Δύο καταγγελίες για βιασμό σε βάρος υπουργού του Μακρόν

Ο γάλλος υπουργός, Ντάμιεν Αμπάντ, αρνείται τους ισχυρισμούς για βιασμό δύο γυναικών, που χρονολογούνται από το 2010 και το 2011.

Δύο καταγγελίες για βιασμό σε βάρος υπουργού του Μακρόν
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε στο πλευρό ενός πρόσφατα διορισμένου υπουργού που κατηγορήθηκε από δύο γυναίκες για σεξουαλική βία, λέγοντας ότι εναπόκειται στο δικαστικό σύστημα να αποφασίσει για τέτοιες υποθέσεις.

Οι ισχυρισμοί, που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο από την ερευνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart, έχουν αναστατώσει τη νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτα Μπορν.

Ο Ντάμιεν Αμπάντ, πρώην ηγετική φυσιογνωμία του συντηρητικού δεξιού κόμματος, Les Republicains (η αντίστοιχη ΝΔ της Γαλλίας) και προσωπική επιλογή του Μακρόν, διορίστηκε την Παρασκευή υπουργός Αλληλεγγύης, ένα χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.

Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που χρονολογούνται από το 2010 και το 2011, λέγοντας σε μια δήλωση ότι οι σεξουαλικές του σχέσεις ήταν πάντα συναινετικές.

Είπε ότι μια πάθηση από την οποία πάσχει -που ονομάζεται αρθρογρύπωση- επηρεάζει την κινητικότητα των χεριών και των ποδιών του, έκανε τις κατηγορίες σωματικά αδύνατες.

Ο Abad ήταν ένα από τα νέα πρόσωπα σε έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, στον οποίο επίσης «βαρίδια» όπως ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire και ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin διατήρησαν τις θέσεις τους μετά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Μία από τις γυναίκες που καταγγέλλει την Abad ισχυρίζεται ότι βιάστηκε αφού είχαν βγει σε ραντεβού και ήπιαν ένα ποτό μαζί. Οι ισχυρισμοί της τέθηκαν στη dιάθεση της εισαγγελίας του Παρισιού.

Ένας οργανισμός κατά της σεξουαλικής βίας, με την οποία είχε επικοινωνήσει, είπε στο Mediapart ότι είχαν επισημάνει τους ισχυρισμούς σε πολλούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του Μακρόν, μέσω email την περασμένη εβδομάδα.

Η Μπορν είπε την Κυριακή ότι έμαθε για τις κατηγορίες μόλις το Σαββατοκύριακο.

Η δεύτερη γυναίκα, η οποία ισχυρίστηκε ότι εξαναγκάστηκε να πραγματοποιήσει πολλές σεξουαλικές πράξεις στις οποίες είχε αντιταχθεί, είχε υποβάλει άλλες δύο φορές αγωγές που είχαν εγκαταλειφθεί — η πρώτη επειδή δεν ακολούθησε τη διαδικασία, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα και τη δεύτερη φορά λόγω έλλειψης των αποδεικτικών στοιχείων.

Οι ισχυρισμοί του Σαββατοκύριακου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, αφού ο Μακρόν δεσμεύτηκε το 2017 να καταστήσει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ως σημαντικό σημείο της θητείας του.

Ακτιβιστές και φεμινιστικές ενώσεις πάντως, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν γίνει αρκετά, για παράδειγμα, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο διορισμός του Νταρμανίν ως υπουργού Εσωτερικών το 2020, όταν ερευνούνταν για έναν ισχυρισμό βιασμού, είχε πυροδοτήσει νέα κατακραυγή.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ