«Μόνη προοπτική, να σφάξω τις αγελάδες μου» - Στα όρια του αφανισμού ο πρωτογενής τομέας

Ο Πέτρος Κατσάκος γράφει στην ΑΥΓΗ για τις δραματικές στιγμές που βιώνει ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα λόγω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στα καύσιμα, το ρεύμα, τις ζωοτροφές ακριβότερες κατά 80%, τα λιπάσματα και τα αναλώσιμα που ειναι τέσσερις φορές πιο ακριβά από το 2021.

«Μόνη προοπτική, να σφάξω τις αγελάδες μου» - Στα όρια του αφανισμού ο πρωτογενής τομέας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πανδημία, ανεξέλεγκτη άνοδος τιμών και πόλεμος φέρνουν την καταστροφή: Το ζωικό κεφάλαιο στη Νάξο μειώθηκε κατά 30.000 αιγοπρόβατα

Αν για κάτι ξεχώριζε η Νάξος από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, ήταν η συμμετοχή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της στον πρωτογενή τομέα, καθώς εκατοντάδες οικογένειες του νησιού ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία και όχι από τον τουρισμό.

Φέτος, για πρώτη φορά, είναι πολλοί οι κάτοικοι του νησιού που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εργασίες στους στα χωράφια, τα βοσκοτόπια και στους στάβλους για να αναζητήσουν ένα μεροκάματο στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καφέ του νησιού.

Ένα νησί συνδεδεμένο με τη φήμη των προϊόντων του, μεταξύ των οποίων και η με Ονομασία Προέλευσης γραβιέρα του, κινδυνεύει να χάσει, με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, μεγάλο μέρος της παραγωγικής του υπεραξίας. Οι αυξήσεις είναι δυσθεώρητες για τους παραγωγούς του νησιού, που, εκτός όλων των άλλων, "πληρώνουν" και την ατυχία της νησιωτικότητας, καθώς τους τελευταίους μήνες καλούνται να πληρώσουν καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές, ζωοτροφές ακριβότερες κατά 80%, λιπάσματα και αναλώσιμα τέσσερις φορές πιο ακριβά από το 2021.

Aν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις αυξήσεις των τιμών, είναι να στείλω τις αγελάδες για σφάξιμο κι εγώ να ψάξω αλλού δουλειά

Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης είναι ένας από τους εκατοντάδες κτηνοτρόφους της Νάξου και εδώ και χρόνια ζει την οικογένειά του από το γάλα των σαράντα αγελάδων που εκμεταλλεύεται. «Κάθε μήνα από το γάλα που έδινα στον συνεταιρισμό εισέπραττα περίπου 4.750 ευρώ» μας λέει ο Στέλιος, που τους τελευταίους τρεις μήνες έχει έρθει αντιμέτωπος με την οικονομική καταστροφή, καθώς «το κόστος συντήρησης πλέον των αγελάδων μου έχει φτάσει τα 5.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να μπαίνω συνεχώς μέσα και η μόνη προοπτική που έχω μπροστά μου, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις αυξήσεις των τιμών, είναι να στείλω τις αγελάδες για σφάξιμο κι εγώ να ψάξω αλλού δουλειά».

Οι ελλείψεις έφτασαν στα αθηναϊκά σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της  Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρη Καπούνη, «το ζωικό κεφάλαιο στο νησί έχει μειωθεί κατά 30.000 αιγοπρόβατα και τουλάχιστον 250 αγελάδες το τελευταίο τετράμηνο λόγω της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών». Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Νάξου έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή της ΠΟΠ γραβιέρας, που αρχίζει ήδη να παρουσιάζει έλλειψη στα σούπερ μάρκετ της Αθήνας.

«Οι κτηνοτρόφοι παραδίδουν στον Συνεταιρισμό λιγότερες ποσότητες γάλακτος για την παραγωγή της γραβιέρας Νάξου σε σχέση με αυτές που παρέδιδαν πέρυσι. Από 42 τόνους αγελαδινό γάλα που πήγαινε πέρυσι για τυροκόμηση, φέτος η ποσότητα έχει μειωθεί ημερησίως στους 37 με 38 τόνους. Κατά 600-700 κιλά έχει μειωθεί η ημερήσια παράδοση πρόβειου γάλακτος και κατά 1,8 τόνους η παράδοση κατσικίσιου» επισημαίνει ο Δημήτρης Καπούνης και συμπληρώνει ότι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τόσο των παραγωγών όσο και της ΕΑΣ, η Πολιτεία εξακολουθεί να αδιαφορεί για τα προβλήματα, αφήνοντας χωρίς στήριξη και οικονομική ενίσχυση τον πρωτογενή τομέα του νησιού.

Δεν ακούει κανείς, η κυβέρνηση αδιαφορεί

Από 70 ευρώ τον τόνο πέρυσι, οι ζωοτροφές έφτασαν να κοστίζουν 270 ευρώ τον τόνο. Την κραυγή απελπισίας 1.200 παραγωγών μεταφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Δ. Καπούνης.

«Δεν μας ακούει κανείς, δεν μας υπολογίζει κανείς», είναι η φράση του προέδρου της ΕΑΣ στην οποία συμπυκνώνεται η απελπισία 1.200 οικογενειών της Νάξου που οδεύουν προς τη χρεοκοπία.  

Όσο για τις περίφημες επιδοτήσεις, ο Δ. Καπούνης είναι αποστομωτικός. «Κτηνοτρόφος με 700 αιγοπρόβατα πήρε από το κράτος 700 ευρώ ενίσχυση, δηλαδή επιδοτήθηκε με 1 ευρώ το κεφάλι την ώρα που όλο το νησί ξέρει ότι κάποιοι ξενοδόχοι πήραν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ λόγω κορωνοϊού».

«Εδώ μιλάμε για ζωικό κεφάλαιο, για ζώα που πρέπει να σιτιστούν και όχι για μαγαζιά άψυχα, ξενοδοχεία που ήταν κλειστά στην πανδημία» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, που, με πρωτοβουλία της  Ένωσης, πήγε πριν λίγο καιρό στη Βουλγαρία για να αγοράσει ζωοτροφές ώστε να μην καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας του νησιού.

«Θα το φέρουμε στο Πόρτο Λάγος με φορτηγά από τη Βουλγαρία και από το Πόρτο Λάγος με λάντζα στη Νάξο.  Όλη αυτή η διαδικασία της μεταφοράς θα μας στοιχίσει 153 ευρώ ο τόνος και πάνω από 10 ευρώ τα φορτωτικά. Δηλαδή μια μπάλα ζωοτροφή ενός τόνου στοιχίζει σήμερα 270 ευρώ, όταν πέρυσι ο παραγωγός την έπαιρνε 70 ευρώ» λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, που παράλληλα ετοιμάζεται να πάρει ακόμη ένα τραπεζικό δάνειο ώστε η  Ένωση να στηρίξει τους παραγωγούς εκεί που η κυβέρνηση αδιαφορεί.

«Εγώ δεν κάνω αντιπολίτευση, εκπροσωπώ όμως 1.200 παραγωγούς στη Νάξο, αγρότες και κτηνοτρόφους. Μ’ αυτούς συμπολιτεύομαι και αυτούς εκπροσωπώ και γι’ αυτούς αγωνίζομαι» εξηγεί ο Δημήτρης Καπούνης, προειδοποιώντας πως αν η κατάσταση με το κόστος παραγωγής δεν εξομαλυνθεί, ο πρωτογενής τομέας του νησιού κινδυνεύει με εξαφάνιση.


πηγή: avgi.gr 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ