Η επικίνδυνη ανατροπή του «Ρόου κατά Γουέιντ» και οι ολέθριες επιπτώσεις της

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με απόφαση 6 προς 3 ανέτρεψε το «Ρόου κατά Γουέιντ», την απόφαση-ορόσημο που καθιέρωσε ως συνταγματικό δικαίωμα την άμβλωση το 1973. Ήταν κάτι που πολλοί άνθρωποι ανέμεναν, αφού ένα προσχέδιο αυτής της γνώμης είχε αποκαλυφθεί σε αναφορά του περιοδικού Politico τον Μάιο.

Η επικίνδυνη ανατροπή του «Ρόου κατά Γουέιντ» και οι ολέθριες επιπτώσεις της
ΠΡΟΒΟΛΗ

Γράφει η Λίλη Β.

Η αμφιλεγόμενη -αλλά αναμενόμενη- απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδίδει στις επιμέρους πολιτείες την εξουσία να θεσπίσουν τους δικούς τους νόμους για τις αμβλώσεις, χωρίς να ανησυχούν ότι θα έρθουν σε νομοθετική αντίθεση με την ιστορική υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ», η οποία θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 1973.

Από τη στιγμή που ανατράπηκε, περίπου οι μισές πολιτείες αναμένεται να θέσουν εκτός νόμου ή να περιορίσουν σοβαρά την άμβλωση, όπως για παράδειγμα η πολιτεία του Τέξας. Οι φιλελεύθεροι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέφεν Μπρέιερ, Σόνια Σοτομέιορ και Έλενα Κέιγκαν επέκριναν την απόφαση, γράφοντας: «Η πλειοψηφία επιτρέπει στις πολιτείες να απαγορεύσουν την άμβλωση από τη σύλληψη και μετά, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο αναγκαστικός τοκετός δεν αντιτίθεται στα συνολικά δικαιώματα της γυναίκας, την ισότητα και την ελευθερία. Από τη στιγμή της γονιμοποίησης, μια γυναίκα δεν έχει κανένα δικαίωμα προσωπικής άποψης. Ένα κράτος μπορεί να την αναγκάσει να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη, ακόμη και με το πιο μεγάλο προσωπικό και οικογενειακό κόστος».

Ολέθριες επιπτώσεις

Η ανατροπή αυτή θα επιφέρει σταδιακά πολλές επιπτώσεις. Σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να διωχθούν ποινικά άτομα και εταιρίες που παρέχουν αντισύλληψη. Για παράδειγμα, ο Μπρέντ Κρέιν, βουλευτής της πολιτείας Άινταχο, δήλωσε ότι επιθυμούσε να πραγματοποιήσει ακροάσεις για την απαγόρευση της επείγουσας αντισύλληψης, ή αλλιώς το χάπι της επόμενης μέρας. Τον Μάιο, οι νομοθέτες της Λουιζιάνα εξέτασαν ένα νομοσχέδιο που θα έθετε την άμβλωση ως ανθρωποκτονία και που θα μπορούσε να ποινικοποιήσει τη μέθοδο των σπιράλ και την επείγουσα αντισύλληψη. Το νομοσχέδιο της Λουιζιάνα τελικά απέτυχε. Μία άλλη επίπτωση είναι η στοχοποίηση γυναικών που βιώνουν αποβολή, όπως έγινε με την καταδίκη μιας ιθαγενούς Αμερικανίδας από την Οκλαχόμα σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία, κατηγορώντας την για μια αποβολή που βίωσε ως έφηβη το 2020. Από το 1973-2020, το NAPW (Εθνικοί Συνήγοροι των Εγκύων Γυναικών) έχει καταγράψει 1.600 τέτοιες περιπτώσεις, με περίπου 1.200 να έχουν συμβεί μόνο τα τελευταία 15 χρόνια. Αν και ορισμένες υποθέσεις αφορούσαν γυναίκες που συνελήφθησαν με κατηγορίες -όπως ότι έπεσαν κάτω ή πως γέννησαν στο σπίτι- η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε χρήση ναρκωτικών και διαχωρισμό των μαύρων γυναικών.

Στόχος ο έλεγχος

Εξετάζοντας όσα έχουν ειπωθεί από δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά και ακτιβιστές που υποστηρίζουν την κατάργηση της άμβλωσης, είναι φανερό πως όλη αυτή η εκστρατεία αφορά πολλά παραπάνω από τη «σωτηρία αγέννητων μωρών». Έχει στόχο τον έλεγχο και την περιθωριοποίηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Για αυτόν τον λόγο, σε μελλοντικές υποθέσεις, θα πρέπει να επανεξετάσουμε όλα τα ουσιαστικά προηγούμενα της δίκαιης διαδικασίας αυτού του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των Γκρίσγουολντ, Λόρενς και Όμπεργκέφελ». δήλωσε ο Κλάρενς Τόμας, Αναπληρωτής Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2020.

Νομοθεσίες που κινδυνεύουν

Η δίκη «Γκρίσγουολντ εναντίον Κονέκτικατ», του 1965, ήταν η νομική διαμάχη όπου έδωσε το δικαίωμα σε παντρεμένα ζευγάρια να μπορούν να χρησιμοποιούν αντισύλληψη χωρίς να μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση. Ήταν μία από τις πολλές δικαστικές διαμάχες που έγιναν με βάση το δικαίωμα ιδιωτικότητας, όπως ακριβώς και η δίκη «Ρόου κατά Γουέιντ». Αν όντως ακολουθηθούν όσα έχει δηλώσει ο Κλάρενς Τόμας και θεωρηθεί de facto ότι το Σύνταγμα δεν προστατεύει την ιδιωτικότητα του κάθε ατόμου, τότε αυτόματα μία σειρά από νομοθεσίες θα ανατραπούν. Μερικές από αυτές είναι:

  • Lawrence vs Texas 2003 - Η ιστορική απόφαση αυτής της υπόθεσης προστάτευσε συνταγματικά τις ομοφυλοφιλικές συναινετικές σεξουαλικές πράξεις. Αν ανατραπεί, ενδέχεται να ποινικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία.
  • Loving vs Virginia 1968 - Η υπόθεση που νομιμοποίησε τον διαφυλετικό γάμο.
  • Obergefell vs Hodges 2015 - Η υπόθεση που νομιμοποίησε τον γάμο ομοφύλων ατόμων.
  • Skinner vs Oklahoma 1942 - Η υπόθεση που κατέστησε παράνομη την αναγκαστική στείρωση κρατουμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και οποιουδήποτε ατόμου που χαρακτήριζε η κυβέρνηση «προκλητικό».

Η επικίνδυνη ανατροπή του «Ρόου» επιτρέπει στους εισαγγελείς να ζυγίσουν τη ζωή ενός εμβρύου πάνω από αυτή μιας γυναίκας ή μιας θηλυκότητας. Η ανατροπή του «Ρόου» δημιουργεί το νομικό προηγούμενο να ανατραπούν και άλλες νομοθεσίες που προστατεύουν ΛΟΑΤΚΙ και άτομα άλλων ιδιαιτεροτήτων, δίνοντας βήμα για εκ νέου περιθωριοποίηση ήδη περιθωριοποιημένων στο παρελθόν ή ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ