Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο "εξαφάνισε" τη δημοσίευση της έρευνας για την ελευθερία του Τύπου; (εικόνες)


O επίσημος λογαριασμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Twitter, είχε αναρτήσει χθες την έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που αποκάλυψε το σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας στην Ελλάδα.
"Χαστούκι" στην κυβέρνηση - Το Ευρωκοινοβούλιο ανάρτησε την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα
Σήμερα όμως, με έκπληξη διαπιστώνουμε πως και η ανάρτηση, αλλά και η δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, έχουν διαγραφεί.


Ποιες και από που ασκήθηκαν "πιέσεις" ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να προβεί σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση και να "κατεβάσει" τη δημοσίευση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, επίσημου συνεργάτη του Ευρωπαικού Συμβουλίου, σε θέματα ελευθερίας του Τύπου;
Σχετικά ερωτήματα στο Twitter κατέθεσαν με αναρτήσεις τους, ο αρχισυντάκτης του 2020mag.gr, Κωνσταντίνος Ταχτσίδης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.
Αγαπητό @Europarl_EL για πιο λόγο έχει διαγραφεί η ανάρτησή σας στο Twitter και η δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την έκθεση των Ρεπορτερ Χωρίς Σύνορα @RSF_inter για την ελευθερία του Τύπου;
— Costas Tachtsidis (@C_tachtsidis) May 18, 2022
Ευχαριστώ θερμά!#PressFreedom pic.twitter.com/ibjVmu0c2a
????Στη διεύθυνση αυτή μέχρι πριν από λίγες ώρες μπορούσε κάποιος να δει το δημοσίευμα του @Europarl_EL σχετικά με την κατάταξη των κρατών-μελών της ΕΕ στο θέμα της Ελευθερίας του Τύπου, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επικαλείται τους @RSF_en >>>@SYRIZAEP @Left_EU pic.twitter.com/gelln7RJD8
— Kostas Arvanitis ???? (@kostarvanitis) May 18, 2022
Η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβούλιου, Sanne De Ryck απαντώντας στο avgi.gr, δικαιολογεί την αφαίρεση της δημοσιεύσης λέγοντας ότι δεν ήταν «σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, τα προϊόντα σύνταξης πρέπει πάντα να αναφέρουν μια σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη εδώ».
Παράλληλα σημειώνει ότι «το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, διεξήγαγε μια συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών κατά των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και παρουσίασε επίσημα τη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Daphne Caruana Galizia για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».