Αστυνομική βαρβαρότητα: Σοβαρές καταγγελίες φοιτητών για τα επεισόδια στο ΑΠΘ (video)

Η εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και η επίθεση σε ειρηνική διαδήλωση, είχαν και ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών φοιτητών.

Αστυνομική βαρβαρότητα: Σοβαρές καταγγελίες φοιτητών για τα επεισόδια στο ΑΠΘ (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η αποτίμηση είναι θλιβερή όπως επισημαίνει και ρεπορτάζ του thesstoday.gr, σχετικά με την απρόκλητη αστυνομική βία.

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν εικόνες από σοβαρούς τραυματισμούς φοιτητών, ενώ στην περίπτωση ενός φοιτητή πληροφορικής που υπέστη τραυματισμό στο αυτί από χειροβομβίδα κρότου λάμψης, η βλάβη ενδέχεται να είναι μόνιμη.

Η Σοφία Χατζοπούλου, φοιτήτρια στο Ιστορικό Αρχαιολογικό του ΑΠΘ, φέρει μεγάλο σημάδι από χτύπημα με γκλομπ, όπως καταγγέλλει στο ThessToday.gr.

«Την Τρίτη το μεσημέρι καθώς πραγματοποιούσαμε κινητοποίηση γιατί βρισκόταν σε εξέλιξη σύγκλητος, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ επιτέθηκαν απρόκλητα στους φοιτητές. Ένας άνθρωπος συντεταγμένα προκάλεσε τα ΜΑΤ. Μας έκαναν ρίψη χημικών, ξυλοκόπησαν μια σειρά φοιτητών, μέσα σε αυτούς και εμένα. Το τραύμα αυτό προκλήθηκε από γκλομπ άνδρα των ΜΑΤ, τη στιγμή που ήμασταν φοιτητές με γυμνά χέρια και πετούσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ευθεία βολή, το οποίο είναι και παράνομο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συμπληρώνει: «Δεν υπήρχε καμία πρόκληση από τους φοιτητές. Είχαμε μόνο ένα πανό. Είναι τρομακτικό το πώς η κυβέρνηση και η πρυτανεία δίνουν εντολές να επιτίθενται αστυνομικοί σε φοιτητές με γυμνά χέρια άνθρωποι που έχουν χειροβομβίδες και φέρουν όπλα μέσα στο πανεπιστήμιο».

Ο Λάμπρος Παπανικόπουλος, φοιτητής του τμήματος πληροφορικής, καταγγέλλει πως το μεσημέρι της Τρίτης, την ώρα που πήγαινε για μάθημα, μαυροφορεμένοι άνδρες τον ακινητοποίησαν και του έδεσαν τα χέρια, ρωτώντας τον τα στοιχεία του.

«Καθώς πήγαινα να παρακολουθήσω ένα μάθημα στο κτίριο Βιολογίας όπου πραγματοποιούνταν τα μαθήματά μου κανονικά και όσο περπατούσα προς την είσοδο, είδα πίσω μου μαυροφορεμένους άνδρες να μου επιτίθεται. Με κόλλησαν στον τοίχο και με ρωτούσαν για ποιο λόγο βρισκόμουν στο χώρο. Ήταν άνδρες της ασφάλειας, με στρίμωξαν στη γωνία και ζητούσαν να τους δείξω το φοιτητικό μου πάσο».

Μάλιστα όταν ένας συμφοιτητής του ξεκίνησε τα τραβάει βίντεο από το περιστατικό ρωτώντας γιατί κρατείται ο νεαρός, ακινητοποίησαν και εκείνον. Ο κ. Παπανικόπουλος σημειώνει: «Μόλις ένας συνάδελφος αντιλήφθηκε τι συμβαίνει άρχισε να βγάζει βίντεο. Του πήραν το κινητό, τον έριξαν κάτω και του έδεσαν τα χέρια με tire ups, μας απειλούσαν και δεν μας άφηναν να φύγουμε. Μετά δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στη ΣΘΕ, έριξαν κρότου λάμψης σε εσωτερικό χώρο, χημικά και ασφυξιογόνα με αποτέλεσμα για τις επόμενες δύο ώρες να μη μπορεί κανείς να περπατήσει στη ΣΘΕ γιατί η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική».

«Υπήρχε μια συντονισμένη προσπάθεια η αστυνομία να καταστείλει τις φοιτητικές αντιδράσεις. Ένας άντρας που δεν ήξερε κανείς ποιος είναι, άρχισε να προκαλεί τα ΜΑΤ, που τον έσπρωξαν στην άκρη και επιτέθηκαν στη φοιτητική συγκέντρωση. Συνάδελφοι από την πληροφορική μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και υπάρχει κίνδυνος για έναν συνάδελφο να αποκτήσει μόνιμη βλάβη στο αυτί του επειδή δέχτηκε κρότου λάμψης σε ευθεία βολή», πρόσθεσε.

Ο Αντώνης Σιδηρόπουλος, φοιτητής πληροφορικής, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που βρήκε τον Λάμπρο Παπανικόπουλο στο κτίριο Βιολογίας ακινητοποιημένο, εξιστορεί τη δική του μαρτυρία στο ThessToday.gr, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση που εξομαλύνθηκε μόνο όταν στο σημείο κατέφθασαν δημοσιογράφοι και μια καθηγήτρια.

«Καθώς πήγαινα στη σχολή μου την ώρα που πραγματοποιούνταν μαθήματα, λίγο πριν μπω απ’ την είσοδο είδα έναν συνάδελφο από την πληροφορική και άνδρες της ασφάλειας τον είχαν κολλήσει σε ένα τοίχο. Εκείνη τη στιγμή έπιασα το κινητό μου, άρχισα να τραβάω βίντεο και ρώτησα τι κάνουν. Μόλις το είδαν αυτό με άρπαξαν, με πέταξαν κάτω, μου πήραν με βία το κινητό και έδεσαν τα χέρια μου με tire ups», αναφέρει.

«Η κατάσταση εξομαλύνθηκε όταν έφτασαν μερικές κάμερες και μια καθηγήτρια από το τμήμα Βιολογίας που ρώτησαν τι κάνετε στο παιδί. Με έλυσαν με ένα κοπίδι και είπαν ότι θέλαμε να ζητήσουμε από το παιδί απλά μια ταυτότητα. Είναι εικόνες βγαλμένες από πολύ σκοτεινές εποχές», συμπληρώνει.

πηγη: thesstoday.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ