Ο Νίκος Σ. αντιμετώπισε με θάρρος τον χυδαίο Κούγια: «Δεν θα κάτσω να κακοποιούμαι ξανά και ξανά. Από τι ύλη είμαι;»

Τρεις το μεσημέρι. Η εξέταση του Νίκου Σ. τελειώνει. Πετάγεται σαν ελατήριο. Αφήνει την αίθουσα. Οι συνήγοροι συζητούν με την Έδρα για την επόμενη δικάσιμη. Αναπνέω. Όταν σηκώνομαι η αίθουσα έχει αδειάσει. Μπροστά μου ο Δημήτρης Λιγνάδης πλαισιωμένος από τρεις αστυνομικούς. Δίπλα του ο Αλέξης Κούγιας. Μπαίνουν σε ένα δωματιάκι. Ο συνήγορός του κοντοστέκεται και μιλάει σε κάποιον που τον επιδοκιμάζει. «Τα λέμε μετά» -του λέει- «πάω να φάω». Αναπνέω. Για να μην κάνω εμετό.

Ο Νίκος Σ. αντιμετώπισε με θάρρος τον χυδαίο Κούγια: «Δεν θα κάτσω να κακοποιούμαι ξανά και ξανά. Από τι ύλη είμαι;»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η εξέταση του Νίκου Σ. -σήμερα- από τον δικηγόρο υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, θα μπορούσε να είναι ένα χυδαία κωμικό μονόπρακτο -όπως ο Αλέξης Κούγιας επέμενε γελοιωδώς να αποκαλεί τον μονόλογο.

Θα μπορούσε, αν η εμμονική επανάληψη ανάρμοστων ερωτήσεων που αναπαριστούσαν την ιστορία ξανά και ξανά, δεν αφορούσαν την άγρια κακοποίηση ενός παιδιού 19 χρόνων, από έναν ισχυρό άνθρωπο του πολιτισμού.

«Πόσες φορές θα απαντήσω για την κακοποίησή μου;»

Πόσες αλήθεια; Πόσες μπορεί ένας άνθρωπος να ανεχτεί, να υποστεί, να αντέξει, να ακούει το σενάριο που έγραψε λέξη λέξη σήμερα ο Κούγιας; Ένα σενάριο που οι ρόλοι είχαν, εμφανώς, πειραχτεί.

Σήμερα δίκαζε εκείνος, με μια έδρα αμίλητη στις προσβολές, τις απειλές, τις εκτός θέματος τοποθετήσεις του. Ήταν εξάλλου σαφής από την πρώτη φράση. «Το ποτήρι θα το πιείτε μέχρι τον πάτο σήμερα» μας είπε, αφού ανακοίνωσε στο δικαστήριο ότι θα έχει απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή του, για την εξέταση του Νίκου Σ.

Ο στόχος φάνηκε πολύ σύντομα. Στο επίκεντρό του, η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου, της οποίας το όνομα αναφέρθηκε τόσες φορές που το μέτρημα χάθηκε, που δημοσίευσε την εμβληματική συνέντευξή του Νίκου Σ. στο www.2020mag.gr. το οποίο αναφέρθηκε -μόλις- 11 φορές.

Η ιστορία συνωμοσίας που αφηγήθηκε σήμερα ο συνήγορος του σκηνοθέτη, την έχει πρωταγωνίστρια. Σκοτεινή ηρωίδα, που μαζί με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, την Έλενα Ακρίτα και κάποιους ακόμα έφτιαξαν την τέλεια σκευωρία. Ώστε να καθαιρεθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης από τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου και να συμπαρασύρει την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Νίκος Σ.: Είμαι εδώ για να καταγγείλω τον βιασμό μου και ακούω μόνο τα ονόματα Καραντζάς, Χατζηαντωνίου, Μενδώνη και για τα έργα στο Ελληνικό

Ο Κούγιας, όμως, ήταν ασταμάτητος. Διάβασε μια βαλίτσα εκτυπώσεις από τα social media. Για τέσσερις ώρες μοίραζε φωτοτυπίες, διάβαζε αποσπάσματα και έκανε συγκρίσεις σε ώρες και ημερομηνίες.

Και εκτός από  την οσκαρική ερμηνεία του, έκανε και ερμηνείες για τη δουλειά μας: «Όπως μας έχετε πει, κράτησε 10 ώρες η συνέντευξή σας με τη δημοσιογράφο. Πώς έχετε αποτέλεσμα μόνο 45 λεπτά; Έχω δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις και γνωρίζω». Μόνο που η συνέντευξη των... 45 λεπτών είναι γραπτή.

Από τον Μέγα Κούγια δεν γλίτωσε ούτε το ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών)

«Γιατί απευθυνθήκατε στο ΣΕΗ αφού είχε παραγραφεί η κατηγορία;»ρώτησε τον μάρτυρα.

Καθώς, δεν ξέρω αν το ξέρετε, αν έχει βιάσει κάποιος και έχει παραγραφεί το αδίκημα λόγω παρέλευσης του χρόνου, τότε ο βιαστής δεν έχει βιάσει. Δεν πρέπει ούτε να το λες, ούτε να το σκέφτεσαι. Πόσο μάλλον να το καταγγείλεις.

Ομοβοφικό παραλήρημα

Στις 2 το μεσημέρι το σενάριο άλλαξε. Ο συνήγορος του σκηνοθέτη πέρασε από τις ερωτήσεις για τις συνθήκες της καταγγελίας σε ερωτήσεις για τον βιασμό, που είχαν ήδη απαντηθεί: «Αμφισβητούμε τον ισχυρισμό σας, ότι ήσασταν ένα παρθένο παιδί που ήρθε από την επαρχία και θα το αποδείξουμε. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι και ο Β.Κ. έχει πει ότι του είχε δώσει και αυτού τον μονόλογο του Τομ από τον "Γυάλινο Κόσμο" ο κατηγορούμενος;» τον ρώτησε.

Εμένα ρωτάτε; Κυκλοφορούν χιλιάδες Τομ στην πόλη. Δεν θα απολογηθούμε και για το μοτίβο του βιαστή μας

Ο Νίκος Σ. τον άκουσε να επαναλαμβάνει πέντε φορές την ερώτηση αν έχει ξαναδεί μονόζυγο 50 εκατοστών σαν τη μεταλλική βέργα, με την οποία καταγγέλλει ότι βιάστηκε, πριν απαντήσει: «Δεν γίνεται να ξαναζήσω εδώ την κακοποίησή μου. Είμαι εξουθενωμένος. Δεν θα κάτσω να κακοποιούμαι ξανά και ξανά. Από τι ύλη είμαι;».

Ο γνωστός δικηγόρος δεν σταμάτησε, επέμενε να τον ρωτά, ώσπου ο μάρτυρας Νίκος Σ. ζήτησε να αποδεσμευτεί. Ο Κούγιας συνέχισε την αποδόμησή του, μοιράζοντας φωτογραφίες του. Τυπωμένες σε μεγάλο χαρτί, έγχρωμες. Καλλιτεχνικές φωτογραφίες του, που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εκθέτονταν σε αίθουσες τέχνης.

«Μην μπερδεύεστε, αυτό παραπέμπει. Είναι σκιά από κλαδί», είπε ο Νίκος Σ. απαντώντας σε ένα από τα δεκάδες προσβλητικά, ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια του συνήγορου του σκηνοθέτη, για τις φωτογραφίες του. «Μόνο πέη βλέπει μπροστά του» σχολίασε η πολιτική αγωγή, το ακροατήριο γέλασε και ο δικηγόρος απείλησε: «Θα κλάψετε πολύ πικρά όλοι εσείς. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Και συνέχισε με περισσότερη θέρμη τις αηδιαστικά χυδαίες ερωτήσεις-σχόλια. «Αυτό είναι slutshaming. Δεν θα απολογηθούμε για τη σεξουαλική μας ζωή. Ο τρόπος που χειρίζεστε τις ερωτήσεις είναι σεξιστικός και ομοφοβικός, και όχι επί της ουσίας. Δεν θα απαντήσω σε καμία σεξιστική και ομοφοβική ερώτηση», του απάντησε με θάρρος ο Νίκος Σ.

Ο Νίκος Σ. δεν άφησε τίποτα ανανταπάντητο

Κι ας είπε -πολλές φορές- ότι δεν αντέχει άλλο. Ότι είναι εξουθενωμένος.

Άντεξε κι όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου του είπε ότι η υπεράσπιση έχει δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις και αυτός έχει δικαίωμα να μην απαντά. Για να πάρει την απάντηση του συνήγορου Πολιτικής Αγωγής, Γιάννη Βλάχου: «Ο συνήγορος υπεράσπισης καταχράται τις ελευθερίες που του έχει δώσει η Έδρα, η οποία φαίνεται ότι δεν έχει ακούσει και δεν εφαρμόζει τον νόμο για την προστασία των θυμάτων από τον δευτερογενή βιασμό τους».

Τρεις το μεσημέρι.

Η εξέταση του Νίκου Σ. τελείωσε.

«Τελείωσε!», μας λέει έξω. Σαν να ξυπνάει από εφιάλτη.

Κοιτάω τους βελούδινα ολοστρόγγυλους καρπούς μιας μικρής βερικοκιάς. Στο προαύλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Αναπνέω.

Οι στίχοι του Φοίβου Δεληβοριά, που ο Αλέξης Κούγιας φρόντισε να εμπλέξει και στο σημερινό σενάριο συνωμοσίας του, αναφέροντάς τον, χορεύουν στο κεφάλι μου.

«Όλα όμως κάποτε μετριούνται με τους άλλους.
Όλα μια μέρα προσποιούνται τους μεγάλους.
Όλα ελπίζουνε πως θα’ ρθει αυτός ο άγνωστος.
Από τη χώρα που κανείς δεν είναι άρρωστος.
Ναι, όλα κάποτε μαθαίνουν για το αντάλλαγμα.
Δίνουνε το ‘να για να πάρουν το άλλο πράγμα.
Δίνουν τα σώματα και τα ελαττώματά τους
».

Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, που κατηγορείται για 4 βιασμούς ανηλίκων και ενηλίκων προσώπων, θα συνεχιστεί την Τετάρτη 8/6, στην Αίθουσα 2 και ώρα 10 το πρωί. Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

© Φωτογραφίες: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ