Θέμα στο Reuters το ακριβό ελληνικό σουβλάκι

«Καθώς οι Έλληνες εστιάτορες προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο, βιώνουν τις επιζήμιες επιπτώσεις του πληθωρισμού, όπως φαίνεται εμφανώς από την ραγδαία αύξηση της τιμής ενός επώνυμου και δημοφιλούς εδέσματος. τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Θέμα στο Reuters το ακριβό ελληνικό σουβλάκι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παλιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόραζα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή

Οι μέσες τιμές για το σουβλάκι έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από τις βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού που κυμαίνονται -σε υψηλό 28 ετών- γύρω στο 10% στην Ελλάδα. Το κλασικό αυτό γεύμα, με ψητό κρέας τυλιγμένο σε πίτα με σαλάτα και τζατζίκι, κοστίζει τώρα 3,30 ευρώ κατά μέσο όρο στην Αθήνα, αυξημένο κατά 30% από το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά», τονίζει στο Reuters ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι στη σκιά της Ακρόπολης.

Όπως αναφέρει το Reuters: «Το σουβλάκι θεωρείται παραδοσιακά στην Ελλάδα ως μια φθηνή απόλαυση, προσιτή σε οποιονδήποτε, αλλά πλέον πολλοί Έλληνες σκέφτονται δύο φορές πριν το αγοράσουν».

«Παλιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόραζα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή», λέει στο Reuters, η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ το μήνα.

Η Ένωση Ψητοπωλείων και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, του ηλιελαίου που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί ρεύματος πάνω από 100%.

«Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα», είπε ο Σπύρος Μπαϊραχτάρης, η οικογένεια του οποίου έχει εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη για περισσότερα από 140 χρόνια και ο οποίος, μετά από διπλασιασμό του λογαριασμού του ρεύματος, παλεύει να κρατήσει το σουβλάκι του κάτω από 3 ευρώ ανά μερίδα


πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ