Είδος πολυτελείας το σουβλάκι - Δραματική μείωση κατανάλωσης και παραγγελιών

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Με το τυλιχτό "πιτόγυρο" να έχει φτάσει μέχρι τα 3,50 ευρώ, οι παραγγελίες του πιο λαϊκού και προσιτού εδέσματος στην Ελλαδα έχουν δραματική πτώση. Φόβοι πως μέσα στο καλοκαίρι το "τυλιχτό" θα φτάσει ακόμα και στα 4 ευρώ.

Είδος πολυτελείας το σουβλάκι - Δραματική μείωση κατανάλωσης και παραγγελιών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι τιμές των κρεάτων –ακόμη και του κοτόπουλου- έχουν πάρει την ανηφόρα, ενώ οι τιμές του ηλιέλαιου που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η ταυτόχρονη αύξηση στο κόστος ενέργειας, πιέζει δραματικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Οτιδήποτε μπαίνει στο μαγαζί μας, από πρώτες ύλες μέχρι υλικά συσκευασίας και φυσικά ή ενέργεια έχει αυξηθεί», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Αττικής Νίκος Αγγελουσούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως αναφέρει τι σχετικό ρεπορτάζ, όσοι επαγγελματίες του κλάδου δεν κατάφεραν να απορροφήσουν το μπαράζ των ανατιμήσεων, μετακύλισαν μέρος τους αυξημένου κόστους στις τιμές των προϊόντων τους. Φυσικά όχι μόνο στο σουβλάκι αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα των καταλόγων τους.

  • Το τυλιχτό σουβλάκι ήδη από τον Μάρτιο είχε "τσιμπήσει" κατά 10 – 15% σε σχέση με την τιμή του το περασμένο φθινόπωρο.
  • Πλέον στα περισσότερα ψητοπωλεία της Αττικής κυμαίνεται κοντά στα 3,20 – 3,30 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ πάνω από τα 3,50 ευρώ πωλείται σε κάποια νησιά.

Αντίστοιχα με το "τυλιχτό" έχει αυξηθεί και το σκέτο σουβλάκι (καλαμάκι κοτόπουλο και χοιρινό) κατά περίπου 0,40 λεπτά φτάνοντας στα 2,10- 2,20 ευρώ αλλά και η μερίδα τηγανητές πατάτες, κατά μέσο όρο 0,30 – 0,50 λεπτά.

Μειώθηκαν οι παραγγελίες

Οι ανατιμήσεις έχουν ήδη εμφανείς επιπτώσεις και στην κατανάλωση καθώς οι παραγγελίες γίνονται μικρότερες αλλά και πιο αραιές όσο περνάει ο καιρός, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.
Στην Αττική η πτώση στην κατανάλωση αυτή στιγμή αγγίζει έως και το 15%.

Μεγαλύτερη μείωση στις παραγγελίες διαπιστώνουν οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης φτάνει το 30% σε σύγκριση με πέρσι.

Όσον αφορά στο κόστος των παραγγελιών, ενδεικτικά σε ένα συνοικιακό ψητοπωλείο όπου η μέση παραγγελία ήταν γύρω στα 11 ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται στα 8 με 8,5 ευρώ.

Ανησυχία για νέες αυξήσεις

Ενόψει του καλοκαιριού και με το σουβλάκι να αποτελεί έως τώρα την πιο προσιτή λύση για τις διακοπές, εν μέσω μάλιστα του γενικότερου κύματος ακρίβειας, ερωτηματικό παραμένει πώς θα εξελιχθεί η τιμή του.

«Περιμένουμε να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην αγορά για να μπορέσουμε και εμείς να διαμορφώσουμε τους καταλόγους μας χωρίς αλλαγές.
Το θετικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε νέες αυξήσεις
» σημειώνει ο κ. Αγγελουσούλης.

Λαμβάνοντας υπόψη πάντως ότι το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά συνεχίζεται, η ανησυχία ότι θα έρθουν και νέες ανατιμήσεις στα ψητοπωλεία το επόμενο διάστημα είναι έντονη.

Βάσιμοι φαίνονται οι φόβοι των καταναλωτών ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσουν να πληρώνουν το "τυλιχτό" σουβλάκι 4 ευρώ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ