Κορυφώθηκε η Εβδομάδα Μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο (εικόνες)

Σήμερα, Σάββατο 11 Ιουνίου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ένα χρέος ενάντια στην λήθη που ανέλαβε και έφερε εις πέρας η «Πρωτοβουλία Αναρχικών Ενάντια στις Κρατικές Δολοφονίες». Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο 4 Ιουνίου, κορυφώθηκαν σήμερα.

Κορυφώθηκε η Εβδομάδα Μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο (εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σήμερα, Σάββατο 11 Ιουνίου, στις 19:00, παρουσιάστηκαν το μνημείο και η τοιχογραφία που τιμούν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τη συλλογικότητα Political Stencil. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι ακόλουθοι ομιλητές:
 
Η Μάγδα Φύσσα (τηλεφωνικά), μητέρα του δολοφονημένου από νεοναζί ράπερ Παύλου Φύσσα και σημαντικό πρόσωπο στη δικαστική και κοινωνική καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου, που χτυπήθηκε σε περιβαλλοντική διαμαρτυρία στον Βόλο, στον δρόμο, το περιπολικό και το τμήμα και κατέληξε 1 μήνα μετά.

Η Αγγελική Κουτσουμπού, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, η οποία επέζησε από μηχανή της Ομάδας “Δ” που πέρασε από πάνω της και χτυπήθηκε βάναυσα από τον συνεπιβάτη, κατά τη διάρκεια πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Ο Γιώργος Θαλάσσης, φιλόλογος, γυμνασιάρχης της σχολής και δάσκαλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Φίλοι και σύντροφοι του δολοφονημένου μαθητή.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της αντίδρασης στην προσπάθεια αποπολιτικοποίησης των Εξαρχείων και στον «εξευγενισμό» (gentrification) της μοναδικής περιοχής υπό διαρκή αστυνομική κατοχή στην Αθήνα, μέσα από κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα, κύριος στόχος των έργων αυτών είναι η εκμετάλλευση του πολιτικού ονόματος της περιοχής και η μετατροπή της σε τουριστική ατραξιόν. Αντίθετα, οι εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό την επανοικειοποίηση της μνήμης και της περιοχής, καθώς και την ανάλυση της συλλογικής και ατομικής μνήμης γύρω από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την Εξέγερση του 2008.

Θυμίζουμε πως την Πέμπτη 9 Ιουνίου, κατά την αγόρευσή του, ο Εισαγγελέας Εφετών Λαμίας δήλωσε πως «Ο Κορκονέας δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε», σε μια δίκη που από την Τετάρτη οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, με έγγραφο της οικογένειας, ζήτησαν και δεν έλαβαν τον λόγο, ούτε τους επετράπη να καταθέσουν γραπτώς τις ενστάσεις τους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ