Ναυάγιο με 108 πρόσφυγες χθες τα μεσάνυχτα - μεταξύ τους 21 παιδιά

Νύχτα, 7 μποφόρ, χωρίς σωσίβιο. Κανένας σωστικός εξοπλισμός. Το ιστιοφόρο σκάφος ακυβέρνητο νοτιοδυτικά της Δήλου. Η ίδια ιστορία διαφορετικοί πρωταγωνιστές,  21 παιδιά, 24 γυναίκες, 63 άνδρες. Ακόμα αγνοούνται 4 άνθρωποι.

Ναυάγιο με 108 πρόσφυγες χθες τα μεσάνυχτα - μεταξύ τους 21 παιδιά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού ξεκινούν μέσα στη νύχτα. με άγριο καιρό από τη Μύκονο, προσδένουν στο ιστιοφόρο που βουλιάζει, το ρυμουλκούν και το οδηγούν στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμανιού. Οι άνθρωποι μπαίνουν σε λάντζες και μεταφέρονται με ασφάλεια στην Μύκονο. Πλωτά και εναέρια μέσα αλλά και βάρκες ψάχνουν τους τέσσερις αγνοούμενους.

«Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών», γράφει το ενημερωτικό δελτίο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά χαστούκια που δέχονται Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. Μηταράκης πέφτουν βροχή

Πριν λίγες μέρες, η επίτροπος Γιόχανσον κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να εξετάσουν με αξιοπιστία τις καταγγελίες και προχθές, η επιτροπή LIEBE  ζήτησε να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις. Η επιστολή του Juan Fernando Lopez Aguilar, προέδρου της Επιτροπής LIΕBE, ζητά να εξαντληθούν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επί παραβάσει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της LIEBE κάνει λόγο για ένα νέο κύμα καταγγελιών κατά της Ελλάδας, που αυτή τη φορά αφορούν τον Έβρο, και συγκεκριμένα περί 13 αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ασφαλιστικά μέτρα, που ζητούν από τις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα λάβουν άμεση ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια και θα υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου που προβλέπει η νομοθεσία. Στην αναφορά της LIEBE επισημαίνεται πως «οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους παρέμειναν για μέρες, χωρίς να διασώζονται από τις ελληνικές Αρχές, σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες σε νησίδες στον Έβρο ποταμό και έχουν γίνει αναφορές ότι αρκετοί από αυτούς επαναπροωθήθηκαν αργότερα στην Τουρκία». 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ