Ο Ντόναλντ Τραμπ «στοιχειώνει» ακόμα τις γυναίκες των ΗΠΑ: Ζήτημα Πολιτειών το Δικαίωμα στην Άμβλωση

H 50χρονη Amy Coney Barrett, φανατική Καθολική και ProLifer, ήταν ο Δούρειος Ίππος για τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο δικαστήριο, δημιουργώντας μια πλειοψηφία 5 εναντίον 4 στο ζήτημα της ελευθερίας στην άμβλωση. Ο Τραμπ τη διόρισε 40 περίπου ημέρες πριν τις εκλογές, για να ολοκληρωθεί το καταστροφικό του έργο που εξακολουθεί να διχάζει τις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «στοιχειώνει» ακόμα τις γυναίκες των ΗΠΑ: Ζήτημα Πολιτειών το Δικαίωμα στην Άμβλωση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δεν μιλάμε ακριβώς για άμεση κρίση συνταγματικότητας των αποφάσεων Roe vs Wade ή του Planned Parenthood of Southeastern Pa. v. Casey. Η Πολιτεία του Μισισίπι είχε περάσει ένα νομοσχέδιο όπου απαγορεύονταν η άμβλωση αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας του νεογνού και της μητέρας, μετά τις 15 εβδομάδες. Μια κλινική αμβλώσεων, η Jackson Women’s Health Organization, εκπροσωπούμενη από γιατρό της προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, όπου εκεί κρίθηκε το νομοσχέδιο του Μισισίπι, με βάση τις αποφάσεις για τις οποίες υπήρχε αναφορά, ως συνταγματικά προστατευόμενο Δικαίωμα στην Άμβλωση.

Το σκεπτικό ήταν πως το νομοσχέδιο του Μισισίπι ικανοποιεί το «κοινό Περί Δικαίου αίσθημα», όπως θα λέγαμε στην χώρα μας, και η τελική απόφαση επιστρέφει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του (σε Πολιτειακό επίπεδο). Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Από τη στιγμή που πέθανε η πρωτεργάτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του φεμινισμού Ρουθ Μπέιντερ Γκινσμπεργκ και ο Τραμπ ήταν στην εξουσία, ήταν δεδομένο πως πριν τις εκλογές θα επέστρεφε τη χάρη στους Ευαγγελιστές των Μεσοδυτικών Πολιτειών και τους συντηρητικούς του Νότου, που τον βοήθησαν την πρώτη φορά και καλούνταν να ψηφίσουν ξανά. Αυτοί τάσσονταν υπέρ του «δικαιώματος στην ζωή», όπως αποκαλούν το να αποφασίζει ένας redneck τι θα κάνει μια γυναίκα με το σώμα της.

Μια χρήσιμη λεπτομέρεια να γνωρίζετε, είναι πως οι Πολιτείες των Αρκάνσας, Άινταχο, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Μισούρι, Βόρειας Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότιας Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα και Γουαϊόμινγκ, είχαν θεσπίσει trigger laws. Αυτοί οι «νόμοι-σκανδάλη», όπως είναι η μετάφρασή τους, θα απαγόρευαν αυτόματα την άμβλωση στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, στην περίπτωση που η υπόθεση Roe v. Wade κρίνονταν αντισυνταγματική ενάντια σε κάποια ανταγωνιστική υπόθεση. Όπως και έγινε με το νομοσχέδιο του Μισισίπι.

Σε αυτές τις Πολιτείες έρχονται να προστεθούν αυτές που είχαν νομοθετική απαγόρευση των αμβλώσεων σε ισχύ, πριν την υπόθεση Roe v. Wade, οπότε και τα νομοσχέδια «πάγωσαν» όσο το δικαίωμα στην άμβλωση θεωρούνταν συνταγματικά προστατευμένο. Μετά έχουμε τις Πολιτείες οι οποίες θέσπισαν απαγόρευση των αμβλώσεων με εξαιρέσεις. Οι Πολιτείες που αργά ή γρήγορα θα προστεθούν σε αυτές της απαγόρευσης είναι οι Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Αριζόνα, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Οχάιο, Νότια Καρολίνα, Γουισκόνσιν και η Δυτική Βιτζίνια. Σοβαρές πιθανότητες έχουν και οι Φλόριντα, Ιντιάνα, Μοντάνα και Νεμπράσκα, οι οποίες είτε έχουν ήδη αυστηρούς περιορισμούς, είτε είχαν παγώσει με ομοσπονδιακή δικαστική εντολή, είτε έχουν όριο 15 εβδομάδων. Συνολικά 26-27 Πολιτείες, αν βάλουμε και τη Βόρεια Καρολίνα, η οποία είχε απαγόρευση των αμβλώσεων πριν την απόφαση Roe v. Wade, όμως οι ισορροπίες είναι υπέρ του δικαιώματος της γυναίκας για επιλογή.

Αυτή η υπόθεση θα επηρεάσει αδιαμφισβήτητα τη θέση της γυναίκας σε αυτές τις Πολιτείες και θα θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Κυρίως για τις αποκαλούμενες «αμβλώσεις σε γκαράζ» ή τις αμβλώσεις στο Μεξικό. Όμως, σε ορισμένες Πολιτείες αναμένεται να υπάρξει και ποινή ακόμα και αν μια γυναίκα κάνει άμβλωση σε Πολιτεία ή χώρα που επιτρέπει τις αμβλώσεις. Σε κάποιες από τις Πολιτείες του Νότου είχαν ψηφιστεί νόμοι που απειλούσαν με φυλάκιση σε περίπτωση γνωστοποιημένης εγκυμοσύνης που τερματίστηκε. Με λίγα λόγια, δεν θα μπορούν οι γυναίκες να γυρίσουν σπίτι τους γιατί θα αντιμετωπίζουν πολυετή φυλάκιση.

Οι Αμερικανοί χριστιανοταλιμπάν δεν απέχουν πολύ από τους δικούς μας με τα κρατικά επιχορηγούμενα ή διαφημιζόμενα συνέδρια υπογονιμότητας, για αυτό και κάθε tweet ή post υπουργών (βλέπε post Κεραμέως) που καταδικάζουν αυτά τα νομοσχέδια είναι προσχηματικό. Τρεις από τους νεότερους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τοποθετήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ και ο πιο μεγάλος σε ηλικία τοποθετήθηκε από τον Μπιλ Κλίντον (82 ετών). Με λίγα λόγια, λαμβάνοντας υπόψη το ισόβιον της θέσης, ακόμα και να υπάρξει μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων όσο είναι ο Μπάιντεν στην εξουσία, μόνο αν παραιτηθεί ή παραιτηθεί μόνιμα από τη ζωή κάποιος δικαστής που προέρχεται από τους Ρεπουμπλικανούς θα αλλάξει αυτό.

Αντί επιλόγου, να σημειώσουμε πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι πρόβλημα και στην Αμερική, καθώς σε χιλιάδες από αυτά δεν διδάσκονται το παραμικρό για την αντισύλληψη ή την προστασία από ΣΜΝ. Η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης είναι ένας από τους κυριότερους λόγους των ανεπιθύμητων γεννήσεων στις ΗΠΑ.

Οργανώσεις καλούν ήδη σε διαμαρτυρία στην Αμερικανική Πρεσβεία την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 19:00. Το παρόν άρθρο θα ανανεωθεί αν υπάρξουν νέες ημερομηνίες.Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ