Προσωπικοί Γιατροί: Χρειάζεσαι νοσοκομείο, πάρε ντεπόν

Με... δημοκρατικές διαδικασίες, γράφεσαι ή τρως πρόστιμο!

Προσωπικοί Γιατροί: Χρειάζεσαι νοσοκομείο, πάρε ντεπόν
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με ντεπόν προσπαθεί να γιατρέψει η κυβέρνηση το τεράστιο ζήτημα του κρασαρίσματος των Δημοσίων Νοσοκομείων. Χθες δόθηκαν οι δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις που θέτουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο «Προσωπικός Γιατρός». Στον οποίο θα γραφτούμε θέλουμε δεν θέλουμε. Ή θα πληρώσουμε πρόστιμο.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ενισχύσει την απαραίτητη πρωτοβάθμια υγεία, βαφτίζοντας «προσωπικούς γιατρούς» ειδικότητες που έχουν τελείως διαφορετικό ρόλο και περιεχόμενο

Λιτότητα και πανδημία

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει: υψηλές ιδιωτικές δαπάνες, βαθιές υγειονομικές ανισότητες και ακάλυπτες ανάγκες. Το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν στοχεύει στο να λυθούν τα παραπάνω αλλά να δώσει τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ. Μέσα από την αποδυνάμωση του, ανοίγει δρόμο στους ιδιώτες, μετακυλίει το κόστος για τις ιατρικές πράξεις στους πολίτες και δυσκολεύει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Ο θεσμός του «Προσωπικού Γιατρού» είναι ουσιαστικά το επαναλανσάρισμα  του «Οικογενειακού Γιατρού» που απέτυχε παταγωδώς. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ενισχύσει την απαραίτητη πρωτοβάθμια υγεία, βαφτίζοντας «προσωπικούς γιατρούς» ειδικότητες που έχουν τελείως διαφορετικό ρόλο και περιεχόμενο. Πραλληλα διευκολυνει τη συμμετοχή των ιδιωτών και μειώνει την κάλυψη των άγονων περιοχών. Η δεύτερη υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει πως δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι ειδικοί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους, ενώ σημειώνεται ότι οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες μπορούν να εγγράφονται για τη λειτουργία του συστήματος παραπομπών, στην υγειονομική μονάδα της άγονης περιοχής που έχουν επιλέξει.

Τι θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, ο προσωπικός γιατρός θα παραπέμπει τον πολίτη σε γιατρούς ειδικοτήτων των κέντρων υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας. Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι ειδικοί γιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους.

Από 1η Οκτωβρίου οι χρηματικές ποινές

Η εφαρμογή του προσωπικού γιατρού γίνεται υπό την απειλή χρηματικών προστίμων για όσους δεν εγγραφούν. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Από την 01-10-2022 πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Από την 01-01-2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ