Αντί για Μύκονο, Αλβανία - Διαφορετικός προορισμός, ίδια κακοποίηση

Με τίτλο «Η Μύκονος των… λεόντων: Απόβαση ακόμα και αιλουροειδών στο νησί των ανέμων», μετέδωσε η ΕΡΤ χθες την είδηση -που έγινε viral- ότι σε κλειστό φορτηγό εντοπίστηκαν δύο… λιοντάρια και μία τίγρη, με προορισμό τη Μύκονο.

Αντί για Μύκονο, Αλβανία - Διαφορετικός προορισμός, ίδια κακοποίηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η είδηση ήθελε τις ελληνικές τελωνειακές αρχές στον Προμαχώνα να δίνουν άδεια να εισαχθούν στην χώρα, προερχόμενα από την Τσεχία, δύο λιοντάρια και μία τίγρη με προορισμό την Μύκονο. Το δημοσίευμα «κατέβηκε» χωρίς διευκρινίσεις, ενώ είχαν προηγηθεί πλήθος αντιδράσεων, μεταξύ αυτών και της προέδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσας Μπομπολάκη, η οποία, με ανάρτησή της στο Facebook, ζήτησε την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα.

Ο προϊστάμενος του Τελωνείου Ευζώνων, Γιάννης Καρακασίδης,  διευκρίνισε ότι τα τρία άγρια ζώα ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από τη Σλοβακία και δεν είχαν προορισμό την Αλβανία: «Ήταν μια εξαγωγή από Σλοβακία προς Αλβανία, μπήκε σε εμάς από Προμαχώνα και βγήκε από Ευζώνους, και όλη αυτή η διαδρομή γίνεται γιατί δεν υπάρχει κτηνιατρικός έλεγχος σε όλα τα συνοριακά και έπρεπε να περάσουν από συγκεκριμένα σημεία».

Ο διαφορετικός προορισμός δεν αναιρεί την εμφανή κακοποίηση των άγριων ζώων, που κλεισμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά, ταξίδευαν μέσα σε φορτηγό. Γεγονός που εγκρίθηκε από τον ελληνικό έλεγχο, αφού το ζωντανό φορτίο είχε νόμιμα έγγραφα κι ας ήταν εμφανώς παραβιαστικές οι συνθήκες μεταφοράς τους.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των ζώων

Η Ένωση και τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων ως ευαίσθητων όντων. Όπως μπορούμε να διαβάσουμε αναλυτικά στη σχετική νομοθεσία: «Τα τελευταία 40 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνηγορεί υπέρ της ανάληψης δράσης για την καλύτερη προστασία των ζώων, έχοντας τοποθετηθεί ως παγκόσμιος ηγέτης και διαθέτοντας ορισμένα από τα καλύτερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων στον κόσμο. Οι κανόνες της ΕΕ έχουν επίσης συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας τρίτων χωρών. Αφορούν κυρίως τα ζώα εκτροφής αλλά και τα άγρια ζώα, τα ζώα εργαστηρίου και συντροφιάς».

Οι κανόνες για την προστασία των ζώων βασίζονται στις εξής πέντε ελευθερίες:

  • την απαλλαγή από την πείνα και τη δίψα
  • την απαλλαγή από τις καταπονήσεις
  • την απαλλαγή από τους πόνους, τους τραυματισμούς και τις νόσους
  • το δικαίωμα έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς
  • την απαλλαγή από το φόβο και την ψυχική ταλαιπωρία

Υπάρχει κάποιος που δεν παραβιάζεται στην Ελλάδα;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ