάκτησης προς τις ελληνικές αρχές και την Frontex, από χρήστες του Twitter σε όλο τον κόσμο.

Η Μάντι Γουίλιαμσον, είναι συγγραφέας, εγγεγραμμένη νοσοκόμα και ανθρωπίστρια από το Σιάτλ των ΗΠΑ.

Το 2016 πέρασε τρεις μήνες, εθελοντικά με ιατρικές ομάδες, σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, όπου η έλλειψη συντονισμού την ώθησε να ιδρύσει το in-sightcollaborative.org, που στοχεύει να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσφυγικοί και μεταναστευτικοί πληθυσμοί.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ