Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: Η ιστορία του 14χρονου Ακράμ από τη Μοσούλη (video)

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization), παρουσιάζει την ιστορία του 14χρονου Ακράμ από τη Μοσούλη του Ιράκ, που εγκατέλειψε το σχολείο λόγω της πανδημίας για να στηρίξει την οικογένειά του.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: Η ιστορία του 14χρονου Ακράμ από τη Μοσούλη (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Το όνομά μου είναι Ακράμ. Είμαι 14 ετών. Έχω τρεις ακόμη αδελφούς και άλλες τρεις αδελφές. Ζω με τους γονείς μου στη Μοσούλη. Η ζωή είναι δύσκολη. Οι γονείς μου είναι φτωχοί. Στη Μοσούλη, όλες οι οικογένειες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Είναι φτωχοί και κουρασμένοι. Δεν υπάρχει δουλειά. Η κατάστασή μας είναι πολύ δύσκολη».

Με αυτά τα λόγια, ο 14χρονος Ακράμ από το Ιράκ ξεκινά την αφήγηση της ιστορίας του σε πρώτο πρόσωπο, που φιλοξενείται ολόκληρη σήμερα στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας.

Ο Ακράμ (δεν πρόκειται για το πραγματικό του όνομα), αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στηρίξει την οικογένειά του, η οποία είχε εκτοπιστεί βίαια από τη Μοσούλη, λόγω αναταραχών που ξέσπασαν στο βορειοδυτικό Ιράκ πριν από την πανδημία.

«Τι θα έλεγα σε άλλα παιδιά σε παιδική εργασία; Νομίζω ότι τα παιδιά δεν πρέπει να δουλεύουν. Είναι ακόμη νέοι και δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί για το μέλλον τους. Θα πρέπει να μελετήσουν και να φροντίσουν το μέλλον τους», σημειώνει ο Ακράμ, ένα από τα εκατομμύρια παιδιά -1 στα 6 στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας- που εργάζονται σήμερα σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και τη σωματική τους υγεία.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του Ακράμ στα αγγλικά εδώ.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες - μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ' εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

«Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.

Η Unicef ξεκίνησε κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας σε φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο τον τερματισμό της εργασίας παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και την εγγραφή τους σε σχολεία.

Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Τα στοιχεία είναι κατ' εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα, και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά αιτήματα του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» όπως επισημαίνει η επικεφαλής του, Μυρσίνη Ζορμπά. Δηλαδή, να λειτουργήσει το από πενταετίας θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πηγές:
https://voices.ilo.org/
https://www.un.org/en/
www.sansimera.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ